Kako zamijeniti metlice brisača i kada?

Mišljenja automehaničara o vremenu nakon kojeg treba promijeniti metlice razilaze se. Prije svega zato što vijek trajanja metlica uvelike ovisi o tome koliko je automobil često u upotrebi i u kojim uvjetima. Također, tu su i sredstva za čišćenje stakla koja koristite te učestalost čišćenja i jedan od najvažnijih faktora – kvaliteta metlica.

Jedan od najlakših testova kojim možete utvrditi jesu li vam metlice pri kraju je taj da prebrojite tragove koje one ostavljaju na vjetrobranskom staklu. Ako metlice ostavljaju do tri jedva vidljiva traga na staklu, još su dobre za upotrebu, ali uskoro ih morate mijenjati. Ako su tragovi izrazito vidljivi i ima ih više, predugo ste čekali. Poanta je u tome da su tragovi, ako i ostaju, toliko tanki da se suše od same brzine kretanja automobila.

najbolje metlice brisača

Kada jednom utvrdite da je vrijeme mijenjanja metlica, možete se obratiti svom serviseru ili automehaničaru koji će najčešće znati koje metlice savršeno odgovaraju vašem automobilu. Ako ste se ipak odlučila za opciju “uradi sam”, što u ovom slučaju uopće nije loša ideja ma koliko se smatrali lošim mehaničarom, donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti što bezbolnije i jednostavnije.

Odaberite kvalitetne metlice brisača

Na tržištu se nudi velik broj različitih marki metlica, a najbolje metlice brisača su Bosch, Champion, Alpin, Valeo

Koje metlice brisača kupiti?

Naravno, i cijene metlica variraju, pa tako ovisno o modelu automobila možete kupiti najjeftinije, one od 4 do 7 eura, a skupljima cijene dosežu između 25 i 40 eura. I u ovom slučaju vrijedi stara poslovica “koliko para, toliko muzike”, jer, na primjer, Boschove metlice za koje morate izdvojiti od 13 do 27 eura obećavaju trajanje od oko dvije godine. Najskuplji metalni model koji stoji oko 33 eura prema njihovoj procjeni bez problema izdrži i tri godine.

metlice brisača - kvalitetne metlice brisača

Preporučljive su metlice koje imaju dvostruke spužvice jer one ravnomjernije brišu i pri velikim brzinama. Također, odlične su zaobljene metlice koje bolje prianjaju uz vjetrobransko staklo i pritisak raspoređuju cijelom površinom. Ipak, one su sklone bržem trošenju, ali kada je posrijedi sigurnost, na takvoj odluci nećete zažaliti.

Kako zamijeniti metlice brisača?

Pri postavljanju metlica pripazite da ste ih stavili pravilno. Iako svaka marka automobila ima svoj sistem, većinom je riječ o vrlo sličnom načinu postavljanja. Brisače podignite u okomiti položaj i zatim metlice izvučete iz ležaja.


Kada postavite nove, pazite da savršeno prianjaju uz staklo. Kvalitetne metlice brisača ne bi smjele na mokroj površini bučiti ni proizvoditi ikakav zvuk. Dapače, kvaliteta dobrih metlica leži u tome da su što tiše. Većinom su metlice prema milimetraži podijeljene u skupine i dostupne na svim benzinskim postajama ili trgovinama autoopremom, no neki modeli automobila imaju jedinstven način postavljanja u ležajeve, pa to znači da se morate obratiti svom serviseru kako biste ih zamijenili. Takve su metlice brisača najčešće i skuplje.

Nova generacija metlica brisača

Kod metlica novije generacije razvijen je sustav koji sprječava smrzavanje, što će zaista koristiti u zimskim mjesecima. To su najčešće metlice izrađene od posebne plastike koja ne dopušta zadržavanje vode, a pritom ni zamrzavanje. A upravo smo se problemom zadržavanja vode bavili u ovom testu. Na tržištu, naime, postoje brojna sredstva koja pomažu da vam vjetrobran ostane suh.

Također pomažu i protiv zamagljivanja, izvana i iznutra, što je još jedan od problema koji ugrožavaju sigurnost. Proizvođači novijih automobila jamče vam da je jedini razlog za zamagljivanje stakla činjenica da niste naučili koristiti sustav grijanja i hlađenja. Dakle, uzmite si vremena i naučite sve o svom ljubimcu.

Odgovori