Zamjena guma je jedna od najbitnijih stvari na autu te na istoj nikada ne biste trebali štedjeti. Njihova uloga u sigurnosti vas kao i ostalih sudionika u prometu je višestruka. Kad su gume ispravne, auto će pri kočenju stati kad treba, bolje drže cestu, nema proklizavanja… sve to nekome može spasiti život.
No, iako većina vozača zna kad su im gume stare, “ćelave” te kad im je vrijeme za otpis, ipak odugovlače s promjenom. Nije zgorega zato još jednom ponoviti kada je krajnje vrijeme za oprostiti se sa starim gumama.

Zamjena guma i starost

Čak i ako niste stalno za volanom i mislite da kilometri nisu istrošili gume, one će nakon nekoliko godina izgubiti svoja optimalna svojstva. Guma zadržava svoja svojstva oko pet godina, pod uvjetom da se o njima pravilno brinete. Ni pod koju cijenu ne biste trebali koristiti gume stare više od deset godina.

Koliko su stare gume vidjet ćete po brojevima pored oznake DOT koja se nalazi na svakoj automobilskoj gumi. Prva dva broja odnose se na tjedan, a druga dva na godinu proizvodnje. Primjerice, oznaka 3022 znači da je guma proizvedena u 30. tjednu 2022. godine.

Istrošenost guma

Dubina gaznog sloja zimske gume ne smije pasti ispod četiri milimetara. U ostatku godine dubina profila smije pasti do 1.6 milimetara, ali zbog sigurnosti u mokrim uvjetima stručnjaci ne preporučuju da padne ispod tri mm.

Istrošenost gume mjeri se mjeračem, no sami možete primijetiti kad je vrijeme za promjenu po indikatorima istrošenosti gume. Kad se spoje vertikalne crtice koje se nalaze između profila gume, krajnje je vrijeme za kupovinu novih guma. Još jedan način za jednostavno izmjeriti dubinu utora je kovanica od jednog eura. Kada rub kovanice viri izvan utora, to znači da je profil gume preplitak te trebate nove.

Puno se vozite

Gume bi se obično trebale promijeniti između 25.000 i 50.000 prijeđenih kilometara, no to jako varira. Ovisi o vašem načinu vožnje, ali i terenu na kojem se najčešće vozite. Makadam i ceste pune rupa prije će uništiti gume nego gradski asfalt, a neće im dobro činiti niti agresivni način vožnje. Vozite li se laganije, gume mogu potrajati i 75.000 km.

Ispucale gume na autu

Ispucale gume na autu, izbočine ili mjehuri, neravnomjerna istrošenost, poderotine, strani predmet u gumi… sve ovo su razlozi prvo za posjetiti vulkanizera, a onda, vjerojatno i zamijeniti gumu. Pripazite na tlak u gumama kako se ne bi pretjerano trošile.

zamjena guma

Također obratite pozornost na zamjenu guma u zakonski predviđenom roku, tj. 15.11. za zimske gume te 15.4. za ljetne gume.