U vrijeme kiše, leda, snijega, bljuzge… opasno je voziti bez tekućine za čišćenje stakala u automobilu. Jednako je opasno voziti s tekućinom koja se na niskim temperaturama smrzava. Zato smo na test stavili najprodavanija sredstva za pranje autostakala i otkrili s kojim ćete najviše profitirati.

Niske temperature, bljuzga, ledena kiša, snijeg… sve nas to očekuje u idućim zimskim danima. Zato ne smijete dopustiti da spremnik s tekućinom za pranje stakala ostane prazan. U kritičnom trenutku, kada nas npr. na autocesti pošprica kamion, vrlo je važno očistiti vjetrobransko staklo. Jednako je opasno da nemamo sredstvo koje je otporno na niske temperature. U testiranju smo otkrili da sva sredstva uspijevaju odoljeti smrzavanju na temperaturi od -25 stupnjeva, čak i kada se radi o sasvim maloj količini tekućine. Na taj smo način pokušali simulirati situaciju u automobilu u kojem se često tekućina u spremniku ne smrzne, ali se tekućina u cjevčici koja dovodi sredstvo do brisača ipak zaledi.

Također je potrebno pripaziti na doziranje sredstva za čišćenje. Naime, na tržištu su sve češći koncentrati koje je potrebno razrijediti pri uporabi. Vrlo je važno pridržavati se uputa na određenom proizvodu. Prekoncentrirana tekućina, upozoravaju stručnjaci, može oštetiti gumene metlice na brisačima. S druge strane, prerazrijeđena tekućina lako se može smrznuti.

Zimske tekućine, po svom sastavu, u startu su pogubnije za plastične i gumene dijelove automobila jer sadrže veću količinu alkohola. Moguć je i nastanak kamenca na metlicama i sustavu za brizganje tekućina, osobito ako se koristi čista voda. Naime, profesionalne tekućine u svom sastavu najčešće imaju dekalkatore koji rastapaju kamenac. Vrlo je važno pregledavati sustav za brizganje kako se ne bi začepio. Tu i tamo pogledajte i u posudu za tekućinu za pranje jer i u njoj može nastati kamenac. Metlice za brisače pripadaju potrošnom materijalu i trebalo bi ih mijenjati svake godine, najbolje poslije zime kada led i sredstva za čišćenje najviše oštećuju gumene dijelove.

Mi smo prilikom testiranja pokušali simulirati sve moguće situacije. Od one da vam je u spremniku ostalo čiste vode, stare tekućine ili čistog sredstva. Rezultati su šaroliki. Sama se tekućina na -25 stupnjeva celzija ne smrzava. U iznimnim slučajevima jako tanak sloj tekućine počinje se lagano smrzavati tj. zgušnjava se. Test na zamrznutom staklu pala su gotovo sva sredstva. Dakle, ako je automobil preko noći bio na niskoj temperaturi i po vjetrobranu se pošprica tekućina za čišćenje, sljedećih nekoliko minuta ostaje tanki smrznuti sloj zbog kojeg nemate dobru vidljivost. Ovaj su test prošli samo koncentrati, ali nije dobro koristiti tekućine u tako koncentriranom stanju jer mogu oštetiti brisače ili lak. Zato je bolje ne forsirati, nego pričekati par minuta da se automobil zagrije. Stručnjaci ionako ne preporučuju pokretanje automobila istu sekundu kada se upali. Pričekajte malo da se cijelo vozilo privikne na novu situaciju.

Na testu razrijeđenih sredstava svi padaju. Dakle, nemojte eksperimentirati. Držite se uputa na ambalaži. Radije potrošite malo više sredstva za čišćenje nego da se dovedete u situaciju da ono u spremniku ne možete koristiti jer se smrznulo.

Nigrin

PLUS

Odlično čisti. Bez problema uklanja i manje masnoće te kukce. Staklo iza njega ostaje besprijekorno.

MINUS

Neugodna mirisa, ‘pao’ je na testu ‘instant’ smrzavanja. Naime na temperaturi od -6 prilikom špricanja na hladno staklo i brisanja, ostatak se smrzava i onemogućava vožnju. Kada se staklo zagrije, tekućina funkcionira. Nemojte njome pokušavati odmrznuti staklo, neće vam uspjeti. Cijenom nije baš pristupačan, a prilično se brzo troši.

TEMPERATURA: do -30


Zimko

PLUS

Ne sadrži metanol pa ne bi trebao nagrizati lak i gumu. Dobro čisti masne mrlje, nakupine soli. Cijena nije previsoka, prilično pristupačno sredstvo za pranje.

MINUS

Neugodna mirisa, ako vas zaustavi policija, mogli bi pomisliti da ste pili jer jako ‘daje’ po alkoholu. Također na zamrznutom staklu ne funkcionira, smrzava se odmah nakon brisanja. No ne smrzava se u posudici, čak ni kad je u njoj tanki sloj tekućine.

TEMPERATURA: do -25


Tekućina za pranje Bauhaus

PLUS

Dobro uklanja nečistoće sa stakla, ne ostavlja mrlje i brzo se suši.  Vrlo pristupačne cijene pa ga možete obilno koristiti prilikom čišćenja.

MINUS

Vrlo jak miris, na granici neugodnog, ne po alkoholu već po nekoj kemikaliji. U tankom sloju i pri dodiru sa smrznutim staklom ne funkcionira tj. smrzava se. U većoj količini ni na -25 ne smrzava se.

TEMPERATURA: do -25


Nigrin NanoTec

PLUS

Odlično miriše, po limunu, bez ikakvih primjesa kemikalija i alkohola. Besprijekorno čisti sve mrlje, ne ostavlja tragove i brzo se suši. Blag prema metlicama brisača i drugim dijelovima. Odbija vodu nakon čišćenja pa se manje stvara inje u hladnim jutrima.

MINUS

Prilično visoka cijena. U tankom sloju i u doticaju sa smrznutim vjetrobranom smrzava se. U većoj količini odolijeva smrzavanju.

TEMPERATURA: do -22


Stakloper, koncentrat

PLUS

Koncentrat koji lako možete dozirati. Naime, prema uputama možete ga koristiti u raznim omjerima, ovisno o temperaturama kojima svog limenog ljubimca mislite izlagati. U koncentriranom stanju može izdržati i -70 stupnjeva. Ugodna mirisa.

MINUS

Dosta je skup, ali ako planirate put u krajeve s ekstremno niskim temperaturama, onda se isplati. Također, u koncentriranom stanju dosta je ‘jak’ pa bi mogao prouzročiti oštećenja.

TEMPERATURA: do -70


Sonax koncentrat

PLUS

Vrlo ugodna mirisa, možda će neke podsjetiti na deterdžent na suđe, ali i dalje je bolje nego da miriše po alkohlu ili kemikalijama. Dobro čisti. S obzirom na temperaturu, može se (prema uputama) prilagoditi uvjetima.

MINUS

Najskuplji, ali može se razrijediti s dodatne dvije litre vode i dalje ne smrzavati na -10 stupnjeva. Problem je, ako iznenada padne temperatura, što morate kupiti novi koncentrat ako ste ga prerazrijedili.

TEMPERATURA: do -30


Vitrex

PLUS

Miris je solidan, ne iritira previše. Dobro čisti. Za razliku od drugih sredstava, nije otrovan i blag je pa bez straha s njime možete rukovati. Moguće ga je i razrijediti. Ako dolijete trećinu vode, i dalje se na -20 stupnjeva neće smrzavati, pa možete malo uštedjeti.

MINUS

Srednje skupo, ali mogu se naći i jeftinija sredstva. Također se smrzava kada se nanese na zamrznuto staklo. U većoj količini se ne smrzava.

TEMPERATURA: do – 38


Caristal

PLUS

Ugodna limunskog mirisa, čisti dobro, ne ostavlja mrlje. Ne suši se baš brzo, ali zato nije ‘jak’, ne oštećuje dijelove automobila. Biološki je razgradiv.

MINUS

U dodiru sa zamrznutim vjetrobranskim staklom odmah se smrzava. I ako se malo razrijedi, također se smrzava. Nemojte ga miješati s ljetnom tekućinom za čišćenje, budite sigurni da ste nju prvo potrošili, tek onda ulijte zimsko sredstvo.

TEMPERATURA: do -30


INA Autoglas

PLUS

Dobro čisti. Ne ostavlja mrlje, odbija vodu. Odličan prema masnim mrljama i ostacima kukaca. Ne smrzava se gotovo ni u jednoj situaciji. Na zamrznutom staklu ostaju jedva primjetne smrznute mrlje tekućine. U svim ostalim testovima prolazi bez smrzavanja.

MINUS

Prilično neugodan miris. Znamo da je sitnica, ali zaštitna folija stvarno živcira. Osim što je morate ključem ili nečim oštrim probušiti, ako to loše učinite (kao mi), prolijevate tekućinu po cijelom automobilu.

TEMPERATURA: do -30

Odgovori