Dashcam. Kamere za snimanje vožnje u zadnje su vrijeme sve popularnije, a već smo pisali kako njihova namjena može biti i kao dokaz na sudu u slučaju nesreće. Cijene su im vrlo različite, kao i mogućnosti naravno, tako da se mogu nabaviti već od 300-tinjak kuna ili 40-ak eura pa sve do 2.500 kuna odnosno 331.81 eura i više. Ipak, izbor im je još prilično ograničen pa mnogi posežu za kupnjom na internet stranicama za prodaju poput Ebaya ili Amazona. U nastavku prenosimo dva testa na kojima su se jeftinije dash kamere pokazale jednako dobre kao i mnogo skuplje.

Dash kamera – Test YouTube kanala Linus Tech Tips

Linus s YouTube kanala Linus Tech Tips, koji ima skoro 15 milijuna pretplatnika, isprobao je nekoliko modela i zaključio da će i oni najjeftiniji od oko 500 kuna ili 66,36 eura jednako dobro odraditi posao kao i najskuplji. Ljudi često misle (vjerojatno s pravom) da će skuplje kamere ponuditi i bolju kvalitetu snimke, no slijedi razočarenje. Dva najskuplja testirana modela Blackvue DR750X i Thinkware U1000, s cijenom od oko 3.700 kuna ili 491,07 eura, na testu su pokazala da ne nude gotovo ništa bolju kvalitetu slike u usporedbi s mnogo jeftinijim kineskim kamerama.

Od devet testiranih kamera, čak osam koristi zastarjele procesore tvrtke Novatek. Većina tih procesora stari su najmanje pet godina. Slično je i sa senzorima za sliku. Svih devet modela koristi Sony Starvis senzore. Razlike su najočitije u dizajnu, softwareu te funkcijama koje nude. Želite li samo kvalitetniju sliku – zaključak ovog testa je da se ne isplati dati više novca.

najbolji dashcamovi1

Dash cam cijena – Test stranice carbibles.com

Stranica carbibles.com napravila je svoj izbor najboljih te na prvo mjesto stavila ne baš povoljnu Vantrue N4 3 Channel Dash Cam s cijenom tek nešto ispod 2.000 kuna ili 265,45 eura. Kao glavne kvalitete navode tri načina snimanja – 155 stupnjeva naprijed, 160 stupnjeva iza te 165 stupnjeva unutar kabine. Ima HD sliku te audio. Lako se instalira, no kao manu joj navode cijenu te izdržljivost ljepljive vakuumske “čašice”.

Na drugo mjesto stavili su značajno jeftiniju Rexing V1 4K Ultra HD Car Dash Camera s cijenom od oko 750 kuna ili 99,54 eura. Kažu kako nudi pouzdanu snimku uz 2160P HD video, čak i pri brzoj vožnji. Snima kut od 170 stupnjeva, prilagođava se uvjetima s minimalnim osvjetljenjem, a leća sa sedam slojeva je izuzetno izdržljiva. Poseban bonus joj je parking senzor te senzor pokreta. Mane su joj što snima samo 30 fps (frames per second) te podržava SD kartice do 128 GB i nema svoju memoriju pa se mora kupiti odvojeno.

Treće mjesto pripalo je Vantrue T3 1520P 24/7 Dash Cam. Ova osjetljiva kamera sa cijenom od oko 850 kuna odnosno oko 112 eura snima u 1520P HD rezoluciji, te je odlična i za noćne snimke. Ima radarsku detekciju pokreta dok je automobil parkiran pa snima i dok vas nema u blizini.

Među prvih 10, najjeftiniji izbor našao se na osmom mjestu. Za samo 350 kuna odnosno 46,45 eura dobit ćete stabilnu i kvalitetnu kameru. Oldshark 3’’ Dash Cam dolazi sa 32 GB SD karticom, snima kut od 170 stupnjeva, a ‘lock’ mode onemogućava da slučajno presnimite snimku.

Dashcamovi: Može li snimka poslužiti kao dokaz na sudu?