Za većinu nesreća na prometnicama kriv je ljudski faktor, a nezanemariv dio otpada na umor vozača. Znanstvenici su ustanovili kako nedostatak sna ima jednak utjecaj na vozače kao alkohol. Proučavali su pacijente koji su bili umorni te otkrili da im je mozak postao sporiji i manje učinkovit u percipiranju i procjeni vizualnih slika, a to neurološko usporavanje usporedili su s učinkom alkohola. Umor produžuje vrijeme reakcije, vozač je neoprezniji i manje koncentriran na okolinu, a opasnost od nesreće se višestruko povećava. U nastavku donosimo nekoliko savjeta za izbjegavanje umora tijekom vožnje.

Savjeti za izbjegavanje umora tijekom vožnje

Primijetite li da vam se oči sklapaju, stanite sa strane, spustite sjedalo i spavajte. Već 30 minuta odmora povećat će razinu koncentracije. Otvaranje prozora i svjež zrak također pomažu razbuđivanju, kao i kofein, no s njim ne treba pretjerati kako ne biste postigli suprotan efekt. Dobro je izbjegavati tešku hranu koja može izazvati pospanost. Izbjegavajte i pretjerano zagrijavanje kabine automobila.

Ako nemate suvozača koji će vam pomoći da ostanete budni, svakako pripremite glazbu uz koju ćete lakše voziti. Planirajte kretanje na put nešto ranije kako biste se dovoljno puta mogli zaustaviti i protegnuti. To je vrlo važno jer je pogrešno sjedenje također jedan od uzroka umora. Vozača počne boljeti kralježnica, trnu mu ruke i noge te slabi cirkulacija, što sve nepovoljno utječe na vožnju za koju je ionako potreban psihički napor i konstantna pažnja.

Preporučuje se stati svaka dva sata ili otprilike 200 km, što ovisi i o samom vozaču. Oni iskusniji vjerojatno će moći odvoziti više u komadu dok mladi vozači zaista ne bi trebali jer moraju uložiti veći napor pa im je više potreban odmor.

Osjetite li da gubite koncentraciju samo i na sekundu, da su oči teške, a ruke umorne, ne oklijevajte stati na prvom sljedećem odmaralištu.

Kako izdržati duga putovanja?