Samoposlužna autopraonica, ručna autopraonica, automatska autopraonica ili pranje auta kod kuće, pitanje je sad! Donosimo koja je razlika između autopraonica te koji je način pranja auta najefikasniji, najbrži i najisplativiji.

Pranje auta kod kuće

pranje auta - rucno

Pranje kod kuće nekad je bila prva, mnogima i jedina opcija, no u međuvremenu je palo na zadnje mjesto. Iako je najjeftinije, ovakav način pranja mogu si priuštiti rijetki – oni koji imaju vlastita dvorišta i vanjski priključak za vodu te gumeno crijevo. Također, potrebno je i kupiti dosta opreme, od spužve preko vjedra, šampona, krpe za brisanje i sl. A želite li temeljito oprati auto bit će vam potrebno još mnogo preparata i prijenosni visokotlačni kompresor. Sve ovo već u startu dosta košta tako da se rijetki odlučuju prati kod kuće. Također, valja napomenuti da je pranje auta kod kuće vrlo štetno za okoliš nemate li adekvatan sustav odvodnje. Sva prljavština s auta, ostaci ulja, kao i šampon i druge kemikalije s kojima perete auto završit će u tlu, a moguće i zagaditi podzemne vode.

Samoposlužna autopraonica

samoposluzna autopraonica

Posljednjih godina diljem države je znatno porastao broj samoposlužnih autopraonica. Njih koristi sve više vozača, od onih koji su prali kod kuće, sve do onih koji su redovito koristili automatske i ručne autopraonice. One su uvjerljivo najjeftinija solucija, no jesu li i optimalno rješenje? Odgovor je da, ali samo za one kvalitetne, a takve su među njima rijetke. U većini samoposlužnih autopraonica auto ćete temeljito oprati za dvadesetak kuna, a ako ste vještiji i ako auto nije jako prljav i za manje. No nisu sve samoposlužne autopraonice iste. Dok neke nude kompletnu uslugu, druge su loše opremljene, imaju stare uređaje i ne zadovoljavaju niti minimalne standarde da biste kvalitetno oprali auto. Naime, najvažnije je da samoposlužne autopraonice imaju filtriranu demineraliziranu vodu za ispiranje. Nakon ispiranja takvom vodom auto uopće ne treba brisati i na njemu neće ostati nikakve mrlje od osušenih kapljica. Ostane li nakon pranja auto pun takvih mrlja, izbjegavajte tu autopraonicu ubuduće.

Moderna samoposlužna autopraonica trebala bi raspolagati sa što više programa, od prskanja kemikalijom za pretpranje, preko pranja šamponom i toplom vodom, prskanja aktivnom pjenom, četke za pranje auta, voska i naravno već spomenutog ispiranja demineraliziranom vodom. Naravno, koristan dodatak je i automat za promjenu novčanica u kovanice ili žetone. Takvih autopraonica, na primjer, u Zagrebu ima samo nekoliko i nije čudo što se ispred njih gotovo uvijek dugo čeka.

Automatska autopraonica

automatska autopraonica

Još su veći redovi ispred automatskih autopraonica. One su prilično kvalitetno i povoljno rješenje za one koji ne žele auto prati sami, no imaju i nekoliko minusa u odnosu na samoposlužne. Prvi minus je već spomenuto čekanje. U kvalitetnijim ili frekventnijim automatskim autopraonicama ponekad može potrajati i više od pola sata da dođete na red. Tu je i faktor cijene. Rijetke su one automatske praonice u kojima ćete osnovno pranje platiti manje od 40-50 kuna.

Također automatske autopraonice u pravilu više oštećuju lak vašeg automobila od samoposlužnih, pogotovo ako se četke (valjci) ne mijenjaju redovito, a to je nažalost čest slučaj u hrvatskim automatskim praonicama. Upitna je i kvaliteta pranja u njima. Ako u njima ne vrše ručno pretpranje kompresorom zaobiđite ih u širokom luku. Bez toga autopraonica će vam auto oprati samo površno, ostat će mrlje od insekata i druga tvrdokornija prljavština. Sve to može na autu ostati i unatoč pretpranju. Radnik u autopraonici sigurno neće posvetiti toliko pažnje detaljima kao što biste vi sami u samoposlužnoj autopraonici.

Ako ste se unatoč svemu odlučili za automatsku autopraonicu odaberite one koje vam izgledaju bolje održavane, u kojima auto prolazi kroz više valjaka i u kojima ga prskaju s više različitih tekućina i kemikalija. Osim ručnog pretpranja, u kvalitetnoj automatskoj autopraonici trebali bi vam auto dodatno obrisati nakon što izađe s linije, te po mogućnosti namazati gume sjajilom.

Ručna autopraonica

rucna autopraonica

Ručne autopraonice najbolja su opcija ali samo pod uvjetom da imate vremena i novca. Naime, u ručnoj ćete autopraonici vanjsko pranje gotovo u pravilu platiti od 50, 60 kuna na više, a imate li SUV ili monovolumen naplatit će vam još 20 do 30 kuna više. Problem u ručnim autopraonicama je i čekanje. Nema li ikog ispred vas morat ćete pričekati 20 do 30 minuta da završe s vašim autom. Ako prije vas već čeka nekoliko drugih vozača sa svojim automobilima na red ćete doći tek za sat, dva. Zato se za ručnu autopraonicu gotovo u pravilu odlučuju oni kojima je ona blizu doma, radnog mjesta ili drugog mjesta gdje će se zadržati. Tako su ručne autopraonice vrlo česte u shopping centrima ili u njihovom susjedstvu.

Kvaliteta pranja u ručnim autopraonicama je, bez sumnje, na mnogo višoj razini nego u samoposlužnim autopraonicama i automatskim autopraonicama i u njima ćete svakako dobiti vrijednost uloženog novca. Osim ako ne „naletite“ na nekog tko ne zna svoj posao ili mu se neda raditi taj posao.