Hrana i vožnja mogu biti nekompatibilni iz više od jednog razloga, no mogu se pomiriti uz dozu opreza. Osim na Cipru. Tamo je vozačima zakonom zabranjeno jesti u automobilima.

Jedna od stvari na koje trebate pripaziti, pogotovo sad kad dolazi toplije vrijeme je ostavljanje hrane u automobilu. Bakterije koje izazivaju trovanje hranom razmnožavaju se na temperaturama između 15 i 55 stupnjeva Celzijusa. Stoga razmislite dvaput hoćete li dovršiti sendvič koji ste jučer slučajno ostavili u automobilu. Prolivena hrana i piće također su plodno tlo za razvoj raznih bakterija, pa čistite redovito unutrašnjost vozila, ili još bolje, stanite sa strane ako baš ogladnite.

Još jedan važan razlog da automobil ne tretirate kao kuhinju je sigurnost. Otvaranje pića jednom rukom, balansiranje s hamburgerom i kapanje umaka – ovo su sve distrakcije koje vas mogu stajati prometne nesreće. Dovoljno je na sekundu maknuti pogled s ceste da se dogodi nesreća. Također, opasno je i piti kavu jer prolijevanje vrućeg napitka po krilu nikako ne može doprinijeti sigurnosti na cestama. Osim što smanjuje koncentraciju, hrana obično iziskuje dvije ruke pa vozači nerijetko miču ruke s volana kako bi pridržali sendvič ili otvorili bocu što u najmanju ruku, ako već nije kažnjivo, nije preporučljivo. Zapravo je jednako štetno kao i telefoniranje za vrijeme vožnje.

Također, kako biste izbjegli mučnine i ostale tegobe za vrijeme vožnje, ako krećete na put pazite da ne idete punog želuca, ali niti gladni. Izbjegavajte masnu i tešku hranu, naravno alkohol i previše kofeina.