Tlak u gumama vrlo je važan faktor za sigurnost u vožnji. Neispravan tlak može utjecati na upravljivost, skretanje i kočenje vozila. Osim toga, može značajno povećati potrošnju goriva ili brže i neravnomjerniju potrošnju guma, a u nekim slučajevima čak i pad na tehničkom pregledu. Stoga je važno redovito kontrolirati tlak u gumama.

Čak iako su one nove i u savršenom stanju, gume gube pritisak. U idealnim uvjetima to može biti i do 0,1 bara na mjesec, a tijekom ljeta na većim temperaturama taj gubitak dodatno raste. Stoga bi se tlak u gumama morao kontrolirati barem jednom mjesečno.

tlak u gumama

tlak u gumama

 

Kontrolu tlaka u gumama možete izvesti vrlo jednostavno na gotovo svakoj benzinskoj postaji, možete zamoliti vulkanizera ili, što je najelegantnije rješenje, možete kupiti manometar, uređaj za mjerenje tlaka u gumama koji stoji od nekoliko desetaka kuna na više. Također, imate li vlastiti kompresor za punjenje guma, on je već opremljen manometrom pa i on može poslužiti za mjerenje tlaka.

Mjerenje tlaka u gumama trebalo bi obaviti odmah ujutro, dok su gume hladne. Naime, zagrijavanjem guma od sunca ili tijekom vožnje mijenja se i tlak u njima te ćete dobiti nepouzdan rezultat.

Postupak je vrlo jednostavan. Odvrnete zaštitnu kapicu na ventilu, postavite manometar ili uređaj za punjenje guma preko ventila i očitajte vrijednost u barima. Nek vas ne brine ako čujete kratko pištanje zraka, to je uobičajeno. Očitanu vrijednost usporedite s preporučenim tlakom za vašu gumu. Tu vrijednost ćete na većini automobila pronaći na naljepnici na okviru karoserije oko vozačkih vrata ili poklopcu spremnika za gorivo. Nema li te naljepnice, vrijednosti su upisane u uputama automobila.

Ako je tlak prenizak, napumpajte gumu zrakom, no nemojte prelaziti preporučene vrijednosti, jer niti previsok tlak nije dobar za sigurnost i trošenje gume.

Kontrola tlaka u gumama dobra je prilika da prekontrolirate opće stanje guma. Pogledajte koliko je istrošen gazni sloj te ima li oštećenja na rubovima gume i na mjestu gdje se ona spaja s naplatkom. Ukoliko primijetite oštećenja, obratite se u servis kako bi vaš ljubimac uvijek bio u top stanju spreman za nove avanture.

na koliko bari napumpati gume

na koliko bara napumpati gume

Na koliko bara pumpati gume?

U pravilu se brojke kreću oko 1,9 do 2,1 za stražnje odnosno 2,1 do 2,3 bara za prednje gume. Međutim, u iznimnim slučajevima gume se mogu dopuniti i više.

S druge strane niskoprofilne sportske gume s ojačanim bočnim stijenkama ovisno o modelu mogu se na pojedinim vozilima pumpati i do vrijednosti od 2,6 do 2,8 bara za prednje te 2,4 do 2,6 bara za stražnje. Ovakvo pumpanje guma ne preporučuje se u gradu gdje automobil tada više lupa po rupama i preprekama te dugoročno može oštetiti ovjes.