Povodom pogoršanja vremenskih uvjeta diljem zemlje, dobro se podsjetiti nekih pravila zimske vožnje. Vozači godinama slušaju neke savjete koji se prenose generacijama, a zapravo je riječ o zabludama koje vam mogu više štetiti nego koristiti. U nastavku provjerite koji mitovi o zimskoj vožnji su istiniti, a koji bi vas mogli skupo stajati.

Za snijeg niži tlak u gumama

Ovo može biti ozbiljan problem. Kako pritisak gaznog sloja nije potpun, guma ima manje prianjanje pa se put kočenja značajno produljuje. Gume moraju biti napumpane na propisani tlak, a čak se preporučuje i 0,2 bara veći tlak od onog koji proizvođač propisuje u tablici. Ispumpavanje guma radi se na rahlom terenu, na izrazito dubokom snijegu, te je neupotrebljivo na cestovnim gumama.

Isključivanje ABS-a na snijegu

Stari ABS sustavi nisu dobro radili na snijegu, pa se razvio mit da automobili bolje koče na snijegu bez ABS-a. Automobili stari pet do sedam godina imaju napredne sustave koji dobro rade na snijegu te se automobil daleko bolje kreće nego bez ABS-a.

Lanci su zamjena za zimske gume

Lanci vam mogu pomoći da se izvučete iz snijega, ali nisu od pomoći na cesti gdje nema utabanog snijega.

zablude o zimskoj voznji - lanci

Dovoljne su zimske gume samo na pogonskim kotačima

Montiranje samo dvije zimske gume umjesto cijelog seta izuzetno je opasno. Time se automobil drastično destabilizira na mokrim, skliskim, zaleđenim ili snijegom prekrivenim cestama, jer jedan kraj nudi puno prianjanja, a drugi nimalo. Drugim riječima, automobil s prednjim pogonom tada je izrazito sklon preupravljanju, a onaj sa stražnjim podupravljanju.

Ako nema snijega, zimske gume nisu potrebne

Jedna od najustrajnijih zabluda je da su zimske gume samo za snijeg. One su zapravo prilagođene svim uvjetima vožnje pri temperaturama nižim od sedam stupnjeva. Zimske gume služe sigurnoj vožnji po bljuzgi, poledici te svim sličnim uvjetima u kojima ljetne gume nisu dostatne.

Vožnja u zimskim uvjetima – Od opreme do uključivanja u promet

Dok ima ripne, dobro je

Guma stari, a karakteristike im nakon dvije godine padnu za gotovo 50 posto. Bez obzira na vizualno stanje, njezine performanse više nisu na nivou i gume treba mijenjati.

Auti s pogonom 4×4 ne trebaju zimske gume

Iako kotači bolje prianjaju i izvući će vas iz snijega, opasno je ne imati zimske gume. Granica proklizavanja malo je povećana u odnosu na druge automobile, no kad auto s pogonom na sva 4 prokliže, čini to naglo, bez upozorenja, preko svih kotača. Vozač je tad potpuno bespomoćan. Testovi su pokazali da su u zimskim uvjetima vozna svojstva automobila s pogonom 2×4 i zimskim gumama neusporedivo bolja nego istog s pogonom 4×4 i ljetnim gumama.

zablude o zimskoj voznji - 4x4