Svatko tko je bar jednom prodavao automobil zna da to nije nimalo jednostavan zadatak. No „svaki put od 1000 kilometara počinje prvim korakom“, a kod prodaje automobila je to najčešće njegovo oglašavanje.

U Hrvatskoj danas postoje brojni internetski oglasnici na kojima se može oglasiti prodaja automobila. Naravno, najpametnije je automobil oglasiti na što je više mjesta moguće, no predaja oglasa često zna oduzeti puno vremena. Također, neki oglasnici svoje usluge i naplaćuju. Stoga mi ovdje donosimo pregled nekih od najvažnijih i najjačih internet oglasnika u Hrvatskoj te njihove prednosti i mane.

Oglasnik.hr

Jedan od najjačih internetskih oglasnika u Hrvatskoj prilično je dobro mjesto za oglašavanje auta. Portal ima dugu tradiciju i stoga ga još uvijek posjećuju brojni kupci.

Brojnost oglasa:
Oko 6500 aktivnih oglasa za automobile u trenutku pisanja ovog teksta solidan je broj u odnosu na konkurenciju i jamstvo da će vaš oglas vidjeti dosta kupaca.
Predaja oglasa:
Stranica zahtijeva registraciju, a unos podataka i fotografija je vrlo jednostavan i brz. Nude se brojne kategorije za unos tako da ćete teško zaboraviti unijeti neki važan podatak.
Traženje i prikaz oglasa:
Tražilica sadrži sve potrebne filtere kako bi kupci precizno pronašli auto koji traže. Prikaz oglasa je vrlo pregledan s jednostavnom galerijom i detaljnim podacima o autu.
Cijena:
besplatno (naplaćuju se samo oglasi u kojima tražite automobil ili ga iznajmljujete)

Njuškalo.hr

Najposjećeniji internetski oglasnik u Hrvatskoj već neko vrijeme naplaćuje oglase za prodaju automobila što je dosta smanjilo broj predanih oglasa od privatnih prodavatelja. Ipak, unatoč tome i dalje je za većinu nezaobilazna stranica za oglašavanje automobila.

Brojnost oglasa:
Oko 36.000 aktivnih oglasa za automobile u trenutku pisanja ovog teksta drugi je rezultat u Hrvatskoj. Oko 220.000 dnevnih posjetitelja na stranici jamstvo je da je potencijalnih kupaca obilje.
Predaja oglasa:
Stranica zahtjeva registraciju (moguća je i jednostavnija prijava putem Facebooka), a unos podataka i fotografija je vrlo jednostavan, brz i intuitivan. Nude se brojne kategorije za unos i po njihovoj detaljnosti Njuškalo je među najboljima u Hrvatskoj.
Traženje i prikaz oglasa:
Tražilica sadrži obilje filtera kako bi kupci lakše pronašli auto koji traže. Prikaz oglasa je vrlo pregledan, a snalaženje je jednostavno.
Cijena:
Oglasi se naplaćuju od 99 do 139 kuna, ovisno o njihovom trajanju.

Index Oglasi

Zbog toga što je oglasnik Njuškalo uveo naplaćivanje oglasa za prodaju automobila Index oglasi zabilježili su veliki rast oglasa i danas su po broju oglašenih automobila vodeći u Hrvatskoj, a po posjećenosti stranice odmah iza Njuškala.

Brojnost oglasa:
Oko 41.000 aktivnih oglasa za automobile u trenutku pisanja ovog teksta najveća je ponuda rabljenih automobila u Hrvatskoj i jamstvo da će mnogi kupci kliknuti baš na vaš oglas.
Predaja oglasa:
Stranica zahtjeva registraciju (moguća je i jednostavnija prijava putem Facebooka), a unos podataka i fotografija je brz i jednostavan. Također se nude brojne kategorije za unos.
Traženje i prikaz oglasa:
Navigacija je brza i jednostavna. Tražilica sadrži obilje filtera i radi dobro. Prikaz rezultata pretrage i samog oglasa nije najbolje riješen jer su fotografije prevelike pa morate puno skrolati kroz rezultate ili sam oglas. Također galerija je mogla biti jednostavnija. Tu je i zbunjujuća rubrika „na poklon“ u kojoj se nalaze auti koji bi se trebali poklanjati no otvaranjem oglasa shvatite da zapravo nisu besplatni.
Cijena:
Besplatno

Cackalo.hr

Ako u Google upišete „oglasnik“, vrlo visoko među rezultatima pojavit će vam se Oglasnik Čačkalo. On se na prvu doima kao dobra i utjecajna platforma za oglašavanje, no zavirite li dublje, shvatite da se na njemu ne prodaje ni približno toliko automobila kako se na prvi pogled čini. Riječ je o zastarjeloj i loše održavanoj stranici s malo korisnika.

Brojnost oglasa:
U trenutku pisanja teksta na oglasniku je bilo oko 23.000 oglasa za osobne automobile. No kad smo počeli otvarati oglase ispalo je da je većina njih vrlo staro i zasigurno neaktivno. Moguće da neki od oglašavanih auti više ni ne postoje. Realno, više je oglasa iz 2017. nego onih aktualnih. Ovdje je jasno da se neaktivni oglasi ne brišu kako bi se činilo da onih aktivnih ima više. Takav pristup zasigurno odbija kupce.
Predaja oglasa:
Registracija je jednostavna, no moguće je registrirati se i bez e-mail provjere što znači da je vrlo jednostavno napraviti lažni račun, što zabrinjava. Predaja oglasa je jednostavna, tu su i brojne kategorije za unos.
Traženje i prikaz oglasa:
Navigacija je brza i jednostavna. Tražilica sadrži obilje filtera i radi brzo i dobro. Prikaz oglasa je zastario ali vrlo funkcionalan. Jako smeta što se prilikom pretrage oglasa pojavljuju reklame. To sigurno dodatno tjera kupce.
Cijena:
Besplatno

Auti.hr

S obzirom na to da je Google tražilica ovu stranicu u rezultatima prikazuje dosta nisko od nje nismo očekivali ništa dobro, no ugodno nas je iznenadila pokazavši se dobrim mjestom za oglašavanje auta.

Brojnost oglasa:
U trenutku pisanja teksta na oglasniku je bilo oko 7000 oglasa za osobne automobile. Svi su aktualni i aktivni, a velik broj pregleda pojedenih oglasa jamči da stranica ima dosta posjetitelja.
Predaja oglasa:
Stranica zahtijeva registraciju, no malo je zbunjujuće što je oglas moguće ispuniti, bez da ste se registrirali ili ulogirali. Tak kad stisnete ‘tipku’ za predaju oglasa sustav vas zatraži korisničko ime i lozinku. Nude se brojne kategorije za unos tako da ćete teško zaboraviti unijeti neki važan podatak. Sve je intuitivno i vrlo jednostavno.
Traženje i prikaz oglasa:
Tražilica sadrži sve potrebne filtere. Prikaz oglasa je vrlo pregledan, dobro izgleda te je jednostavan, no sadrži sve potrebne podatke i fotografije.
Cijena:
Besplatno

Neostar.com

Ova revolucionarna digitalna platforma potpuno je drugačija od klasičnih oglasnika i pruža mnogo više mogućnosti, ali i veću sigurnost za kupce. Nova stranica je pravi posrednik u prodaji budući da neće samo objaviti oglas već će njihovi ljudi vozilo fotografirati i pregledati. Kupcima će za njega ponuditi i jamstvo te brzo online financiranje. Predaja oglasa traje nešto duže nego kod klasičnih oglasnika pošto vozilo treba pregledati i fotografirati stručnjak.

Brojnost oglasa:
U trenutku pisanja teksta na stranici je bilo oglašeno oko 2500 automobila, koje uglavnom prodaju razne tvrtke, no s obzirom na to da je riječ o prilično novoj stranici jasno je da će ta brojka rasti. Intenzivnom marketinškom kampanjom već su od starta privukli i puno posjetitelja, odnosno potencijalnih kupaca.
Predaja oglasa:
Stranica zahtjeva registraciju (moguća je i jednostavnija prijava putem Facebooka). Upis podataka o autu je jednostavan i vrlo napredan. Naime, nakon odabira modela, godišta, motorizacije i opreme sustav će iz baze podataka sam odrediti koju serijsku opremu automobil ima. Prodavatelj je tako pošteđen previše upisivanja i klikanja vezano uz opremu. Nakon upisa drugih podataka poput broja šasije, registracije, dodatne opreme sustav će vam, što je vrlo pohvalno, izbaciti preporučenu cijenu za automobil. Nakon toga potrebno je samo spremiti oglas i prodavatelja će kontaktirati stručnjak iz Neostara koji će automobil profesionalno fotografirati i pregledati. Nakon toga oglas će biti objavljen.
Traženje i prikaz oglasa:
Tražilica sadrži obilje filtera kako bi kupci lakše pronašli auto koji traže. Moguće je filtrirati auto čak i po boji. Prikaz oglasa je vrlo pregledan, a snalaženje je jednostavno. Posebnost stranice je prikaz automobila u 360 stupnjeva, te poseban prikaz eventualnih oštećenja na automobilima.
Cijena:
Oglas je besplatan, no realizira li se prodaja Neostar će kao naknadu za svoje usluge i jamstvo koje pruža zatražiti 2 posto odnosno između 999 i 3999 kuna provizije (plus PDV).