Vožnja po kiši vozačima donosi brojne probleme, od smanjene vidljivosti do lošijeg prianjanja guma uz cestu, no s nekim pravilima i mjerama predostrožnosti oni se mogu znatno smanjiti.

Prvo provjerite rade li vam brisači i jesu li metlice u dobrom stanju. Ako nisu – zamijenite ih. Trenutak posla može vam uštedjeti puno živaca i doprinosi sigurnosti. Ako ne znate koje metlice brisača odabrati, pročitajte naš test najpopularnijih modela.

Upoznajte se i s načinom rada klime i grijanja u automobilu kako biste znali odmagliti stakla. Krećete li na put, napunite gorivo jer se često dogode zastoji, sudari ili kvarovi pa su moguća duža čekanja na cesti.

vožnja po kiši

vožnja po kiši

 

Postoji i mogućnost da će vas ostala vozila poprskati i smanjiti vam u tom trenutku vidljivost, pogotovo kada pokraj vas prođe kamion. Također, usporite vožnju i vi kada vozite kroz lokve vode da ne pošpricate ostale sudionike u prometu poput pješaka i biciklista.

Što se tiče same vožnje, logično je da treba usporiti i držati veći razmak, no treba obratiti pozornost i na gume. Ljetne bi trebale imati utore barem 3 mm, a zimske 4 mm. Zbog izlizanih i potrošenih guma automobil će lakše proklizati u zavoju, a većinu vozača tad uhvati panika. Dogodi li vam se to ipak, nikako ne smijete nagaziti na kočnicu i naglo okrenuti volan u smjeru zavoja. Lagano puštajte gas i ispravite volan kako bi gume opet uhvatile kontakt s površinom.

vožnja po jakoj kiši

vožnja po kiši

 

Za vrijeme vožnje po kiši, drugi vrlo čest problem je takozvani “aquaplaning”. Čak ni dobre gume ni iskustvo neće spriječiti da nagli nailazak na duboku lokvu izbaci automobil iz balansa pa treba znati kako pravilno reagirati. Naime, problem vožnje po kiši nastaje kad je ispod gume previše vode, više nego vozilo može istisnuti svojom težinom pa potpuno gubi kontakt s asfaltom klizi na sloju vode između gume i ceste.

U tom slučaju je najveća pogreška nagli pritisak kočnice jer uzrokuje potpuni gubitak kontrole. Maknite nogu s gasa dok automobil ne uspori i “nađe put”. Kad osjetite da je guma ponovno na asfaltu polako prikočite i skrenite u željenom smjeru. Volan se ne smije okretati dok je auto bez kontrole.

Kako biste smanjili mogućnost da se ovo dogodi potrebno je smanjiti brzinu, isključiti tempomat i obratiti više pozornosti na stanje na cesti. Također, upravo se takvi razni nepredvidivi i ekstremni uvjeti na cesti mogu isprobati na treningu sigurne vožnje na kojem možete u potpuno sigurnom okruženju naučiti pravilno reagirati u opasnim situacijama.