Organizacija Euro NCAP poznata je širom svijeta po zvjezdicama kojima se označava sigurnost automobila. Zvjezdice se dijele već dvadeset godina i postale su jedna od važnijih “karakteristika” automobila koje su ključne prilikom odluke kupca hoće ili neće kupiti neki model.

Pet zvjezdica najbolja je ocjena koju jedan automobil može dobiti, no pet zvjezdica već dugo nije mjerilo izvrsnosti jer više od 60% testiranih automobila bez problema dobiva tu ocjenu. I to nakon što je Euro NCAP već nekoliko puta modificirao svoje testove i pooštravao kriterije.

Ukupan broj zvjezdica se tako danas određuje po kriteriju bodovanja u četiri kategorije: sigurnost vozača i putnika na prednjim sjedalima, sigurnost djece na stražnjim sjedalima, sigurnost pješaka i sigurnosni sustavi za pomoć u vožnji.

U 2017. godini do sada je testirano tridesetak automobila, a njih 20 osvojilo je maksimalnih pet zvjezdica u serijskim izvedbama. Kako bismo dobili precizniji uvid u to koji je od njih bolji a koji lošiji potrebno je zaviriti dublje u tablicu bodova. Ovo je 10 najsigurnijih auta ove godine:

 

10. Audi Q5 – 310/400 bodova

Audi kao i svi modeli na testu pruža odličnu zaštitu u sudaru i prosječnu zaštitu za pješake, no nešto je slabiji kada su u pitanju sigurnosni sustavi za koje osvaja samo 58 od mogućih 100 bodova.

9. Alfa Romeo Stelvio 312/400 bodova

Najbolji testirani auto ove godine kada je u pitanju zaštita putnika na prednjim sjedalima, no u ostalim kategorijama je prosječan stoga ukupno drži deveto mjesto na listi najboljih.

8. Mazda CX-5 312/400 bodova

Odlična zaštita u sudaru i prosječna zaštita za pješake, no zato ispodprosječni popis i djelovanje sustava za pomoć u vožnji za koje auto dobiva samo 59 od mogućih 100 bodova.

7. BMW 5 316/400 bodova

Kada je u pitanju zaštita putnika na prednjim sjedalima BMW je čak nešto lošiji od prosjeka, kao i po pitanju sigurnosnih sustava, no sve kompenzira odlična zaštita djece straga i pješaka.

6.Land Rover Discovery 318/400 bodova

Land Rover je u svim kategorijama na razini prosjeka top 10 najsigurnijih pa tako i po ukupnom plasmanu.

5. Range Rover Velar 324/400 bodova

Ne iskače u niti jednoj kategoriji, no u svima je iznad prosjeka stoga ne čudi vrlo dobar konačan plasman na ljestvici najsigurnijih.

4. Opel Insignia 325/400 bodova

Jedan od najjeftinijih modela u top 10 najsigurnijih bolji je od mnogih višestruko skupljih razvikanih rivala.

3. Toyota C-HR 326/400 bodova

Uz Insigniju ovo je jedan od najpovoljnijih modela u top 10. Kompaktna Toyota je sigurnija i od prestižnih SUV-ova poput Audija Q5 i Range Rover Velara.

2. Volvo S90/V90 344/400 bodova

Jedan od najboljih kada je u pitanju zaštita putnika i djece, uvjerljivo najbolji po sigurnosnim sustavima, jedino je prosječan u pogledu zaštite pješaka što ga je na kraju koštalo pozicije broj 1.

1. Volkswagen Arteon 348/400 bodova

Najveća VW limuzina najsigurniji je automobil testiran u 2017. godini. Odličan je u svim kategorijama a konkurenciju potpuno nadmašuje u pogledu zaštite pješaka.

 

Ibiza i30 najbolji među manjim i povoljnijim autima

S obzirom na to da su svi automobili iz top 10 financijski nedostižni za većinu kupaca u Hrvatskoj osvrnut ćemo se na najbolje aute iz gradske i kompaktne kategorije koje su ipak nešto realnija opcija za tipičnog kupca u Hrvatskoj. Među gradskim automobilima najbolja je Seat Ibiza koja je osvojila pet zvjezdica i 308 od 400 bodova, dok je najbolji kompakt Hyundai i30 s 304 od 400 bodova.

Odgovori