Zaglavljen ključ u bravi za pokretanje auta ne treba biti razlog za paniku. Nije ugodno, ali ima načina da se problem riješi.

Zaglavljen ključ u bravi za pokretanje auta – automatik

Vozite li automatik, a koristite fizički ključ, može se dogoditi da vam se čini da je zapeo u bravi. Prvo što trebate učiniti je provjeriti je li vaš automobil u parking modu, jer ako ste ugasili automobil, a ostao je u vožnji – ključ neće izaći. Jednostavno prebacite u parking mod i izvucite lagano ključ.

zaglavljen ključ u bravi za pokretanje auta

Zaglavljen ključ u bravi za pokretanje auta – ručni mjenjač

Ovaj problem je rješiv u nekoliko sekundi, no može potrajati i do nekoliko sati, ovisno o tome trebate li zamijeniti modul paljenja ili ne. Problem može biti i u tome da je ključ bio ljepljiv ili je zapeo za nešto pa će pomoći malo manevriranja ili podmazivanje mazivom za brave.

Pokušajte malo pomaknuti upravljač lijevo desno jer postoji mogućnost da ste aktivirali bravu upravljača i ključ vam je zapeo. Ne radite nagle pokrete jer se ključ lako može iskriviti ili puknuti. Novi auti imaju možda imaju neku vrstu naknadnog sustava zaključavanja u paljenju. Potražite gumb blizu mjesta gdje ulazi ključ.

Ako ništa ne pomaže i ključ se zaista zaglavio, možda ćete doista morati zamijeniti modul za paljenje. Najbolje je kontaktirati servisnog stručnjaka jer će automobil biti moguće dostaviti na mjesto popravka samo pomoću vuče automobila.

Postoji i mogućnost da je oštećen mehanizam unutar brave ili da se iskrivio ključ pa potražite pomoć kod provjerenog servisera kako se problem ne bi ponavljao.