Postoji nekoliko stavki na kojima, oni koji se time ne bave, mogu upasti u zamku prilikom kupovine rabljenog vozila izvan Republike Hrvatske.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju promijenio se i pojednostavio zakon u uvozu rabljenih vozila. Građani sad mogu nesmetano kupovati nova i rabljena vozila u inozemstvu, no treba paziti na brojne zamke koje vrebaju neupućene. Na cijenu automobila plaćenog u inozemstvu treba dodati i sva davanja pri povratku u Hrvatsku.

Kad se plati PDV, homologacija, poseban porez na motorna vozila (PPMV) i svi drugi troškovi (transport vozila, trošak puta i noćenja u stranoj zemlji i sl.), takva kupnja može biti jednaka onoj u Hrvatskoj ili čak i skuplja.

uvoz rabljenih savjeti

Posebno treba paziti pri kupnji skupljih automobila s puno dodatne opreme jer iako s automobil “izvana” čini znatno jeftiniji, to poskupljuje davanja u Hrvatskoj pa se mnogi neugodno iznenade. Trošak je veći i što je veća emisija CO2, pa je to još jedna stavka o kojoj treba voditi računa.

uvoz rabljenih auta

Rizik je još veći kupuje li se automobil od privatnih prodavatelja ili malih auto kuća koje ne daju garanciju, a tu je i problem jezične barijere.

Kupuje li se automobil bez dobre računice i svih proučenih detalja, troškovi bi mogli daleko premašiti i onu cifru koju biste u nas platili, ali bi barem bili sigurni u to što kupujete. Uz to, posebno valja pripaziti na garancije kao i na servisnu povijest što je jedna od bitnijih stavki kod kupnje vozila.

Uz sve rečeno, ostaje zaključak da je posao bolje prepustiti afirmiranim auto kućama.

Odgovori