Sportski automobili su klasa koja polako izumire. Dok smo s jedne strane svjedoci sve luđih automobila za rijetke bogataše snažnijih od 1000 KS koji niču poput gljiva nakon kiše, segment skromnijih sportskih auta koje si može priuštiti običan kupac sve je skromniji. U prošloj su godini sportski auti činili samo 0,7 posto svjetske proizvodnje, a njihova prodaja će i ove godine vjerojatno nastaviti padati.

Auti su postali sofisticiraniji i skuplji, a isto vrijedi i za sportske aute, pa si ih sve manje ljudi zapravo može priuštiti. Zbog toga smo za vas odabrali i usporedili najjeftinije automobile na hrvatskom tržištu sa sportskim genima. Ovi automobili nisu čistokrvni sportaši ali svojim karakteristikama svakako mogu pružiti mnogo zabave svojim vozačima. Osim toga, neki od njih su vrlo brzi, realno na stazi osjetljivo brži od nekih čistokrvnih sportaša od prije dvadesetak, tridesetak godina kada je ovaj segment cvjetao, a mnogi europski kupci kupovali upravo takve automobile.

Sportski automobili

 

Abarth 595
Snaga: 145 KS
Cijena: 149.716 kn

S 145 KS u karoseriji malog i laganog Fiata 500 ovaj automobil je prava mala sportska zvijer. Do 100 km/h ubrza za samo 7,8 sekundi i postiže maksimalnih 210 kilometara na sat. Dovoljno snage da na cesti održi lekciju nekom mnogo prestižnijem autu. U praksi je auto izuzetno okretan, vrhunski drži zavoje, ima vrlo dobar zvuk i pravi je užitak za vožnju. Praktičnih strana nema baš previše. Nije previše udoban i nije nimalo prostran. Kao pravi rasni sportaš.

 

najpovoljniji sportski automobili

 

Opel Adam S
Snaga: 150 KS
Cijena: 137.084 kn

Ima 150 KS, i iako je dimenzijama i koncepcijom sličan malom Abarthu ovaj auto prati nešto drugačiju filozofiju. Nije toliko brz, no zato je osjetno uglađeniji i prilagođeniji svakodnevnoj upotrebi. Do 100 km/h ubrza za 8,5 sekundi i postiže maksimalnih 210 na sat. Osjetno je udobniji od Abartha, no nije toliko zabavan u vožnji. Također u pogledu prostranosti nije neki čarobnjak, skučeni automobil kao klasičan sportaš starog kova. Osjetno je jeftiniji od Abartha.

najbolji sportski automobili

 

Renault Twingo GT
Snaga: 109 KS
Cijena: 102.905 kn

Ovo je uvjerljivo najjeftiniji auto u usporedbi ali i najmanje sportaš među svima njima. Stražnje smješten motor i stražnji pogon kao kod Porschea zvuče u teoriji vrlo uzbudljivo, no Twingu nedostaje mnogo toga da bi bio pravi sportaš. Performanse su skromne. Ubrzanje do 100 km/h traje 9,6 sekundi, a maksimalna brzina je 182 km/h. Ništa bolje od neke prosječne Škode Fabie. Osim toga Twingo nije niti pretjerano zabavan niti nešto posebno brz u zavojima, a ima problema s držanjem pravca na visokim brzinama. Sve u svemu, kada tome dodamo i ne pretjeranu prostranost i prosječnu udobnost dolazimo do zaključka da manja cijena znači i mnogo manje zabave i kvalitete.

 

sportski automobili

 

Seat Ibiza FR
Snaga: 150 KS
Cijena: 125.548 kn

Od svih automobila ovo je definitivno najbolja vrijednost za novac. Osim toga, ovaj auto donosi najbolje od oba svijeta, sportskog i praktičnog. Zbog jakog motora performanse su vrhunske. Ubrzanje do 100 km/h traje 7,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 215 km/h. Ponajbolje u ovoj usporedbi. Za razliku od većine konkurenata, ovo je upotrebljivi obiteljski auto s velikim prtljažnikom od 355 litara, solidnom ponudom prostora straga i vrlo udobnim ovjesom. Kada ga potjerate u sportsku jurnjavu podjednako je sposoban kao i Abarth, no kada poželite komfornu vožnju nemjerljivo je udobniji.

Smart ForTwo Coupe Brabus
Snaga: 109 KS
Cijena: 148.240 kn

Ovaj mali automobil u ovoj usporedbi je samo kao alternativa za one koji žele što manji automobil. U realnoj usporedbi nema nikakvih izgleda. Za ono što nudi, a to je gotovo ista tehnologija kao u Twingu GT je jednostavno previše skup. Do 100 km/h ubrza za 9,5 sekundi, a maksimalna brzina je ograničena na 165 km/h. Impresivno za Smart, no loše za jedan sportski auto. Osim toga u zavojima prilikom jurnjave nije niti približno brz ili okretan kao što biste očekivali od jednog malog i laganog auta.

Odgovori