Odlazak na more s kamp kućicom nije baš tipičan za Hrvate, no ipak mnogi preferiraju takav način odmora. Kupujete li automobil, a imate kamp kućicu koju svake godine vučete na more ona će biti jedan od najvećih faktora pri odabiru. Nikako se ne smije odabrati automobil koji ne može (ne smije) vući popriličnu masu kamp kućice i sve opreme u njoj, a niti onaj koji će se s tom masom mučiti jer nije dovoljno snažan. Također, kod novih automobila valja obratiti na sustave elektronske pomoći koji olakšavaju manevriranje i vožnju s kamp kućicom. U nastavku donosimo deset automobila koji su naš izbor za vući kamp kućice. Na popisu nisu svi najbolji modeli jer trudili smo se obuhvatiti i automobile raznih klasa, pa i one jeftinije i manje, a s njega smo namjerno izostavili aute najviših klasa koji su još bolji, ali si ih rijetki mogu priuštiti.

Škoda Kodiaq

Ovaj veliki SUV s lakoćom se nosi s kamp kućicama. Njegova verzija s TDI motorom i 200 KS te s pogonom na sve kotače doima se idealnom. Smije vući čak 2.500 kilograma što je mnogo više od mase najtežih kamp kućica sa svom opremom i dodatnom prtljagom. Također može se opremiti Škoda Trailer Assist sustavom koji olakšava manevriranje s kamp kućicom.

najbolji automobili za vucu prikolice - skoda kodiaq

Ford Kuga

SUV srednje klase dobar je izbor ako želite imati plug-in hibridni automobil koji se može dobro nositi s kamp kućicama. Pogonski sustav ima 225 KS, a auto smije vući maksimalno 1.500 kilograma. Ima sustav koji sprječava zanošenje prikolica u vožnji.

najbolji automobili za vucu prikolice - ford kuga

Volkswagen Tiguan

Odličan izbor za prikolice i kamp kućicu. Svi dizelski modeli snage od 150 KS na više smiju vuči čak 2,5 tone, tako da pokrivaju sve kategorije kamp kućica na tržištu. Tu je i Volkswagen Trailer Assist sustav za lakše manevriranje i sigurniju vožnju prikolice.

najbolji automobili za vucu prikolice - vw tiguan

Subaru Forester

Odličan SUV koji svojim vrhunskim serijskim pogonom na sve kotače jamči dobro prianjanje. Ipak, nudi samo benzinski motor od 150 KS što bi se moglo odraziti na veću potrošnju. Može prevoziti prikolicu mase do 1.870 kilograma, a ima i sustav koji sprječava zanošenje prikolice u vožnji i tako može spriječiti nesreću.

najbolji automobili za vucu prikolice - subaru forester

Škoda Kamiq

Mali SUV-ovi nisu najbolji izbor za kamp kućice jer njihova maksimalna dozvoljena masa za prikolicu nerijetko premala. Kamiq ima jednu od najboljih – 1.250 kilograma što je dovoljno za kamp kućicu manje veličine. Najbolji izbor je verzija sa 150 KS snažnim benzincem.

najbolji automobili za vucu prikolice - skoda kamiq

Dacia Duster – Najbolji auto za vuču prikolice u najnižoj cjenovnoj klasi

Najbolji auto za vuču prikolice u najnižoj cjenovnoj klasi. Sve verzije u ponudi smiju vući 1500 kilograma no pitanje je kako bi to bilo ugodno u osnovnom modelu sa samo 100 KS. Zato bolje odabrati nekog snažnijeg benzinca sa 130 ili 150 KS ili pak dizelsku verziju. Auto nema sustave za pomoć pri vožnji s prikolicom.

najbolji automobili za vucu kamp kucice - dacia duster

Najbolji automobili za vuču prikolice – Volkswagen Passat

Ovaj auto je odličan odabir ako ne želite SUV. Karavan srednje klase (limuzina više nije u ponudi) smije vući do dvije tone, a optimalnim izborom se čini verzija s dizelskim motorom i 150 KS. Ima napredni sustav pomoći Volkswagen Trailer Assist.

najbolji automobili za vucu kamp kucice - vw passat

Renault Traffic Passanger

Ako imate veliku aktivnu obitelj i želite maksimalnu ponudu prostora u automobilu sa sedam i više sjedala Renault Traffic Passenger je dobar izbor. Osnovni dizelski model sa 110 KS smije vući 2.000, a snažnije varijante 2.500 kilograma.

najbolji automobili za vucu prikolice - Renault Traffic Passanger

Mitsubishi L200

Pick-up modeli su najčešći izbor za one koji vuku vrlo teške prikolice, a neke kamp kućice spadaju u tu kategoriju. Mitsubishi smije vući čak 3.000 kilograma tešku prikolicu. S velikim momentom motora lako se nosi s dodatnom masom. Za vući kamp prikolice je odličan, no za svakodnevnu vožnju baš i ne.

najbolji automobili za vucu prikolice - mitsubishi l200

Najbolji automobili za vuču kamp kućice – Tesla Model Y

Najbolji automobil ako želite kamp kućicu priključiti na potpuno električni model iako se to ne čini kao razumna odluka jer doseg će uz lošu aerodinamiku i veliku masu biti prilično malen. Tesla smije vući maksimalno 1.500 kilograma.

najbolji automobili za vucu prikolice - tesla y