Odgovor ovisi o vašim potrebama i prostoru

Nakon što ste se odlučili za kampiranje, zasigurno se pitate što sve trebate ponijeti. Ako idete automobilom, vjerojatno imate dovoljno mjesta da ponesete i stvari koje vam nisu najnužnije, ali ako putujete autostopom ili autobusom, a ruksak i pokoja plastična vrećica jedini su vam spremnici, onda trebate biti ekonomičniji.

Šator je prva stvar bez koje ne možete, ako niste doslovno za varijantu spavanja pod zvijezdama. Šator je dio kamperske opreme na koji ćete potrošiti možda najviše novca. Raspon cijena zapravo je dosta širok pa vaša odluka ovisi o tome hoće li kampiranje biti nešto što radite samo povremeno ili će vam to postati navika. Jeftiniji šatori od stotinjak kuna mogu svoj posao odraditi itekako dobro, ali ako mislite da je kampiranje nešto što ćete raditi redovito i godinama, nije loša ideja uložiti nešto više novca.

– Mislim da je, ako se ide na kampiranje na dulje vrijeme, dosta bitno imati kvalitetan šator – ističe Maja Malec.

Obratite pozornost na to je li šator vodootporan, jer neki od najjeftinijih ne drže baš dobro vodu. I takav će šator bez problema odraditi posao ako je vrijeme lijepo, ali ako postoji mogućnost kiše, nećete se dobro provesti. Sve ovisi o vašim potrebama i o tome koliko želite uložiti. Vodite računa i o dimenzijama i broju osoba koje šator može primiti, treba biti dovoljno velik, ali opet ne prevelik, kako u potencijalno prenatrpanom kampu ne bi zauzimao više mjesta nego što je potrebno. Dobro je da šator ima i mrežu za komarce.

Što se vreća za spavanje tiče, vodite računa o tome za koje su vrijeme ili godišnje doba namijenjene. Proizvođači će navesti koja je komforna temperatura za boravak u nekoj vreći, a koja je granična, to jest ispod koje će vam biti prehladno. To ne znači da trebate uzeti najtopliju vreću jer bi vam u njoj moglo biti prevruće. Na primjer, ljetno spavanje u vreći napravljenoj za zimske uvjete neće vam biti nimalo ugodno. Ako niste sigurni što vam treba ili ako nije navedeno za koju je temperaturu vreća namijenjena, tražite preporuku od prodavača.

Madrac na napuhavanje nije od ključne važnosti za kampiranje, ali dobro je da ga uzmete ako imate mjesta. Spavanje će vam biti puno udobnije i nećete morati tražiti savršeno mjesto za šator bez izbočina koje će vas bosti u leđa. Neki madraci imaju integriranu pumpu, a za neke ćete morati ponijeti zasebnu. Svjetiljka je nešto što će vam također biti od koristi. Možete uzeti klasičnu ručnu baterijsku lampu ili prave svjetiljke za kampiranje. Možete ih koristiti za kretanje po mračnom kampu ili objesiti u šator. Džepni nož također uvijek dobro dođe, a svestrani švicarski nožići mogu poslužiti i za različite druge svrhe osim rezanja – neki su opremljeni pincetama, otvaračima za konzerve, odvijačima…

Kamperi s kojima smo razgovarali naveli su još niz različitih stvari koje bi vam mogle biti od koristi, kao što su, na primjer, kuhalo, čekić za zabijanje klinova, sredstva za prvu pomoć i protiv komaraca ili pribor za jelo. Ponesite i dovoljno tople odjeće. Nemojte da vas dnevne ljetne vrućine zavaraju – noći u kampovima mogu biti itekako hladne.

– Higijenske potrepštine treba ponijeti u velikim količinama, od ručnika, kako papirnatih, tako i običnih, toaletnog papira, dezinficijensa, tople odjeće za hladne noći, deka za pokrivanje na kojima možete ležati i gledati zvijezde, zaštite od komaraca, ekstra odjeće, jer će ona koju na sebi imate biti ubrzo prljava od smole ili zemlje ili puna mrtvih kukaca… – slikovita je Kristina Randić.

Kamperima također preporučuje da ponesu flastere i zavoje, upaljače, šibice, lonce i papir za potpalu vatre.

– Za potpalu može poslužiti i toaletni papir, samo ne previše da ga ne ponestane u najgoroj mogućoj situaciji, a takve su dosta moguće – dodaje.

Ako vas svi ovi savjeti zbunjuju, ne očajavajte. Kampiranje je, kao i mnoge druge stvari u životu, nešto što se uči i u čemu ćete s vremenom biti sve bolji. Svatko ima drugačije potrebe i navike. Kampirajući ćete spoznati svoje te prema tome odlučiti što dalje nositi sa sobom ili kupiti. Stečeno iskustvo, ma koliko naizgled skromno bilo, u tome će vam biti od pomoći.

Šatori

U Meridianu možete kupiti ovaj šator marke Brunner za 4 osobe koji je vodonepropustan. Izrađen je od stopostotnog poliestera.

Ovaj šator za 2 osobe iz Iglu športa jednostavan je za postavljanje, na krovu ima otvor za ventilaciju i poboljšano prozračivanje. Mrežica protiv kukaca nalazi se na ulazu.

Za 4 osobe na obiteljskom kampiranju koje žele šator s 2 odvojene spavaonice. Vodootporan, ispitan u uvjetima tropskog pljuska. Prodaje se u Decathlonu.

Cjelogodišnji šator za alpiniste i trekkere koji trebaju prostran, lagan i izdržljiv šator za svaku situaciju. Pod je od poliestera s vodnim stupcem do 4000 mm. Prima dvije, tri osobe, a prodaje se u Iglu športu.

McKinleyev šator za tri osobe prodaje se u Intersportu. Vanjski dio izrađen je od vodonepropusnog poliestera. Opremljen je pokrivenim predprostorom, u kojem ima dovoljno mjesta za prtljagu.

Vreće za spavanje

Vreća   za spavanje s jednosmjernim patentnim zatvaračem prodaje se u Jysku. Može se potpuno otkopčati i upotrebljavati kao poplun. Optimalna temperatura: od 16 do 25 °C.

McKinleyeva vreća koja se prodaje u Intersportu upotrebljiva je do temperatura oko nule, a najbolji efekt pruža pri temperaturama oko 12 °C.

Vreća za dvije osobe izrađena je od ripstop najlona i prodaje se u Vrhuncu. Riječ je o dosta povoljnom modelu uzme li se u obzir da mogu stati dvije osobe. Dimenzije su 215 x 140 cm.

3-sezonska vreća za spavanje marke Mammut prodaje se u Iglu športu. Komforna temperatura 5/9 °C, najniža -8 °C, a najviša 24 °C.

Vreća marke Quechua prodaje se u Decathlonu. Komforna temperatura 20 °C, granična temperatura 15 °C. Spojeni poplun i plahta.

Quechuaina vreća za spavanje također se prodaje u Decathlonu, a namijenjena je hladnijem vremenu. Granična temperatura je -5 °C, komforna je na nuli.

Madraci na napuhavanje

Dimenzije 190 x 120 x 16 cm. Površina ležaja konveksna je i baršunasta na dodir, a prodaje se u Decathlonu. Jamstvo 2 godine.

Na eKupi možete nabaviti ovaj sigurni i praktični zračni krevet mekane, baršunaste i pahuljaste površine za dvije osobe. Dimenzije: 137 x 191 x 2 cm.

Robensov madrac koji možete kupiti u Iglu športu ima poprečne zračne kanale koji omogućavaju bolju prilagodbu tijelu. Dimenzije: 185 x 51 x 6 cm.

Čvrst i kvalitetan zračni madrac prodaje se u Jysku. Materijal: vinil s mekanom velurnom površinom na gornjem dijelu. Dimenzije: 76 x 191 x 22 cm.

Ovaj madrac iz Decathlona ima integriranu pumpu i desetogodišnje jamstvo. Prima dvije osobe, dimenzije su 140 x 200 x 10,5 cm.

McKinleyev madrac na napuhavanje prodaje se u Intersportu. Dimenzije: 185 x 76 x 22 cm.

Svjetiljke

U Kapitalcu možete kupiti svjetiljku koja se postavlja na glavu, a ima domet od 150 m. Na najvećoj snazi može raditi do 3 sata.

Svjetiljka je vodootporna, koristi krypton žarulju jake snage. Izrađena je od čvrstog plastičnog materijala i teži 1,25 kg, a može se kupiti u Meridianu.

Vrlo jednostavna svjetiljka prodaje se u Meridianu. Teži samo 40 grama, a prima tri baterije AA. Ima kukicu za vješanje, na primjer u unutrašnjost šatora.

Ručna lampa za kampiranje elegantnog dizajna prodaje se u Chipoteci. Može bez prestanka svijetliti do 45 sati. Ima posebno dno za stabilno postavljanje.

LED lanterna za kampiranje dostupna je u Conradu. Ima 622 grama, a svjetlo traje maksimalno 280 sati. Širina snopa svjetlosti je 13 metara. Ima šest LED-ica, visoka je 215 milimetara.

Punjiva svjetiljka upečatljivog dizajna ima ulaz za punjenje u obliku mikro USB-a te izlazni priključak u obliku USB-a. Prodaje se u Decathlonu.

LED zoom baterijska svjetiljka čvrste konstrukcije može se pronaći u Emmezeti. Ima punjivu bateriju te dolazi s punjačem, a ima i praktičnu trakicu.

Džepni noževi

Preklopni višenamjenski nož, dostupan na online trgovini ReplikArt. Rukohvat je izrađen iz jednog komada aluminija, dužina oštrice je 7,8 cm.

Džepni alatić pogodan kao privjesak, ekstremno lagan i dizajniran kako bi pomogao u svakodnevnom životu. Ima pincetu, odvijač, škarice i brojne druge korisne nastavke. Prodaje se u Elisa trgovini.

Nož proizvođača Boker dostupan je u Kvama Webshopu. Teži 70 grama, sječivo mu je dugo 7 cm, a drška je izrađena od drveta.

Ovo je klasični švicarski džepni nožić koji se izdvaja prozirnim kućištem, a može se kupiti u Bim sportu. Opremljen je različitim korisnim nastavcima – vadičepom, skidačem izolacije, pa čak i čačkalicom.

Nož koji se može kupiti u Conradu ima oštricu dugu 6,6 centimetara i ukupno četiri funkcije. Teži 90,45 grama.

Odgovori