Pojam obiteljski automobil vrlo je širok. Nekome će idealni obiteljski auto biti mali Clio ili Polo jer imaju samo jedno malo dijete, drugima niti veliki automobil poput VW Passata ili Škode Octavie neće niti približno zadovoljavati obiteljske potrebe jer imaju četvero ili više djece. Upravo takvim obiteljima namijenjeni su automobili iz ove usporedbe jer svi imaju sedam i više sjedala.

Obiteljski automobili – Uvod

Izbor automobila za velike obitelji prilično je širok, a kupci mogu birati između raznih klasa i koncepata. Sedam i više sjedala danas nude kompaktni i veliki monovolumeni, srednji i veliki SUV-ovi te mala i velika kombi vozila. Iz svake klase smo uzeli po jednog predstavnika i provjerili njegove prednosti i nedostatke. U tablicama su tvornički tehnički podaci konkretnih modela. Prikazani volumen prtljažnika je sa spuštenim trećim redom sjedala (izuzev kod Renault Traffic Passengera kod kojeg je iskazan volumen do krova sa svim sjedalima u funkciji), a cijena se odnosi na osnovno opremljeni model s tri reda sjedala.

Dacia Jogger

obiteljski automobili - dacia jogger

Gorivo: Plin/Benzin

Dužina: 455 cm

Snaga: 100 KS

Prtljažnik (5 sjedala): 708 l

Potrošnja: 7,6 l/100km (benzin)

Cijena: od 128.500 kn

Nova Dacia Jogger je apsolutno najjeftiniji automobil sa sedam sjedala na tržištu i košta gotovo upola manje od prvog sljedećeg konkurenta. Karavan s dizajnerskim detaljima SUV-a nastao je na osnovi Sandera, no od njega je mnogo veći i prostraniji. Treći red sjedala je iznenađujuće prostran i udoban za automobil ove veličine. Isto vrijedi i za prvi i drugi red sjedala te prtljažnik u koji stane više od 700 litara! Naravno, kada se koristi treći red sjedala obujam prtljažnika postaje samo simboličan – 160 litara tako da će za obiteljski godišnji odmor biti potrebna velika krovna kutija. Zanimljivo je također da je ovo jedini automobil u ovoj usporedbi koji nudi tvornički ugrađen pogon na plin. Motor je sa 100 KS slabašan što se osjeti kad automobil opteretite do kraja. Ipak, kad je u pitanju odnos uloženog i dobivenog ovaj auto nema premca među konkurencijom sa sedam i više sjedala.


Citroen Grand C4 Spacetourer – Predstavnik klase koja izumire

obiteljski automobili - citroen grand C4 spacetourer

Gorivo: Dizel

Dužina: 460 cm

Snaga: 130 KS

Prtljažnik (5 sjedala): 645 l

Potrošnja: 5,9 l/100km

Cijena: od 227.283 kn

Kompaktni monovolumeni polako odlaze u povijest. Modele koji su još na tržištu moguće je nabrojati na prstima jedne ruke, a svi oni su pred krajem svojeg proizvodnog ciklusa. Nasljednike neće dobiti. Citroen Grand C4 Spacetourer je jedan od posljednjih Mohikanaca u klasi kompaktnih monovolumena. Kupce privlači neobičnim originalnim izgledom, obiljem prostora i povoljnom cijenom. S relativno kompaktnih 460 cm dužine nije prevelik, a ponuda prostora u unutrašnjosti je vrlo dobra u prva dva reda sjedala i solidna u trećem. Prtljažnik je ogroman pod uvjetom da se ne koristi zadnji red sjedala. Kada su sva sjedala zauzeta on je samo simboličan stoga ova klasa nije idealan izbor. Ipak, cjenovno su kompaktni monovolumeni među najjeftinijim solucijama za velike obitelji, troše najmanje od svih konkurenata iz ove usporedbe i najugodniji su u vožnji.

Ford S-Max

obiteljski automobili - Ford S-Max

Gorivo: Benzinski hibrid

Dužina: 480 cm

Snaga: 190 KS

Prtljažnik (5 sjedala): 965 l

Potrošnja: 6,4 l/100km (benzin)

Cijena: od 322.749 kn

Isto što vrijedi za kompaktne vrijedi i za klasične velike monovolumene, uskoro ih neće biti. Ford S-Max je jedan od posljednjih modela u klasi, a nema naznake da će dobiti nasljednika. Ovaj automobil dugačak 480 centimetara nudi zaista raskošno prostranu unutrašnjost, u trećem redu se sjedi mnogo komotnije nego u kompaktnim monovolumenima. Prtljažnik je s 965 litara izuzetno prostran, ali kada se koristi svih sedam sjedala njegov volumen postaje vrlo malen. Konkretno, on iznosi 185 litara (285 do krova).  Nekada se za S-Max nudio niz različitih motora, no danas je ponuda spala samo na hibridnu verziju koja je sa 190 KS dovoljno jaka za ovako velik i težak auto te s 6,4 l/100 km prilično štedljiva. Problem ovog auta je cijena koja je mnogo viša nego kod kompaktnih monovolumena. S druge strane ponuda prostora je osjetno veća kao i komfor.

Peugeot 5008

obiteljski automobili - Peugeot 5008

Gorivo: Benzin

Dužina: 464 cm

Snaga: 130 KS

Prtljažnik (5 sjedala): 780 l

Potrošnja: 6,4 l/100km

Cijena: od 242.842 kn

SUV-ovi srednje klase također se nude sa sedam sjedala. Njihova ponuda je dosta ograničena, no ipak ih ima više nego monovolumena. Oni su idealno rješenje za one kojima je više stalo do imidža i izgleda auta, a spremni su malo žrtvovati komfor. S obiteljskog gledišta, SUV-ovi nisu baš neko praktično rješenje. U unutrašnjosti imaju manje mjesta od monovolumena usporedivih dimenzija, više troše i skuplji su. Peugeot 5008 u unutrašnjosti nudi dosta prostora, pogotovo u drugom redu sjedala, no treći red je prilično skroman. Kad se preklopi treći red sjedala prtljažnik je ogroman, no koristite li ih on ostaje samo simboličnog volumena. Cijena je osjetno viša nego  kod kompaktnog monovolumena. Dizelska verzija je još oko 13.000 kuna skuplja.


Toyota Highlander

obiteljski automobili - Toyota Highlander

Gorivo: Benzinski hibrid

Dužina: 497 cm

Snaga: 248 KS

Prtljažnik (5 sjedala): 865 l

Potrošnja: 6,6 l/100km

Cijena: od 442.600 kn

Sve što smo naveli za srednje velike SUV-ove vrijedi i za najveće SUV-ove. Oni nisu niti približno prostrani i praktični kao veliki monovolumeni, skuplji su, više troše itd. Ipak, mnogo su prostraniji od SUV-ova srednje veličine, a u njima ima i više mjesta nego u kompaktnim monovolumenima sa sedam sjedala. Najveća prednost ovakvih modela nad ostalim automobilima za velike obitelji je njihov prestiž i luksuz s kojim se ne mogu mjeriti automobili iz bilo koje druge klase u našoj usporedbi. Toyota Highlander također ima i relativno velik prtljažnik kada se sva sjedala koriste – 241 litru. No i to nije dovoljno za odlazak na godišnji s čitavom velikom obitelji. Hibridni pogon ovog auta omogućava mu relativno nisku potrošnju goriva s obzirom na zaista veliku snagu. Cjenovno su modeli ove klase uvjerljivo najskuplji.

Volkswagen Caddy

obiteljski automobili - Volkswagen Caddy

Gorivo: Dizel

Dužina: 450 cm

Snaga: 102 KS

Prtljažnik (5 sjedala): 635 l

Potrošnja: 5,5 l/100km

Cijena: od 233.190 kn

Caddy je predstavnik klase malih kombi vozila ili MPV višenamjenskih vozila. Iako ih više koriste za potrebe tvrtki i posla, mnogima auti ove klase služe i kao praktični obiteljski auti. MPV modeli su nevjerojatno praktični jer su u pravilu najmanji među autima za velike obitelji, a svejedno u unutrašnjosti nude neočekivano mnogo mjesta. Primjerice s 450 cm dužine Caddy nudi podjednako mjesta na sjedalima kao kompaktni monovolumen i podjednako velik prtljažnik. Kad se sva sjedala koriste volumen je 191 litra. Također, velika prednost su klizna bočna vrata koja osjetno olakšavaju ulazak u treći red sjedala i posebno su praktična na uskim parkiralištima. Naravno, u pogledu luksuza i voznih sposobnosti MPV-i nisu posebno dobri, no cjenovno su na razini kompaktnih monovolumena, dakle spadaju među najjeftinije aute za velike obitelji i predstavljaju odličan odnos uloženog i dobivenog.


Renault Traffic Passenger

obiteljski automobili - Renault Traffic Passenger

Gorivo: Dizel

Dužina: 508 cm

Snaga: 110 KS

Prtljažnik (5 sjedala): 1446 l

Potrošnja: 7,2 l/100km

Cijena: od 237.900 kn

Kupcima kojima je najvažnija bogata ponuda prostora za njihovu veliku obitelj i koji često putuju u “punom obiteljskom sastavu”, jedini pravi izbor predstavljat će pravi veliki kombi. Jedino u ovakvom automobilu imat ćete dovoljno mjesta za kompletnu veliku obitelj i svu prtljagu. Kad se koriste sva sjedala, u prtljažnik stane raskošnih 1446 litara do krova. Renault ne navodi zapreminu prtljažnika do pokrova, no i ona je više nego dovoljna za veliku obitelj. Dodatne prednosti su vrlo lagan ulazak u treći red sjedala, raskošna ponuda prostora na svim sjedalima i klizna bočna vrata. Ipak, veliki kombiji nisu po svemu idealni. Njihove vozne sposobnosti uvjerljivo su najskromnije, potrošnja goriva osjetno veća, a velike dimenzije otežat će manevriranje u gradu i parkiranje. Tu je i dosta veća buka u unutrašnjosti. No želite li beskompromisni automobil za veliku obitelj te ćete nedostatke morati prihvatiti. Što se tiče cijene ona predstavlja odličan odnos uloženog i dobivenog. Veliki kombiji su jedini pravi odabir za velike obitelji, jedini automobili potpuno spremni za sve njihove zahtjeve.

VW T7 Multivan – Volkswagenov adut

Odgovori