Krovni nosači za skije su apsolutni ‘must’ za sve ljubitelje zimskih sportova, koji na skijalište nose svoju opremu. No baš kao i kod nosača za bicikle o kojima smo ranije pisali, ponuda je raznolika, izbor velik, a odluka nije uvijek laka. Pogotovo ako ne znate što bi vam najbolje odgovaralo, lako se izgubiti u šumi raznih ponuda. Zato smo za vas sumirali neka osnovna pravila kako si olakšati kupnju i odabrali najbolje krovne nosače za skije. Treba znati i da je za montiranje ovih nosača potreban osnovni krovni nosač.

Krovni nosač nije potreban ako kupujete magnetske nosače, što im je prednost, ali imaju i dosta mana. Glavni nedostatak je što nose maksimalno četiri para skija, te što je ograničenje brzine vozila dok su postavljeni do 130 km/h. Vozilo na koje se postavljaju krovni nosači za skije ne smije imati krovni prozor ili rebrasti krov. Nakon maksimalno 36 sati potrebno ih je demontirati i očistiti.

Pri kupnji klasičnog krovnog nosača prvo trebate tražiti nosač za onoliko skija koliko vam treba. Imate li četiri para, ne želite platiti više za onaj na koji stane osam pari skija. Naime, viša cijena često nije odraz kvalitete nego upravo nosivosti.

Krovni nosači za skije – usporedba

Thule Snowpack S 7322 i Thule Snowpack M 7324

Krovni nosači Thule su već dugi niz godina sinonim za kvalitetu, ali ime znači i cijenu. Tako su trenutno na sniženju, no najjeftiniji su i dalje nešto više od 800 kuna. To je cijena modela Thule Snowpack S 7322, koji drže skije pomoću gumenih ručki i ne oštećuje površinu. Tanak je i aerodinamičan, a zahvaljujući ugrađenom sustavu  s okomitom oprugom smanjuje visinu nosača pri istovaru. Namijenjen je za dva para skija, no ne i za snowboard. Za samo 50-ak kuna više bolji izbor za veće društvo je model Thule Snowpack M 7324 za 4 para skija ili dva snowboarda. Na oba modela skije se mogu zaključati za nosač, a nosač za auto.

krovni nosači za skije Thule Snowpack S 7322

Krovni nosač za skije Thule Snowpack S 7322

 

Mont Blanc

Mont Blanc krovni nosač za skije za 4 para skija ili dva snowboarda stoji 900 kuna, a prednost mu je što se može postaviti u dvije visine u odnosu na osnovni nosač pa se smanjuje mogućnost oštećenja vozila. Skije se postavljaju brzo i jednostavno te se također mogu zaključati.

krovni nosači za skije Mont Blanc

Krovni nosač za skije Mont Blanc

 

Nordic-King Evo 40

Krovni nosači za skije Nordic-King Evo 40 nešto su povoljniji s cijenom od oko 670 kuna. Namijenjeni su za 4 para skija ili 2 snowboarda. Od kvalitetnog su aluminija otpornog na oštećenja, a unutarnja strana je od gume koja štiti skije. Opremljeni su i sigurnosnim sistemom protiv krađe.

krovni nosači za skije Nordic-King Evo 40

Krovni nosač za skije Nordic-King Evo 40

 

Rider 4

Nešto povoljniji sa cijenom od 500 kn je jednostavni tip nosača aluminijski Rider 4. Također može nositi 4 para skija ili dva snowboarda i zaključava se.

Menabo White Bear 4

Među najpovoljnijima krovnim nosačima za skije je Menabo White Bear 4 sa cijenom od oko 200 kuna. Namijenjen je za 4 para skija ili 2 snowboarda, jednostavno se montira i ima lokot te jamstvo dvije godine.

krovni nosači za skije White Bear 4

Krovni nosač za skije White Bear 4