Mnogi vlasnici automobila prilikom kupnje novog ili rabljenog vozila ponekad zanemare redovne, ali i izvanredne troškove automobila koje svakako moraju podmiriti korištenjem vozila. U nastavku donosimo detaljan pregled troškova posjedovanja automobila te konkretne iznose.

Troškovi posjedovanja automobila

Kada govorimo o gradskoj klasi automobila koje većina korisnika vozila i koristi onda u godišnje troškove svakako moramo uključiti sve elemente kako bi trošak bio transparentan i kako bi vlasnik u stvari znao koliko ga njegov automobil košta godišnje ili mjesečno.

Gorivo

Prvi i najveći trošak je svakako gorivo za vozilo. U prošlosti je ova stavka igrala važnu ulogu pri izboru auta, kada je dizelsko gorivo bilo mnogo jeftinije od benzinskog. Danas više ne, jer su cijene podjednake.

Redovni servis

Sljedeći trošak je najmanje jedan redovni servis godišnje koji uključuje zamjenu ulja u motoru i kočnicama, zamjenu svih filtera te metlica brisača. Takav redovni godišnji servis u prosjeku košta oko 200 EUR.

trosak posjedovanja automobila - redovni servis

Gume

Ukoliko je pak potrebna nabavka zimskih ili ljetnih guma onda svakako treba računati na dodatan trošak od oko 250 EUR do 300 EUR s montažom, ovisno o klasi i dimenzijama guma na koje se vlasnik odlučio. Naravno, računajte da je svakih nekoliko godina potrebno uložiti u kupovinu novih zimskih i ljetnih guma.

Pranje

Zatim, automobil je potrebno i oprati barem jednom mjesečno pa i taj trošak treba uključiti, a on iznosi mjesečno oko 10 EUR.

Tehnički pregled/registracija

Ostali troškovi koji su obavezni da bismo uopće mogli koristiti vozilo su tehnički pregled vozila, naknada za ceste, godišnji porez na cestovna motorna vozila i godišnje obvezno osiguranje vozila. Tako će to vlasnika vozila koštati od 150 do 300 EUR (ovisi o vrsti motora, ccm, godišnje prijeđenim kilometrima i starosti vozila, ali će najčešće biti u ovom rasponu) bez obveznog osiguranja.

trosak posjedovanja automobila - tehnicki pregled

Obvezno osiguranje od auto odgovornosti/kasko osiguranje

Poželi li vlasnik vozila svoj automobil i osigurati kasko policom onda će ga to koštati dodatno i to sve ovisi o vrsti vozila koje koristi. Prosječna cijena police obveznog osiguranja u Republici Hrvatskoj u 2022. godini iznosila je 195 EUR, dok je prosječna cijena police kasko osiguranja iznosila skoro 370 EUR.

Parking/cestarine

Uz sve ove nabrojane troškove, bilo da se radi o mjesečnim ili godišnjim troškovima, ne treba zaboraviti i trošak cestarina i parkinga bilo da se radi o mjesečnim povlaštenim parkirnim kartama ili trošku parkiranja u javnim garažama ili uličnim parkirališnim mjestima.

Pad vrijednosti automobila

Još jedan faktor koji je svakako potrebno uračunati u trošak posjedovanja vozila, a koji mnogi previde, jest i pad vrijednosti automobila. Prema analizama, vrijednost automobila u prosjeku padne za 24 posto u prvih godinu dana, dok tijekom prvih pet godina automobili u Hrvatskoj gube čak 52 posto vrijednosti.

Provjerite ponudu novih automobila marki Audi, VW i ŠKODA

Provjerite ponudu rabljenih automobila svih marki