Svako za sebe misli da je dobar vozač. Lako ih je prepoznati u kriznim, ali i standardnim situacijama. Pun je samokontrole, obraća pažnju na detalje, procesuira situaciju pa shodno njoj brzo reagira. No čak i oni imaju svoje mane u prometu, a one najčešće otkrivaju osobnost pojedinca.

Hladan tip koji misli samo na sebe

hladan

Ovakva osobnost najčešće se može pronaći kod vozača koji zanemaruju druge sudionike u prometu, a najčešće pješake. Rijetko puštaju nekoga ispred sebe, čak i ubrzaju stvori li se mala rupa između njih i auta ispred, ne bi li se netko ugurao. Istraživanja su pokazala kako takvi vozači misle da su važniji od drugih, kako u prometu tako i u svakodnevnome životu.

Dobar tip koji pazi na druge više nego na sebe

I dok se u svakodnevnom prometu najčešće manifestiraju agresivci, postoje i oni pristojni koji će svakoga propustiti i obratit će pažnju na sve sudionike prometa. Na svoju štetu će stati i pustiti nekoliko automobila čak i iz sporedne ulice. Takve su osobe najčešće dobrice i u svakodnevnom životu, pomažu svima, ali i često zbog svoje dobrote izvuku deblji kraj. Ponekad i smetaju prometu jer ne poštuju pravilo prednosti.

Ne mari ni za sebe ni za druge

Vozač koji zaboravlja ili svjesno ne pali pokazivač smjera samim time ugrožava ostale sudionike u prometu. Studije su pokazale kako takve osobe često odlutaju mislima, ne poznaju prometne propise… Stručnjaci kažu da to može biti i znak lijene, emotivno nestabilne osobe kojoj nije stalo ni do sebe ni drugih ljudi, kako u prometu tako i u privatnome životu.

Raspjevani tip

raspjevani vozač

Ne viđa ih se često, ali kad ih se vidi izmame osmjeh na lice. Iako zbog prevelike koncentracije na pjesme mogu biti potencijalna opasnost lijepo je vidjeti raspjevanog vozača koji za razliku od većine uživa u gužvi. Takve osobe nisu nužno ambiciozne, ali u svemu u životu mogu pronaći dobru stranu. Sretni su s onim što imaju i guraju prema naprijed.

Agresivan tip

Postoje razne studije o povezanosti narcizma i agresivne vožnje koja je ujedno jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Samodopadne osobe često psuju tijekom vožnje, sve ih živcira i nitko drugi osim njih ne zna voziti. Učestalo trube i zanemaruju propise o ograničenju brzine. Takve osobe ni u stvarnome životu nisu puno drugačije. Ponašaju se uzvišeno, najpametniji su u društvu i ako nije po njihovome lako se naljute.

Plašljivi tip

plašljivi vozač

Takvi se najčešće manifestiraju poput ‘puževa’ na cesti. Usporeni su, lijeni i uplašeni, a najgore je što ‘ne doživljavaju’ nikoga u prometu. Takve su osobe u stvarnome životu povučene, asocijalne i neambiciozne. Prepušteni su kolotečini i ne mare za ništa osim onoga što im je nužno, odnosno od životne važnosti.

Tip koji je skoncentriran na sve samo ne na vožnju

Postoje i oni spavanci koji dizanje odgađaju do krajnjih granica pa uvijek negdje kasne. Takav ih način tjera da većinu jutarnjih radnji iz kupaonice prebace u auto. Pa ih se tako često može vidjeti kako se u jutarnjim satima šminkaju, briju, češljaju. Osim toga takve su osobe često zaboravne pa osim što voze, moraju i obaviti posao koji su zaboravili. Često tipkaju na mobitelu, jedu doručak i prestrojavaju se u isto vrijeme.

Odgovori