I tekućine za pranje vjetrobranskog stakla imaju svoju sezonu. Ako zimi koristite ljetnu tekućinu za pranje stakla ili pak običnu ili destiliranu vodu, praktično je isto kao da ne koristite ništa. Čim temperatura padne ispod nule, a to je u kontinentalnoj Hrvatskoj svake zime neminovno, sustav za prskanje stakla će se smrznuti. Ne samo da ga do odleđivanja (to može potrajati i nekoliko dana) nećete moći koristiti nego i riskirate pucanje spremnika, cijevi i oštećenje brizgaljki sustava, a u najgorem slučaju i kvar na pumpi koja transportira tekućinu.

Zato je pametno prije svake zime potrošiti ljetnu tekućinu i spremnik napuniti specijalnom zimskom koja se ne zamrzava do temperatura koje graniče s polarnima. No, činimo li ikakvu grešku kada tijekom ljeta nastavimo koristiti zimsku tekućinu?

tekućine za stakla

Kada je u pitanju pranje vjetrobranskog stakla zimska tekućina jednako je efikasna i tijekom ljeta,  no s razlogom se ne preporučuje njeno korištenje. Naime alkohol koji je njen sastavni dio je agresivan te oštećuje plastične i gumene dijelove automobila, između ostalog i metlice brisača koje će zbog toga trajati kraće, ali i svu plastiku i gumu na koju se slijeva tijekom korištenja. Osim toga korištenjem zimske tekućine trošite i više novca. Naime, prosječne cijene zimskih tekućina su, zbog njihovog kompleksnijeg sastava i velikog udjela alkohola, nerijetko dvostruko, pa i trostruko skuplje od ljetnih.

Ljetna tekućina, s druge strane, nama alkohola no ima određen udio tenzida, tvari koji su inače sastavni dio deterdženata, primjerice za pranje suđa. Osim toga sadrže i neke druge tvari koje pomažu pri čišćenju poput natrijevog hidroksida te boje i mirise. Zbog svojeg sastava, ne samo da nisu agresivni, već i čuvaju plastične i gumene dijelove automobila.

Iako mnogi misle da će jednaki efekt postignuti i destiliranom vodom, ona nije previše efikasna u skidanju nečistoće s vjetrobranskog stakla. Pomiješana s deterdžentom za pranje suđa ima više smisla no vrlo je teško pogoditi pravi omjer te dobro promiješati deterdžent s vodom, no zašto se uopće gnjaviti s takvim priručnim rješenjima kada je cijena litre destilirane vode gotovo ista kao i cijena litre ljetnog sredstva za pranje stakla.

tekućine za stakla

Najgore što možete učiniti sustavu za pranje vjetrobrana je koristiti vodu iz slavine ili mineralnu vodu za piće iz boce. Takvim rješenjima pristupajte samo u stanju krajnje nužde, kada nemate ništa drugo pri ruci, a trebate prati staklo (primjerice prilikom vožnje po prašnjavom ili blatnom makadamu). Ovakva voda sadrži visok postotak kamenca i već nakon nekoliko mjeseci korištenja može doći do potpunog začepljivanja, zatajenja ili ozbiljnijeg kvara sustava zbog naslaga kamenca.

Dakle pravila korištenja tekućina za pranje stakla su vrlo jednostavna. Zimi zimske, ljeti ljetne.

Odgovori