Još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su cijene goriva prvi put znatno narasle, proizvođači su počeli tražiti način kako smanjiti potrošnju. Posljednjih dvadesetak godina to se dodatno intenziviralo zbog utjecaja automobila na okoliš, emisije CO2 i sve strožih europskih regulativa o emisiji CO2 i drugih štetnih tvari iz ispuha automobila. Današnji benzinski i dizelski automobili realno troše oko 50 posto u odnosu na usporedive modele od prije dvadesetak godina. No osim toga, pojavile su se i druge zanimljive alternative pomoću kojih se može i dodatno uštedjeti na cijeni vožnje: pogon na plin sve je popularniji, tu su hibridni i plug-in hibridni automobili te potpuno električni automobili.

Test – Vožnja na koji tip goriva je najjeftinija?

Usporedili smo koliko košta vožnja u novim automobilima kompaktne klase podjednake snage, ali potpuno različitih pogonskih koncepata. Kao prosječnu potrošnju uzeli smo aktualne tvorničke podatke po WLTP-u (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) koji je mnogo realniji protokol za računanje prosječne potrošnje od dosadašnjeg NEDC-a (New European Driving Cycle). Ipak, većina automobila u praksi troši i više, pa na konačne rezultate možete dodati 10 do 20 posto kako biste došli do troškova koje većina vozača ostvaruje prosječnom vožnjom, ovisno o individualnom vozačkom stilu. Troškove za gorivo i struju smo prikazali na 100 kilometara i na godišnjoj razini pod pretpostavkom da će vozač s automobilom prevaliti 15.000 kilometara u godinu dana. Troškove za punjenje kod kuće odredili smo na 0,70 kn/ kWh uzevši u obzir relativni prosjek noćne i dnevne tarife.

Vožnja na benzin – Ford Focus 1.0 EcoBoost

Ford Focus jedan je od najštedljivijih kompaktnih automobila s benzinskim motorom na tržištu. U prosjeku po tvorničkim podacima troši 5,7 l/100 km. Unatoč tome, s Focusom ćete trošiti najviše na gorivo u odnosu na druge automobile iz usporedbe. S druge strane, sam automobil je najjeftiniji u usporedbi.

Snaga: 125 KS

Cijena 154.990 kn

Potrošnja: 5,7 l/100 km

Trošak goriva na 100 km: 55,01 kn

Trošak goriva na godinu: 8.251 kn

Vožnja na dizel – Peugeot 308 BlueHDi 130

Peugeot 308 nije među najnovijim modelima, ali je definitivno još uvijek jedan od najštedljivijih kompaktnih dizelskih modela na tržištu. Po tvorničkim podacima troši 4,8 l/100 km. S obzirom na to da je dizelsko gorivo jeftinije, ukupan trošak je znatno manji nego kod benzinca, a cijena automobila tek neznatno viša. Posebno se isplati onima koji više voze.

Snaga: 131 KS

Cijena 155.739 kn

Potrošnja: 4,8 l/100 km

Trošak goriva na 100 km: 44,45 kn

Trošak goriva na godinu: 6.667 kn

Hibrid – Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Toyota je najpoznatija po svojim hibridima koje razvija već desetljećima. Konkurencija se sve više uključuje, no Toyotini hibridi još s pravom slove kao najučinkovitiji. Corolla po tvorničkim podacima troši 4,3 l/100 km, a najefikasnija je u gradu. Vozite li se pretežno u gradu, potrošnja će biti osjetno manja nego kod dizelaša, no ako ste češće na autocesti, hibrid se neće ispostaviti štedljiv kao dizelaš. Također, hibridi su u pravilu nešto skuplji od dizelaša.

Snaga: 125 KS

Cijena 173.078 kn

Potrošnja: 4,3 l/100 km

Trošak goriva na 100 km: 41,50 kn

Trošak goriva na godinu: 6.224 kn

Električni auto – Nissan Leaf

test potrošnja električni automobili

Električni automobili mogu se, što se tiče troškova za struju, za sada voziti praktično besplatno jer je većina punionica u Hrvatskoj još uvijek besplatna. No neke su već počele naplaćivati, a iznosi i nisu baš mali. Stoga vas struja na nekim punionicama može koštati i nekoliko puta više nego kod kuće. Punite li svog ljubimca na najskupljim punionicama, 100 kilometara će vas u Leafu koštati skoro kao 100 kilometara na benzin. Punite li ga pak kod kuće, struju za Leafa ćete plaćati 75% manje nego gorivo za benzinca. Punite li ga na besplatnim punionicama, vozit ćete besplatno. Naravno, cijena samog automobila u startu je toliko viša da se većina računica o uštedi jednostavno ne isplati ni nakon deset godina vožnje.

Snaga: 150 KS

Cijena 276.500 kn

Potrošnja: 20,6 kWh/100 km

Trošak struje na 100 km: 0 – 53,56 kn (oko 14,04 kn kod kuće)

Trošak struje na godinu: 0 – 8.034 kn (oko 2.106 kn kod kuće)

Plug-in hibrid – Toyota Prius Plug-in Hybrid

Trosak goriva Prius

Plug-in hibridi vrlo su rijetki u kompaktnoj klasi. Zbog komplicirane mehanike i činjenice da moraju imati i benzinski i električni motor i baterije, ovaj koncept koriste uglavnom veća vozila. Plug-in hibridi mogu velik dio svakodnevnih potreba odraditi na struju, dok im se benzinski motori uglavnom pale samo kod velikih opterećenja, primjerice kad stisnete gas do daske. No doseg na baterije je prilično kratak – do 50 kilometara. Stoga kad idete na duža putovanja, ovi auti u principu nisu nimalo štedljivi jer benzinski motor mora vući stotine kilograma dodatne mase. Prius Plug-in u prosjeku troši 1,2 l/100 kilometara, no pri takvoj vožnji potrošit će i svu struju kojom je napunjen. Ipak, ukupni troškovi su i dalje manji, pa je plug in hibrid nakon električnog auta najštedljivija alternativa. S druge strane, cijena ovakvog auta vrlo je visoka. Nerijetko su plug-in hibridi čak i skuplji od potpuno električnih auta.

Snaga: 122 KS

Cijena 294.900 kn

Potrošnja: 1,2 l/100 km

Trošak na 100 km: benzin 12,55 kn, struja oko 8,68 kuna (punjenje kod kuće)

Trošak na godinu: benzin 1.882 kn, struja oko 1.302 kn (punjenje kod kuće)

Vožnja na plin

cijene goriva

Ovdje ćemo usporediti jedan imaginarni prosječni model jer ni jedan proizvođač u Hrvatskoj ne nudi kompaktni automobil s tvornički ugrađenom LPG instalacijom. Iako mnogi ne savjetuju naknadnu ugradnju na moderne benzinske motore, neki modeli su i dalje prilično pogodni za to. Naš imaginarni kompaktni auto koji bi na 100 km po WLTP-u trošio 6 l/100 km, s plinskom instalacijom trošio bi oko 7 l/100 km (uvijek se troši 10 do 20 posto više plina nego benzina). Uz takav izračun, on bi i dalje bio mnogo jeftiniji od modela na bilo koje drugo gorivo, no plug-in hibridi i električni auti ipak imaju mnogo manje troškove.

Snaga: 125 KS

Potrošnja: 7,0 l/100 km

Trošak goriva na 100 km: 32,20 kn

Trošak goriva na godinu: 4.830 kn

Za potpunu sigurnost u prometu, učlanite se u ORYX Asistenciju – Najbržu pomoć na cesti u Hrvatskoj i Europi već od 360kn godišnje