Koji miris za auto odabrati? Gdje kupiti auto miris? Najbolji auto miris? Sve su ovo pitanja koja su nam važna, pogotovo ako većinu radnog vremena provedemo u vozilu.

Realno, unutrašnjost starijeg automobila zaista može neugodno smrdjeti. Neugodnu kombinaciju svih mogućih mirisa, od znoja, dima, vlage i smoga do mirisa benzina teško je potpuno ukloniti iz auta i najtemeljitijim čišćenjem, prva pomoć u tom slučaju je osvježivač zraka za auto. Ipak, vozači su duboko podijeljeni oko toga treba li u automobilima koristiti osvježivače zraka ili ne. Dok nekima oni miriše previše intenzivno i umjetno, drugima su osvježivači zraka „obavezna oprema“ u automobilu. Naravno, neki mirisi upućuju na veći problem koji hitno trebate riješiti, a koji, pročitajte u ovom članku.

Neki vozači čak i u novim automobilima preferiraju miris vanilije, voća, metvice ili neku drugu mirisnu notu koju su kreirali neumorni proizvođači raznoraznih osvježivača zraka za automobile.

I dok su nekad davno vozači željni mirisa u autu mogli birati između nekoliko vrsta mirisnih „borića“, danas je ponuda osvježivača zraka za automobile nevjerojatno široka. Proizvođači su vrlo maštoviti i poduzetni, a „borići“ koji se njišu na retrovizoru postali su samo mali dio onoga što koristimo kako bi unutrašnjost našeg auta imala ljepši miris. Za vas smo testirali deset različitih proizvoda koje je moguće kupiti na benzinskim postajama, supermarketima, u specificiranim trgovinama auto priborom, pa čak i na običnom kiosku.

Kako bismo odredili koji su bolji i kvalitetniji testirali smo ih dva tjedna. Ocjenu na testu formirali smo po kategorijama postojanosti mirisa, lakoći instalacije i praktičnosti, opasnosti za zdravlje, opasnosti za djecu, opasnosti za oštećenje auta, cijeni i tome kako izgledaju u autu. Sam miris osvježivača nismo uzimali u obzir za ocjenu jer to je potpuno subjektivno. Netko voli jagodu, drugi vaniliju, treći mošus, čokoladu, cvijeće, metvicu… Navedene su cijene iz supermarketa koje su među najnižima. Ocjene su izražene u zvjezdicama, od jedne do maksimalnih pet.

Miris za auto Wunder Baum mirisni borić

miris za auto wunderbar

Cijena – 10kn

Apsolutni klasik i dalje je u samom vrhu i po prodaji i po kvaliteti. Ima svoje prednosti i minuse, no kad sve zbrojite, maleni jednostavni borić je bio i ostao genijalni izum. Nudi se obilje mirisnih nota i dizajna. Prema proizvođaču traje šest do osam tjedana, no trebate znati kako ga koristiti. Borić prvih tjedana ne vadite iz najlonske ambalaže. U protivnom će miris biti previše intenzivan i brzo će ishlapiti. Otvorite samo označenu perforaciju na vrhu vrećice i izvucite samo vršak bora. Kako dani prolaze postepeno ga sve više izvlačite iz vrećice. U dva tjedna testiranja miris je bio podjednako intenzivan. Instalacija ne može biti jednostavnija, elastičnu vezicu objesite na retrovizor ili drugo prikladno mjesto. Ne smijete ga izravno dodirivati i morate ga čuvati izvan dosega djece jer može izazvati nadraživanje kože i alergijsku reakciju. Posebno problematično je to što djeci izgleda vrlo simpatično i što ga žele dodirivati i stavljati u usta. Cijena je vrlo povoljna.

Ocjena: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐  – Od čiste petice dijeli ga samo potencijalna opasnost za zdravlje.

Miris za auto Power Air osvježivač

miris za auto powerair

Cijena – 5kn

Jedna od bezbrojnih kopija Wunder Baum borića. Nudi se mnogo mirisnih nota i dizajna. Također bi ga se trebalo postepeno izvlačiti iz vrećice no ovdje je to zbog oblika praktično nemoguće. Tako da ga većina odmah izvadi iz vrećice i objesi na retrovizor. Mi smo prema uputama zarezali vrećicu, no kako je nakon tjedan dana miris postao gotovo neprimjetan izvadili smo ga iz vrećice. Nakon dva tjedna miris se uvelike izgubio. Kao i kod Wunder Bauma instalacija ne može biti jednostavnija, elastičnu vezicu objesite na retrovizor ili drugo prikladno mjesto. Također, ne smijete ga izravno dodirivati i morate ga čuvati izvan dosega djece jer može izazvati nadraživanje kože i alergijsku reakciju. Isto kao i kod Wunder Bauma problematično je to što djeci izgleda vrlo simpatično i što ga žele dodirivati i stavljati u usta. Cijena je izuzetno povoljna.

Ocjena: ⭐ ⭐  – Miris vrlo kratko traje

Miris za auto Ambi Pur Car mini 2 ml

miris za auto ambi pur

Cijena – 28kn

Novi osvježivač koji se montira na rešetke ventilacijskog otvora poznatog proizvođača mirisa za prostorije u stanu i aute. Vrlo je malen i diskretan te jako dobro izgleda u autu. Ipak instalacija je pomalo nespretna i nije ga lako namjestiti na željenu poziciju na rešetki. Također dogodilo nam se da ispadne prilikom namještanja ventilacije. Intenzitet mirisa moguće je regulirati u tri stupnja. Mi smo koristili srednji i bili smo zadovoljni intenzitetom mirisa, no tijekom dva tjedna gotovo se potpuno potrošila mala količina mirisne tekućine u kapsuli. Proizvođač obećava do 30 dana mirisa i po tome je jasno da se ovaj osvježivač može lako potrošiti i za par tjedana. S obzirom na relativno visoku cijenu to mu ne govori u prilog. Dobra strana mirisa je da vrlo teško može doći u dodir s kožom.

Ocjena: ⭐ ⭐  – Odnos cijene i trajnosti je prilično nepovoljan

Miris za auto Ambi Pur Car 7,5 ml

miris za auto ambicar

Cijena – 40kn

Dobro poznati osvježivač poznatog proizvođača na tržištu je već desetljećima. Njegov problem je što nije baš malen i diskretan i mnogima se na sviđa kako izgleda u autu. Montira se na rešetke ventilacijskog otvora i instalacija je srednje jednostavna i brza. Prilično čvrsto stoji na rešetki iako se može dogoditi da ispadne. Posebno oprezni morate biti da vam bočica s mirisom ne isklizne iz baze ili da osvježivač ne montirate naopako. Tada tekućina iz bočice može iscuriti te oštetiti lak i plastiku na armaturama auta ili tekstil na podu. Intenzitet mirisa moguće je regulirati u pet stupnjeva. Mi smo koristili treći i bili smo zadovoljni intenzitetom mirisa. Nakon dva tjedna bočica se ispraznila za otprilike jednu trećinu što znači da bi potrajala oko 40 dana. Proizvođač navodi 70 dana, a i to je vjerojatno moguće koristi li se najmanji intenzitet.

Ocjena: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐  – Najveću ocjenu nije dobio zbog opasnosti od curenja tekućine

Miris za auto Wunder Baum Clip

miris za auto wunderbaum clip

Cijena – 20kn

Još jedna ideja poznatog proizvođača Wunder Baum. Umjesto na boriću kemikalije i mirisi nalaze se na praktičnoj plastičnoj zakački koju je moguće zakvačiti na mnoga mjesta u autu, primjerice nosač retrovizora, nosač naslona za glavu, ručicu mjenjača ili ručicu žmigavaca. Dobro izgleda i krajnje se jednostavno postavlja no njegov problem je što ga za razliku od borića nije moguće dozirati. Za dva tjedna na testu uvelike je izgubio svoj učinak (proizvođač navodi trajnost do 30 dana) što je zaista loše s obzirom na cijenu. Također i kod njega postoji opasnost od dodirivanja i opasnost za djecu.

Ocjena: ⭐ ⭐  – Malen je, praktičan i dobro izgleda no vrlo je kratkotrajan s obzirom na cijenu.

Miris za auto Top Fragrance Scented Pearls

miris za auto top fragance

Cijena – 15kn

Perlice u mrežastoj vrećici izgledaju zaista elegantno. Prema proizvođaču traju 60 dana, a mi nakon dva tjedna nismo primijetili da se intenzitet izgubio. Također, prvih dana nije mirisalo previše intenzivno. Instalacija je krajnje jednostavna, no tu je problem s dodirivanjem i čuvanjem od djece kojoj sitne perlice izgledaju kao nešto čime bi se rado poigrali ili stavili u usta. Cijena je vrlo fer.

Ocjena: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐  – Od maksimalne ocjene dijeli ga samo potencijalna opasnost za djecu.

Miris za auto Exotica Treasure scent – PREPORUKA

miris za auto exotica

Cijena – 20kn

Osvježivač je zapravo simpatična limenka (izgleda kao limenka za bombone) u kojoj je uložak od vlaknastih materijala zasićenih mirisnim uljima, a proizvođač navodi da je potpuno organski. Pomicanjem poklopca na limenci regulira se intenzitet mirisa. Kutiju je lako staviti u bilo koji pretinac auta, primjerice u pretinac na vratima. Proizvođač navodi da traje 60 dana, a kod nas je i nakon dva tjedna miris bio intenzivan kao prvog dana. Jedini problem je što kutija izgleda privlačno maloj djeci koja bi mogla pomisliti da je njen čudan sadržaj nekakav slatkiš. No zato je dobro da ovaj miris pretincu može stalno biti skriven od pogleda djece. Odnos cijene i kvalitete je odličan i to je još jedan razlog zbog kojeg je ovaj miris preporuka na našem testu.

Ocjena: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – Samo minimalna opasnost za djecu

Miris za auto Power Air Diamond Dust

Cijena – 25kn

Bočica s mirisom koja se vješa na retrovizor jedan je od najpopularnijih osvježivača na našem tržištu. Instalacija nije najjednostavnija. Potrebno je odvrnuti drveni čep, ukloniti plastični čep iz bočice i vratiti drveni čep na bočicu. Pritom je gotovo nemoguće izbjeći dodir s kemikalijama u bočici bez nošenja zaštitnih rukavica. Problem je i to što morate jako dobro zavrnuti drveni čep. Ne učinite li to, moguće je da se čep uslijed njihanja na retrovizoru odvoji od bočice i sadržaj se prolije po armaturama, a to ih može ozbiljno oštetiti. Trajnost je odlična. Proizvođač navodi 60 dana, a nama se tijekom dva tjedna ispraznila otprilike četvrtina bočice što potvrđuje navode proizvođača. Intenzitet mirisa je čitavo vrijeme bio identičan. Cijena je fer u odnosu na druge osvježivače s tekućinom.

Ocjena: ⭐ ⭐ – Loša instalacija i opasnost od prolijevanja

Miris za auto My Shaldan Air Freshener – POBJEDNIK

miris za auto shaldan

Cijena – 36kn

Osvježivač u limenci koji je vrlo popularan i to s razlogom. Miris u gelu prema našim ranijim iskustvima traje čak i dulje od 60 dana koliko obećava proizvođač. Na testu je cijelo vrijeme tijekom dva tjedna mirisao jednakim intenzitetom. Instalacija je krajnje jednostavna. Potrebno je samo otvoriti limenku i vratiti plastični poklopac. Limenka nije baš najmanja, no lako se postavi u svaki pretinac auta, a posebno pristaje u držače za čaše. I ovdje se javlja problem što kutija izgleda privlačno maloj djeci koja bi mogla pomisliti da su u njoj bomboni, no malo dijete će vrlo teško skinuti plastični poklopac kako bi otvorilo limenku jer poklopac čvrsto stoji na limenci i potrebna je određena snaga da bi ga se odvojilo. Cijena je prilično visoka, no ovo je ipak najbolji proizvod na testu.

Ocjena: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – Jedino što odbija je visoka cijena, no vrijednost za novac je dobra

Miris za auto Wunder Baum osvježivač zraka u limenci

miris za auto wunder baum limenka

Cijena – 35kn

OOsvježivač u limenci mnogo je manji od sličnog osvježivača My Shaldan što ga čini diskretnijim. Također je i osjetno lakši, no proizvođač navodi trajnost od 60 dana, a mi nismo nakon dva tjedna testiranja primijetili nikakav gubitak intenziteta mirisa. Instalacija je identična kao za My Shaldan. Limenka se lako sakrije u bilo koji pretinac auta i ne djeluje toliko privlačno djeci, no zabrinjavajuće je da se plastični poklopac relativno lako odvaja.

Ocjena: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – Plastični poklopac se vrlo lako odvaja što je potencijalna opasnost za malu djecu.