Smatrate li da su autopraonice preskupe, vaš automobil će iznutra najbolje očistiti kvalitetan klasični kućni usisavač sa crijevom i pripadajućim nastavcima. Nisu vam potrebni specijalni usisavači jer kućni će posao odraditi više nego dobro. Elastično crijevo i mali nastavci omogućiti će vam da temeljito očistite i najskrivenija mjesta, a za neke usisavače moguće je kupiti i dodatne nastavke specijalno za auto.

No što ako živite u zgradi i ne možete takav usisavač nigdje uključiti? Možete pokušati s kućnim baterijskim usisavačem, no oni u pravilu nemaju odgovarajuće nastavke i s njima ćete teško dosegnuti teško dostupna mjesta kojih je u automobilima pregršt.


Jedino pravo rješenje za takve situacije su specijalni automobilski usisavači koji se spajaju u 12V utičnicu automobila ili imaju baterije. Iako maleni i mnogo manje snage od klasičnih, ovakvi usisavači efikasno će očistiti prašinu i mrvice iz unutrašnjosti automobila.  Provjerili smo kakva je ponuda ovih proizvoda u Hrvatskoj. Cijene im jako variraju. Tako najjeftiniji model kojeg smo pronašli stoji samo 60 kuna. Na drugom kraju ljestvice su modeli s cijenama od oko 1000 kuna pa je jasno da možete očekivati i veliku razliku u trajnosti usisavača i kvaliteti usisavanja. Izdvojili smo neke od zanimljivijih modela.

Automobilski usisavač MI3, 59.99 kn

usisavači za automobile

S cijenom od 59,99 kuna jasno je da ne možete očekivati previše. Usisavač ima samo jedan kruti nastavak i nećete moći dosegnuti baš sve površine koje želite. S druge strane poslužit će „u nuždi“ a cijena je izuzetno niska.

 

Automobilski usisavač Heyner Dual Power Pro, od 422,39 kn

usisavač za auto

Jedan od najskupljih ali i najboljih u ponudi. Ima tri nastavka te dodatnu motornu četku koja će pomoći da se dubinski očiste sjedala i tepisi. Sa snagom od 85W spada među najmoćnije automobilske usisavače, ima pet metara dugačak kabel i crijevo. 12V utičnica.

Auto usisavač Black & Decker Dustbuster PD1200AV, od 333,40 kn

Izgleda krajnje neobično, odlično je opremljen s brojnim nastavcima, vrlo dugom fleksibilnom cijevi te pet metara dugim kablom. Snaga od 12,5 W je vrlo mala no zbog ciklonske funkcije snaga usisavanja je sasvim solidna. Ima i praktičnu torbicu za pohranu. 12V utičnica.

Usisavač za automobil Black & Decker Dustbuster ADV1200XK, od 259,00 kn

usisavači za automobile

Kao i drugi model ovog proizvođača ima samo 12,5 W i ciklonsku funkciju tako da je snaga usisavanja solidna. Ima savitljivu cijev i nekoliko različitih nastavaka a kabel ima standardnih pet metara. Vrlo dobar odnos cijene i kvalitete. 12V utičnica.

Usisavač za auto Black & Decker Dustbuster Pivot PV1200AV-XJ, od 479 kn

usisavači za automobile

Nudi se u verziji koja se spaja na 12V utičnicu i u verziji s baterijom koja je skuplja. Ima takozvano Pivot kućište na kojem je mlaznicu moguće rotirati za 200 stupnjeva kako bi se očistila i teže dostupna mjesta. Snaga je samo 11 W, ima ciklonsku funkciju. Ima dodatnu fleksibilnu cijev i nekoliko mlaznica.

Auto usisavač UHP autozubehoer Power Staubsauger  20289, od 269,00 kn


Praktični usisavač snage vrlo dobrih 80W s fleksibilnom cijevi i dvije dodatne mlaznice. Ima samo 1 kg što je praktično, no kabel dužine 3 metra može biti prekratak te na mnogim autima s njim ne možete usisati prtljažnik. Ima elastičnu cijev i dvije dodatne mlaznice. 12V utičnica.

Usisavač za automobil HP autozubehoer Nass und Trockenstaubsauger 20285, od 179,00 kn

auto usisavači

Može usisavati suho i mokro što je svakako prednost, nije prevelikih dimenzija i cijena je vrlo povoljna. Snaga od 90 W i zapremina spremnika od 4,5 litara su i više nego dovoljni. Kabel ima 4.5 metara, a usisavač dolazi u kompletu s elastičnom cijevi i četiri mlaznice. 12V utičnica

Usisavač za auto Goodyear 12V Vacum Cleaner, od 349,00 kn

usisavač za automobil

Sa 110 W snage spada među najsnažnije na tržištu što jamči odlično usisavanje. Vrlo je tih u odnosu na konkurenciju. Za mokro i suho usisavanje. Ima fleksibilnu cijev i tri dodatne mlaznice. Duljina kabla je 4 metara. 12V utičnica.