Zatamnjivanje stakala na automobilima na prvu zvuči kao statusni simbol i ‘upgrade’ skupog automobila, no njihova funkcija zatamnjenih stakala ide daleko dalje od same estetike. U nastavku pročitajte koje su prednosti zatamnjenih stakala, što kažu propisi te kako sami možete zatamniti stakla na svom autu.

Zatamnjena stakla – Prednosti

Kako onemogućuju znatiželjnicima pogled u unutrašnjost vozila manja je vjerojatnost da će netko provaliti zbog torbe zaboravljene na zadnjem sjedištu. Također, zaštitne folije posjeduju poseban sloj s UV-filterom koji zaustavlja 99% štetnih zračenja. Automobil zaštićen tamnim folijama duže će imati očuvan interijer jer sunce neće uništiti sjedala, bilo da su kožna ili od tkanine.

Zaštitne folije pridonose lakšem klimatiziranju vozila te smanjuju potrebu za neprestanim radom klima uređaja, a samim time utječu i na smanjenu potrošnju goriva te zagađivanje okoliša. Zatamnjena stakla garantiraju, naime, sporije zagrijavanje i brže hlađenje kabine. Što se tiče sigurnosti, prilikom pucanja stakla prekrivenog sigurnosnom folijom ne dolazi do rasprskavanja već komadići stakla ostaju zalijepljeni na foliji smanjujući tako mogućnost ozljeđivanja.

Zatamnjivanje stakala zakon

U Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila na cestama stoji kako se “vjetrobran i bočna stakla u ravnini vozača ne smiju na nikakav način dodatno zatamnjivati (postavljanjem folija ili dodatnim bojanjem stakala).” Zadnje staklo je dozvoljeno zatamniti. Od susjednih zemalja samo Austrija ne dozvoljava kompletno zatamnjenje zadnjeg stakla već samo 80 posto, dok je za prednje dozvoljeno 15 posto. Maksimalno dozvoljeno zatamnjenje prednjeg stakla je 30 posto i to u Sloveniji, Belgiji, Češkoj i Mađarskoj, dok je u BiH, Njemačkoj te Italiji nedozvoljenobaš kao i kod nas. Stupanj zatamnjenja zadnjeg stakla kao i zadnjih bočnih je do čak 95 posto, točnije računa se da propušta samo 5 posto UV zraka.

Zatamnjivanje stakala cijena i kako sami zatamniti stakla na svom autu

Odlučite li sami postaviti folije na stakla, to nije kompliciran posao barem što se tiče koraka koje morate poduzeti, ali zahtijeva vještu i mirnu ruku te preciznost. Izuzetno je važno da između folije i stakla ne ostane nikakvih nečistoća, mjehurića zraka ili nabora. Očistite staklo prije postavljanja folije 2-3 puta no nemojte koristiti sredstvo koje sadrži ocat ili amonijak jer oni mogu oštetiti folije.

zatamnjivanje stakala cijena

Ako nemate iskustva s rezanjem folija vjerojatno nećete precizno izrezati otprve pa radije upotrijebite dijelove kartona kao predložak za svako staklo. Prilikom izrade predloška od kartona, ne zaboravite dodati oko 2 cm na svaki rub kartona zbog guma na staklima ispod kojih će se folije zalijepiti. Nakon što izrežete predložak od kartona, položite ga na čvrstu površinu, a zatim postavite foliju na njega. Uzmite oštar nož i izrežite foliju precizno prateći rubove kartona. Po završetku rezanja, položite foliju na unutrašnju stranu stakla kako biste se uvjerili da je veličina odgovarajuća.

Folija se lijepi tako da se nanese obilna količina otopine za folije na staklo, ukloni se zaštitni sloj folije, a zatim se nanese otopina i na stranu folije s koje ste uklonili zaštitni sloj. Foliju počnite postavljati od dna stakla, ne pritišćite prejako te pazite na nabore i balončiće zraka. Ako ste dobro postavili foliju, brisačem za stakla pričvrstite foliju za staklo praveći jednake pokrete od sredine stakla ka vrhu i dnu. Sada je bitno da navlažite vanjsku stranu folije kako bi brisač mogao kliziti. Folija će biti u potpunosti zalijepljena kad izbacite svu otopinu koja se nalazi između stakla i folije. Pričekajte barem 48 sati prije nego što počnete s pranjem i otvaranjem prozora kako bi se folije na staklima učvrstile.

Odlučite li se postaviti ih kod stručnjaka platit ćete između 100 i 200 eura, ovisno o veličini i tipu automobila te broju stakala, ali uglavnom ćete dobiti garanciju, nekad čak i doživotnu dok god je auto kod vas, pa i to ima svoje prednosti.