Jesu li zaista sredstva za odmrzavanje stakla dovoljno dobra da bi vas poštedjela svakodnevnog jutarnjeg struganja leda s automobilskih stakala? Jesu, no jedino ako imate dovoljno vremena i strpljenja i ako led nije debeo.

Brzo i efikasno odleđivanja ovakva sredstva pružaju tek kada je riječ o tankom sloju mraza. Već malo deblji sloj leda velika je prepreka koja će se dugo otapati. Naime većini sredstava na testu trebalo je više od pet minuta da pokažu svoje djelovanje na tankom sloju leda iako vanjska temperatura nije bila izrazito niska (-1℃). Sredstva za odleđivanje koja možete kupiti u svakom specijaliziranom automobilskom dućanu ili većem supermarketu najčešće dolaze u spreju, a često su i u raspršivaču s pumpicom. Uglavnom su prilično skupa i brzo se troše (odleđujete li čitavi auto, sprej ćete potrošiti nakon tri do četiri korištenja), tako da ćete njihovim korištenjem uglavnom potrošiti više novca nego da svako jutro upalite automobil i pustite deset do dvadeset minuta da se zagrije i otopi led.

20 – 30 kuna cijena je tipičnog sredstva za odleđivanje, no i ona najjeftinija mogu biti najbolja

Glavna djelatna supstanca svakih proizvoda je alkohol, a česti sastojak je također i etilen glikol – toksično otapalo koje se koristi u antifrizu. Sredstva u spreju imaju i pogonske plinove. Zbog svega ovog sredstva je obavezno potrebno čuvati izvan dohvata djece.

 

 

 

Infinity odleđivač stakla

Ocjena: 1

Cijena: 15,00 kn

Najjeftiniji raspršivač s pumpicom ali i najlošije odleđivanje. Pušta ako nije zatvoren vrh raspršivača pa je moguće neželjeno istjecanje.

 

 

 

 

Nigrin Entfroster spray

Ocjena: 2

Cijena: 28,99 kn

Među najskupljima, ali i lošijima. Osrednje brzo otapanje, a sprej nakon par sekundi prska u mlazu pa se tekućina ne raspoređuje dobro.

 

 

 

 

Blix za odmrzavanje stakla

Ocjena: 5 (ORYX Preporuka)

Cijena: 16,63 kn

Među najjeftinijima ali najbolji na testu. Vrlo brzo i temeljito otapanje jedino smeta intenzivna plava boja sredstva koja može zaprljati odjeću.

 

 

 

 

Sonax odleđivač stakla

Ocjena: 4

Cijena: 32,00 kn

Među najskupljima na testu, ali među tri najbolja po brzini i kvaliteti odleđivanja. Sadrži glicerin zbog čega može imati njegujuće djelovanje na gumene dijelove.

 

 

 

 

Arexons De-Ice

Ocjena: 3

Cijena: 33,00 kn

Najskuplje sredstvo na testu, a i djelovanje je bolje od prosjeka, iako ne najbolje od svih testiranih. Plava boja može umrljati odjeću.

 

 

Strugalica je još uvijek najbolja u borbi protiv leda

Deblji led koji nastaje topljenjem snijega koji pada na auto koji se hladi ili zbog ledene kiše teško ćete ukloniti samo sprejem. Tako nešto traje i duže od pola sata a pritom se potroši gotovo čitavo pakiranje stoga bez strugalice ne ide. Najbolja solucija je poprskati sprejem, pričekati dvije do tri minute i zatim strugati. Tako će struganje biti mnogo brže i lakše. Nemojte biti previše agresivni sa strugalicom da ne oštetite stakla. Priručni sprej možete napraviti i sami kod kuće i tako osjetno uštedjeti. U ljekarni kupite litru alkohola i pomiješajte ga s vodom u omjeru 50:50. Trebalo bi odleđivati podjednako brzo i e kasno kao i specijalizirani sprej.

 

 

 

Motip De-Icer

Ocjena: 1

Cijena: 23,00 kn

Najlošiji od svih sprejeva na testu. Sporije i slabije otapanje od prosjeka, a sprej nakon par sekundi više nije raspršen već prska u mlazu pa se tekućina ne raspoređuje dobro.

 

 

 

 

Manol Defroster

Ocjena: 4

Cijena: 21,00 kn

Brzo i temeljito odmrzavanje i dobar odnos kvalitete i cijene svrstavaju ga među dva najbolje ocijenjena spreja za odmrzavanje na testu.

 

 

 

 

Zimko Sprej za odleđivanje

Ocjena: 3

Cijena: 19,99 kn

Prosječno brzo i temeljito otapanje, jako dobro raspršivanje, dobar odnos cijene i kvalitete, manje toksičan od većine sredstava na testu.

 

 

Odgovori