Pojas u automobilu spašava živote, a i zakonski je obavezno biti vezan na prednjem i zadnjem sjedištu. Ipak, postoji nekoliko situacija u kojima legalno možete biti odvezani.
Prva je kad je automobil toliko star da tvornički nema sigurnosnog pojasa. Obično je to za putnike na zadnjem sjedištu i ključni pojam je “tvornički”. To znači da vas nikakve kasnije preinake i micanje pojasa neće spasiti od eventualne kazne.

Opasnosti nevezanja na zadnjem sjedištu

Drugi razlog za nevezanje je zdravstveni. No, morate imati potvrdu liječnika da ne smijete koristiti pojas. Propisano je da su zdravstveni razlozi relevantni za ovo izuzeće iz zakona neke kronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korištenje pojasa dodatno narušilo zdravlje, ugrozilo život, dovelo do komplikacija, prijevremenog porođaja ili invaliditeta.

To naravno ne znači da ljudi s astmom ili sve trudnice moraju biti nevezani. Dokazano je da je trudnicama sigurnije vezati pojas, i to pravilno, ispod trbuha. Samo iznimne situacije traže posebne mjere.

sigurnosni pojas

5 savjeta s kojim nikada nećete dobiti kaznu

Osoba koja iz zdravstvenih razloga, privremeno ili trajno, ne može koristiti sigurnosni pojas podnosi zahtjev svom liječniku za izdavanje Uvjerenja na propisanom obrascu. Liječnik nemogućnost utvrđuje pregledom i uvidom u karton, a ako ne može sam utvrditi, obavezan je tražiti mišljenje specijalista. On pak može utvrditi da je kontraindikacija za vezanje pojasa trajna ili privremena, a ako je u pitanju ovo potonje, u Uvjerenje se upisuje rok na koji se izdaje.