Kada se temperature spuste ispod nule, s automobilima možete imati nekoliko problema. Jedan od njih je već sam ulazak u vozilo. Naime, može biti riječ o dva problema – zamrznuta brava ili zamrznuta vrata. U nastavku pročitajte što učiniti u oba slučaja.

Zamrznuta brava

Većina automobila danas ima daljinsko otključavanje no ipak se može potrošiti baterija. U tom slučaju i za one s mehaničkom bravom, ako ključ ne ulazi, dobro je uvijek sa sobom imati mali sprej za odleđivanje brave. Košta oko 1 do 2 eura te je vrlo efikasan. Naravno, nemojte ga držati u autu. Ako vam nije pri ruci pokušajte sa sprejom za odleđivanje stakala ili medicinskim alkoholom koji obavezno morate razrijediti s vodom u omjeru 1:1 kako ne bi oštetili lim ili lak. Kako bi izbjegli ovakve probleme, večer prije najavljenih minusa možete ušpricati WD40 u brave što će pomoći da se ne zalede.

zamrznuta brava na autu

Zamrznuta vrata/brtve

Ako se ključ okrene, a vi ste i dalje zaključani van automobila, problem je u vratima. Provjerite sva vrata, jer ako su zaleđene brtve na jednima, možda nisu na svima, a realno, samo vam jedna trebaju kako biste ušli u automobil i upalili grijanje. Nikada ne povlačite vrata prejako kako ne biste oštetili zaleđene gumene brtve. Nasilnim povlačenjem samo ćete prouzročiti štetu. Umjesto toga pokušajte pritisnuti vrata čime ćete, uz malo sreće, ukloniti led između brtve i vrata. Možete pokušati ukloniti led i laganim lupkanjem po rubu vrata.

Postoji i način kako da spriječite zaleđivanje brtvi, no savjetujemo vam da se držite specijaliziranih sredstava za njegu. Naime, na internetu se mogu pronaći savjeti o mazanju maslacem, lojem ili masti, no to ne savjetujemo jer se tako mogu uništiti brtve. Prije niskih temperatura možete ih očistiti te zaštititi sredstvima za njegu koje možete kupiti u supermarketima ili specijaliziranim trgovinama. Zaštitni sloj, koji stvara sprej, spriječit će izravan dodir brtvi i mogućnost da se zalijepe jedna za drugu. Također, sprejom ćete ih zaštititi od isušivanja ili lomljivosti.

Genijalan trik kako da se vrata na automobilu nikad ne zalede