Vozilo koje tone je scenarij iz horor filmova, a upasti autom u more ili rijeku najgora je noćna mora svakog vozača. No ako vam se i dogodi, to ne mora biti smrtna presuda.

1. Pripremite se za udarac

Ruke na upravljaču staviti u položaj kazaljki na satu “15 do 3”. Udarac vozila o površinu vode mogao bi aktivirati zračne jastuke pa ćete ovako izbjeći ozbiljne ozljede te lomove.

2. Ne paničarite

Znamo, lako je reći, no treba u svakom trenutku biti svjestan da panika nepotrebno oduzima vrijeme i energiju, kao i dragocjenu zalihu kisika. Ponavljajte u sebi što trebate učiniti i usredotočite se.

3. Zaboravite mobitel

Jednostavno se sve odvija prebrzo da biste stiglu pozvati pomoć, a kamoli da bi pomoć stigla do vas na vrijeme. Fokusirajte se na izlazak iz vozila.

4. Odvežite pojas

Ovo mora biti prva stvar koju ćete učiniti kad automobil udari u površinu vode. Odvežite djecu i druge suputnike, ukoliko nisu to sami učinili.

5. Odmah otvorite prozor

Vrata je teško do nemoguće otvoriti pa je najsigurniji izlaz kroz prozor. Ovisi naravno o kutu udara no računajte da će vrata blokirati pritisak vode. Čak i ako voda krene prodirati u vozilo električni prozori ili krovni otvor trebali bi još kratko raditi. Ne uspijete li, razbijte prozor štiklom, nekim teškim predmetom, jakim udarcima nogom… Da biste što prije razbili prozor, preporučuje se da udarate u vrh prozora ili duž šarki (u blizini bočnih ivica). Ne pokušavajte razbijati vjetrobransko staklo.

6. Izađite što prije

U pravilu, vozilo koje tone pluta nekoliko minuta i to je vaš trenutak za spas. Ne gubite vrijeme. Voda će početi ulaziti kroz razbijeni prozor pa udahnite duboko i isplivajte dalje od vozila.

7. Ako je vozilo potonulo, izađite kad se tlak izjednači

Ako se kabina već puni vodom, a još niste isplivali, pričekajte da se tlak izjednači, tj. da se kabina u potpunosti ispuni vodom i vozilo potone. U ovom slučaju morate se brzo kretati kako biste preživjeli. Obično treba minuta do dvije da se vozilo ispuni vodom. Automobilu tone prvo ona strana na kojoj je motor. Dok još ima zraka u kabini dišite polako i fokusirajte se na ono što trebate učiniti. Odgurnite se od vozila i plivajte prema površini. Ukoliko ste dezorijentirani krećite se prema svjetlosti ili pratite mjehuriće zraka koji idu prema gore.

vozilo koje tone

Ukoliko se nalazite u hladnoj vodi, također morate obratiti pozornost na reakciju šoka i još dvije ključne faze.