Vožnja po magli

Ono što je važno znati pri vožnji po magli – nikakva tehnika i spretnost za volanom vam neće pomoći. Zato smanjite brzinu, držite razmak i budite oprezni. Čak i na parkiralištu jer je velika mogućnost da nećete uočiti pješaka ili vozilo koje se približava, bez obzira na to što se ne krećete velikom brzinom.

Za vožnju po magli koristite kratka svjetla, a maglenke koristite samo u slučaju vrlo slabe vidljivosti, ispod 100 metara. Isključite ih čim je to moguće i imajte na umu da vozaču iza vas jako smetaju. Maglenke se mogu koristiti samo ako su vam uključena kratka svjetla. Duga svjetla, iako možete misliti da će bolje pomoći, reflektiraju se od magle i smanjuju vam vidljivost pa ih nemojte koristiti.

Magla može prouzročiti stvaranje kondenzata na prozorima što dodatno smanjuje vidljivost. Uključite grijače prednjeg i stražnjeg stakla kako biste odmaglili prozore, a možete ih i malo otvoriti. Osim što će pomoći odmagljivanju stakala, omogućit će vam i da čujete što se događa oko vas.

Držite se što je više moguće desno, ne pretičite i vozite polako kako biste mogli sigurno zakočiti je skliskija za vrijeme magle. Magla umara oči, vozači se više umaraju i pod većim su stresom pa lakše donose pogrešne odluke. Zato smanjite rizik na minimum pridržavajući se svih sigurnosnih savjeta. Na autocestama su postavljeni novi znakovi signalizacije razmaka između vozila, stoga se toga pridržavajte.

Ako ste prisiljeni naglo smanjiti brzinu ili naletite na gužvu obavezno upalite sva 4 žmigavca. Osim što će to pomoći drugim sudionicima u prometu da vas primijete, i zakon propisuje obavezno paljenje svih pokazivača smjera ako se vozilo kreće brzinom upola manjom od maksimalne dozvoljene.

U vrlo gustoj magli nemojte se orijentirati prema svjetlima vozila ispred sebe. To znači da ste mu definitivno preblizu i da nećete moći izbjeći sudar zakoči li automobil ispred vas naglo. Imajte na umu i iznenadne nalete magle koji su kraj rijeka i jezera vrlo česti u ovo doba godine te budite spremni smanjiti brzinu i pravovremeno reagirati.