Proljeće je vrijeme kad mnogi zamijene automobile biciklima, ali nažalost i vrijeme kad bicikli svakodnevno nestaju. Lopovi su sve spretniji, a često ni lanci ni lokoti ne pomažu. Zato izdvajamo najbolje ocijenjene lokote bicikle na stručnim stranicama.

lokoti za bicikle

najbolji lokoti za bicikle

1. Iako ne najjeftiniji, ističe se Kryptonite New York Noose, čija se cijena kreće oko 1000 kuna. Šesterostrani lanac od 12mm napravljen je od 3t kaljenog manganskog čelika za maksimalnu čvrstoću. Ima cinch petlju za učinkovito blokiranje pomoću manjeg lanca te pojačani sustav zaštite od bušenja. Dodana mu je i ovalna kaljena čelična prečka za dodatnu sigurnost. Teži 4,79 kg. Ovaj izbor podržalo je više od 45 europskih agencija za testiranje. Lokoti ove marke i u 2019. su proglašeni najsigurnijima.

lokoti za bicikle

najbolji lokoti za bicikle

2. Na drugom mjestu je Master Lock tip 8170 D. On se istaknuo kao najbolji za uložen novac. Ova američka tvrtka nudi lokote s doživotnim jamstvom i prihvatljivom cijenom. Ovaj tip se vrlo često koristi za zaštitu bicikala jer je napravljen od kaljenog čelika otpornog na rezanje i piljenje te ima integrirani sigurnosni cilindar. Cijena mu je oko 140 kuna, a teži nešto manje od kilograma.

lokoti za bicikle

najbolji lokoti za bicikle

3. Foldylock Compact sve bolje kotira posljednjih godina. Teži samo kilogram i jedna je od najkompaktnijih brava. Ojačan je kaljenim čelikom i obložen plastičnim vanjskim slojem radi zaštite okvira od oštećenja. Cijena mu je oko 600 kuna.

lokoti za bicikle

najbolji lokoti za bicikle

4. Abus Granit X-Plus 540 je mali i lagani U-lokot. Kruti materijal i bez pokretnih dijelova izvan mehanizma za zaključavanje pružaju najveći otpor. Nosač, kućište i potporni dijelovi mehanizma za zaključavanje izrađeni su od posebno kaljenog čelika. Cijena mu je oko 800 kuna, a teži 2 kilograma.

lokoti za bicikle

najbolji lokoti za bicikle

5. Jedan od pristupačnijih lokota svakako je Masterlock sajla s brojčanom kombinacijom. Sajla je od pletenog čelika pa daje čvrstoću i fleksibilnost. Duga je 1,8 metara što olakšava rukovanje. Cijena mu je oko 70 kuna.

SAVJETI ZA KUPNJU NAJBOLJIH LOKOTA ZA BICIKLE

Najčešći se za sigurnost bicikla koriste lanci, no njih se može prerezati pa nisu najsigurnija opcija. Kabel lokoti su slični lancima, ali su dulji i otporniji na rezanje jer su napravljeni od isprepletenih metalnih vlakana. Ipak, i njih lopovi mogu brzo ‘riješiti’. U-lokoti u obliku potkove su među najčvršćima i dolaze u raznim veličinama. Sklopive brave (folded) su izdržljive i nisu teške pa ih je lako nositi.

Pokušajte uvijek bicikl vezati na mjestu gdje lopovu neće biti zgodno izvaditi alat i prerezati lokot npr. između drugih bicikala, na osvijetljenom ili prometnom mjestu. Potrudite se da bicikl preko noći nije bez nadzora i odaberite lokot koji će ipak pružiti nešto jači otpor od običnog lanca. Pročitajte recenzije i uzmite u obzir cijenu, težinu i učinkovitost.