Volite svoj auto, ali je već star i posjeti servisu su postali prečesti? Strepite na svakom tehničkom? Neki su popravci na automobilu manje isplativi od drugih, pogotovo kad je riječ o starijim automobilima. U njih vlasnici uglavnom ulažu tek prijeko potrebno, redovni servisi su manje redovni, a dijelovi polovni. Donosimo vam nekoliko znakova da je vrijeme za zamjenu automobila jer bi popravak mogao premašiti vrijednost samog vozila.

1. Trzanje pri ubrzavanju i zaustavljanju

Ako automobil počne trzati pri ubrzavanju te kočenju, popraćeno škripom ili neobičnim zvukovima, u pitanju je prijenos, a popravak je najčešće vrlo skup. To je dobar indikator kako je vrijeme da potražite neko drugo vozilo.

2. Korozija

Korozija je također čest problem na starijim automobilima i brzo se širi, a popravak može biti jako skup. Kemikalije koje stavljaju na ceste tijekom zime izjedaju boju i lim, a propuštanje vode također ima tendenciju nanijeti veliku štetu. Ako se korozija proširila, može čak i narušiti strukturni integritet auta, te je popravak često neisplativ.

Znakovi da vas automobil polako umire i da je vrijeme za zamjenu - korozija

Korozija je veliki problem i brzo se širi

3. Curenje tekućina

Budite oprezni i sa sustavima tekućina. Morate li prečesto nadopunjavati tekućinu za servo, ulje za motor ili kočnice ili rashladnu tekućinu, znači da nešto nije u redu te da auto neće još dugo izdržati.

4. Lampice upozorenja se često pale

Također, ne ignorirajte lampice upozorenja. Ako vam svijetli lampica “check engine”, trebali biste što prije odvesti auto svom mehaničaru. Ako je žaruljica ulja upaljena, najbolje je da odmah stanete. Pale li se lampice često, sustavi su definitivno na izdisaju i krajnji je rok da pronađete novo prijevozno sredstvo.

Lampice u autu zbog kojih biste trebali posjetiti servis

5. Neobičan dim iz ispušne cijevi

Dim iz auspuha bi trebao biti bezbojan, a sve ostalo je solidan znak da nešto nije u redu. Plavi dim iz auspuha znači da ulje curi u motor gdje sagorijeva, a posljedice mogu biti iznimno skupe poput oštećenih klipova ili cilindara. Bijeli dim je obično znak da je neispravna brtva glave motora i da rashladna tekućina curi u motor. Crni dim kod benzinaca je znak da izgara previše gorivaje , a može biti i znak da nešto ozbiljno nije u redu s motorom.

Dim iz auspuha – Što vam boja dima iz auspuha može reći o stanju vašeg automobila

6. Problemi s motorom

Ako je u pitanju motor, diferencijal ili neki drugi sustav čiji popravak stoji više desetaka tisuća kuna, obično je bolje rješenje taj novac (zbrojen s vrijednosti starog automobila) uložiti u novije vozilo.

Znakovi da vas automobil polako umire i da je vrijeme za zamjenu - problemi s motorom

Popravci motora mogu koštati nekoliko desetaka tisuća kuna

7. Problemi sa zračnim jastucima

Jedno od “nepopravljivih” problema svakako je zračni jastuk. Nema zamjenskih dijelova, a često se uz njega treba mijenjati i niz drugih elemenata poput senzora, elektronike ili armaturne ploče.

Znakovi da vas automobil polako umire i da je vrijeme za zamjenu - zracni jastuk

Zračni jastuci su “nepopravljivi”

8. Problemi s automatskim mjenjačem

Njih treba redovno održavati, a kada počne imati sve sporije reakcije to je znak da je pri kraju. Popravak automatskom mjenjača je najčešće jako skup, a ako se ne može popraviti cijene novih idu preko 20.000 kuna te je možda vrijeme da potražit novi automobil.

Zaključak

Prije nego što potrošite veliki novac na generalku motora ili na skupu zamjenu nekog vitalnog dijela automobila zapitajte se za koliko bi ga mogli prodati dok je još u pogonu i možete li kombinirati prihod od prodaje s novcem koji bih inače potrošili na popravke da kupite noviji i pouzdaniji automobil? Jednostavno: primjerice auto vam vrijedi 75.000 kuna, a popravak 25.000 kuna, a auto ima već 250.000 km, zapitajte se prvo biste li za 100.000 kuna mogli kupiti noviji auto s manje kilometara.

Odlična, i vrlo jednostavna solucija, je Neostar. U samo tri jednostavna koraka možete oglasiti svoj auto za prodaju te u isto vrijeme, po povoljnim cijenama, pronaći provjereni noviji rabljeni s manje kilometara. U Neostaru će vam besplatno fotografirati, pregledati i procijeniti vozilo. Za to vrijeme možete pronaći ono što vam treba i to uz jamstvo te razne opcije plaćanja.

Najskuplji kvarovi na vašem automobilu