Istražili smo koje sve opcije vozači imaju kada izgube ključeve automobila, kolike su cijene izrade novog ključa u ovlaštenim servisima te koje su “zamke” jeftinijeg i ekspresno izrađenog kodiranog ključa kod bravara.

Sama pomisao na to da izgube ključeve automobila noćna je mora mnogih vozača. No svaki vlasnik vozila može se naći u takvoj neugodnoj situaciji, zbog čega je dobro znati što treba učiniti kada se ključevi automobila izgube. Imate li rezervni ključ, glavobolja je manja jer auto možete koristiti, ali moguća je opasnost da netko pronađe izgubljeni ključ i ukrade auto. Zato je dobro što prije uputiti se u ovlašteni servis i naručiti novi ključ, a sigurnosni kod starog ključa poništiti, čime se eventualna krađa sprečava jer kradljivac neće moći pokrenuti motor. Jedina je “mana” to što će pronalazač ključa moći ući u automobil i eventualno ukrasti stvari koje su u njemu. To se može spriječiti promjenom brava, ali na takav se zahvat vlasnici vozila gotovo nikad ne odlučuju, kažu u ovlaštenom servisu.

Koliko će novi ključ stajati i koliko ćete čekati na njegovu izradu ovisi o marci i modelu auta, ali i o tome ima li ključ daljinsko upravljanje te koje su sve funkcije prisutne (otključavanje i zaključavanje vozila i prtljažnika, paljenje žmigavaca, svjetla…). Neki imaju i tzv. smart key funkciju (pametni ključ) koja omogućava otključavanje auta bez vađenja ključa iz džepa ili torbice, dovoljno je samo da se s ključem dođe blizu vozila. Također, ključevi su skuplji što je složeniji sustav zaštite automobila. Skuplji auti imaju i kompliciraniji sustav zaštite pa se može reći da što je skuplji auto, to je skuplji i ključ. U ovlaštenom servisu za Audi i Volkswagen cijene ključeva su od 600 (ključ za starija vozila bez daljinskog upravljanja) do 1800 kn.

20 do 120 min

čeka se izrada ključa kod bravara, a u servisima od dva sata do 15 dana

Ako ste izgubili ključ za Audi A3, A4, i A6 ključ s daljinskim upravljanjem, stajat će vas oko 1600 kn, a ista cijena vrijedi i za VW Golf novijeg godišta, kao i za Passat. Narezani ključ naručuje se iz tvornice u Njemačkoj, a onda mu se još u servisu ugrađuje jedinstveni kod koji odgovara računalnom sustavu automobila i omogućuje njegovo paljenje. Nemate li drugo vozilo koje možete koristiti tih tri do pet radnih dana dok čekate novi ključ, u Audijevu i VW servisu u Sesvetama u Zagrebu možete unajmiti auto, a u ponudi se cijenom i praktičnošću ističe VW up!, mali gradski auto čija je cijena dnevnog najma 174 kn. U većini servisa za narudžbu novog ključa potrebno je predočiti osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu jer ključ može naručiti samo vlasnik vozila. Takva procedura vrijedi i u Fiatu, gdje ključevi stoje između 800 i 2000 kn, a kodiranje, koje inače stoji 250 kn, u ovlaštenom servisu Fiat centra Zagreb obično se daje bez posebne naplate. Novi ključ imate za četiri, pet dana.

U Fordu je postupak nešto drugačiji. Narezani ključ ne naručuje se iz tvornice, nego se reže prema bravi u servisu pa novi ključ imate već za dva, tri sata. Cijene ključeva kreću se od 350 do 1600 kn, a narezivanje i kodiranje dodatno se naplaćuje. Vozite li pak Renault, da biste dobili novi ključ, morat ćete se strpjeti 10 do 15 dana. Cijene se kreću od 780 do 1300 kn, a u tom rangu su i cijene ključeva kartica koje imaju Renaultovi automobili, Nissan, Mazda… Kad izgube ključ, vozače muči i kako prevesti automobil do servisa (u većini slučajeva auto mora biti u servisu jer se softver iz vozila spaja na tvornički softver). Ovlašteni Renaultov servis mislio je i na to pa klijentima nude uslugu kojom mehaničar putem tzv. testera može jedanput ili dvaput upaliti vozilo (ovisno koliko softver auta to dopušta). Najekspresnije i najjeftinije novi ključ za auto dobit ćete kod bravara koji izrađuju kodirane ključeve. U jednoj bravarskoj radionici u Zagrebu novi ključ čeka se od 20 minuta do dva sata, a cijene su od 180 do 1300 kn.

Primjerice, za Golf 6 ključ s daljinskim platit ćete oko 600 kn, a za Audi A6 1200 kn. No napravite li kodirani ključ za auto kod bravara, postoji rizik da se u softveru s kojega je skinut kod ključa nalazi greška jer je riječ o “piratskom” programu. U praksi to znači da ključem koji je jedno vrijeme bio ispravan i kojim ste normalno palili auto odjednom više ne možete pokrenuti vozilo. Dobrog bravara možete zvati i kad su vam ključevi ostali u zaključanom autu, a cijena ulaska je od 300 do 700 kn, ovisno o modelu auta. Izgubljen ili zaključan ključ u automobilu zaista može prouzročiti brojne probleme vozačima i vrlo je važno za njihovo rješavanje pozvati stručnjake. Oni su registrirani za pružanje usluga otključavanja vozila te je na taj način mogućnost zloporabe i rizik od krađe vozila sveden na najmanju moguću mjeru. Ako izgubite ključ ili ga zaključate u vozilu, najbolji i najbrži način da riješite problem je pozvati ORYX Asistenciju. Pozivom na broj 0800 1818 možete biti sigurni da će ORYXov mehaničar stići na vašu lokaciju u roku od 45 minuta bilo gdje u Hrvatskoj ili Europi, a vi ćete moći nastaviti putovanje ili ćete biti prevezeni do najbližeg servisa.

Pametni privjesak sam traži ključ

Gubljenje ključeva automobila moglo bi postati stvar prošlosti otkako se na tržištu pojavio uređaj Chipolo, inovacija skupine kreativaca iz Slovenije. Riječ je o privjesku koji se pomoću bluetootha spaja na pametni telefon. Aplikacija koju imate instaliranu na svom iOS ili Android telefonu omogućava da brzo pronađete izgubljenu stvar, u ovom slučaju ključeve auta. Aplikacija prati udaljenost Chipola, koji je zakačen na predmet koji ne želite gubiti, te ga na taj način bez problema možete pronaći u slučaju da ga izgubite. Chipolo dolazi u nekoliko različitih boja pa možete birati između crne, ružičaste, crvene, narančaste, žute, zelene, plave i ljubičaste, a stvari pronalazi na udaljenosti od 60 m. Ako ste se udaljili više od 60 m od izgubljene stvari, tada će vam aplikacija prikazati posljednju poznatu poziciju na kojoj se nalazila. Chipolo se može naručiti putem interneta za 24 eura (183 kn).

U nastavku donosimo cijene ključeva za pojedina vozila:

Volkswagen Passat 1.600 kn
Ford Fiesta 650 kn
Mercedes Benz A 150 2.400 kn
Peugeot 308 720 kn
Renault Megane 1.018 kn
Chevrolet Captiva 772 kn
VW Golf 1.600 kn
Škoda Octavia 690 kn
Dacia Duster 353 kn
Seat Leon 980 kn
Opel Astra 898 kn

 

Odgovori