Kategorija najmanjih gradskih automobila, modela A segmenta ili takozvanih „superminija“ namijenjena je onima koji traže drugi automobil u obitelji, ali i onima koji traže novi auto, ne trebaju previše prostora, luksuza i prestiža te za njega namjeravaju izdvojiti što je manje moguće novca. Iako kupci u Hrvatskoj radije biraju veće gradske aute, modele B segmenta, ponuda najmanjih auta na tržištu prilično je bogata. Svoje predstavnike u ovoj klasi kod nas trenutno nudi desetak proizvođača, a mi smo usporedili one najpopularnije.

Fiat Panda

Fiat Panda je već ostarjeli model. Na tržištu je od 2012. godine. Po dimenzijama spada u sredinu svoje klase. Ima blagi hibridni motor što se odražava na potrošnju u gradu. U opremi serijski ima sve nužno, audio sustav s USB-om i klima uređaj. Po prostranosti, kako u kabini, tako i u prtljažniku je među najlošijima u klasi.

Cijena: 109.900 kuna
Snaga: 70 KS
Prosječna potrošnja: 5,1 l/100 km
Obujam prtljažnika: 225 l
Dužina auta: 365 cm

mali gradski auti - fiat panda

Fiat 500

Klasik koji je među najbolje prodavanim automobilima u klasi. Uglavnom ga kupuju zbog dobrog izgleda ali i jednostavnosti te pouzdanosti. Osnovni motor je blagi hibrid sa 70 KS. Kao i Panda, u opremi serijski ima sve nužno, audio sustav s USB-om i klima uređaj. Po prostranosti, kako u kabini, tako i u prtljažniku je među najlošijima u klasi, a cijena najviša, izuzmemo li Toyotu koja je mnogo bogatije opremljena.

Cijena: 122.900 kuna
Snaga: 70 KS
Prosječna potrošnja: 5,0 l/100 km
Obujam prtljažnika: 185 l
Dužina auta: 357 cm

mali gradski auti - fiat 500

Hyundai i10

Po cijeni je i10 među najjeftinijim modelima u klasi, a po odnosu uloženog i dobivenog možda i najbolji. Ponuda prostora modela koji je na tržištu od 2019. je među najboljima u klasi, a prtljažnik ne zaostaje. Motor je među slabijima, no neke veće razlike u odnosu na konkurente se ne vide. Oprema je kompletna, ima sve potrebno od audio uređaja do klime. Uz Ignis najbolja je kupnja.

Cijena: 88.990 kuna
Snaga: 67 KS
Prosječna potrošnja: 4,8 l/100 km
Obujam prtljažnika: 252 l
Dužina auta: 367 cm

mali gradski auti - hyundai i10

Kia Picanto

Kia Picato je tehnički blizanac Hyundaija i10 i s njim dijeli većinu osobina. Serijska oprema je kompletna, a motor identičan kao u Hyundaiju sa slabašnih 67 KS. Po ponudi prostora Picanto spada među raskošnije modele u klas. Cijena mu je dosta viša.

Cijena: 104.999 kuna
Snaga: 67 KS
Prosječna potrošnja: 4,9 l/100 km
Obujam prtljažnika: 255 l
Dužina auta: 360 cm

mali gradski auti - kia picanto

Mitsubishi Space Star mala gradska auta

Još jedan kandidat za najbolji model u klasi po odnosu uloženog i dobivenog. Model je temeljno redizajniran 2021. godine, a s dužinom od 385 cm je uvjerljivo najveći u klasi, što se vidi u prilično prostranoj kabini. S druge strane prtljažnik je na razini prosjeka. Pohvale zaslužuje i prilično živahan i uglađen motor. Cijena je na razini prosjeka klase, a oprema kompletna. Najveći nedostatak su mu dimenzije. Naime svojom dužinom se dosta približio višoj klasi, a to može biti minus u gradu.

Cijena: 101.900 kuna
Snaga: 71 KS
Prosječna potrošnja: 5,0 l/100 km
Obujam prtljažnika: 235 l
Dužina auta: 385 cm

mali gradski auti - mitsubishi space star

Renault Twingo

Automobil koji se svojom „filozofijom“ potpuno razlikuje od ostalih u klasi, naime ima stražnje smješten motor i pogon na stražnje kotače. U vožnji se to previše ne osjeti, no „stražnja koncepcija“ minus je kada je u pitanju prostranost. Prtljažnik je tako među najmanjima, a ponuda prostora straga skromna. Twingo je nedavno redizajniran. Cijena, koja je nekad bila najniža u klasi, osjetno je porasla zbog mnogo bogatije opreme osnovnog modela. Auto u seriji ima automatski klima uređaj,  i dodirni zaslon od 7″ te za one koji ne traže prvenstveno prostor Twingo predstavlja vrlo dobru kupnju.

Cijena: 103.900 kuna
Snaga: 65 KS
Prosječna potrošnja: 5,1 l/100 km
Obujam prtljažnika: 219 l
Dužina auta: 362 cm

mali gradski auti - renault twingo

Suzuki Ignis

Iako je po svim parametrima usporediv s konkurentima u A segmentu, Ignis je među najatraktivnijima jer se zapravo radi o minijaturnom SUV-u. On je još jedan ozbiljan kandidat za „najbolju kupnju“ u klasi i teško mu je naći zamjerke. Još uvijek je dovoljno kompaktan, ima najsnažniji motor, no ne troši više od konkurenata zbog blage hibridne tehnologije. Također atraktivno izgleda i među najprostranijima je. I cijena je među najnižima. Najbolja kupnja uz Hyundai i10.

Cijena: 95.514 kuna
Snaga: 83 KS
Prosječna potrošnja: 5,1 l/100 km
Obujam prtljažnika: 267 l
Dužina auta: 370 cm

mali gradski auti - suzuki ignis

Toyota Aygo X

Ovo je najnoviji i najnapredniji automobil u usporedbi. Nova generacija Ayga je mnogo veća, ima obilježja crossovera i vrlo dobro izgleda. Sve izvedbe još nisu uvedene u prodaju pa najjeftinija trenutno košta 131.200 kuna što je mnogo više od prosjeka klase. Osnovni model bi, prema najavama, trebao koštati 99.900 kuna. Ovaj za 131 tisuću kuna u opremi ima kameru za parkiranje, infotainment s dodirnim zaslonom, klimu i mnogo sustava za pomoć u vožnji. Ponuda prostora je bolja od prosjeka klase, kao što su i vozne osobine.

Cijena: 131.200 kuna
Snaga: 72 KS
Prosječna potrošnja: 5,0 l/100 km
Obujam prtljažnika: 231 l
Dužina auta: 370 cm

mali gradski auti - toyota aygo x

Volkswagen up! mali gradski auto

Najmanji Volkswagen na prvi pogled djeluje sirovo, no riječ je o možda i najrafiniranijem modelu u A segmentu. Kada su u pitanju kvaliteta izrade, uglađenost i vozne karakteristike teško je naći bolji auto od njega. Također je najokretniji. Motor je slabašan no to se u praksi ne primijeti, potrošnja je u praksi među najnižima. U opremi ima klimu i audio uređaj, dakle sve nužno. Prostranost je na razini najboljih u klasi, bez obzira na to što je ovo najmanji auto.

Cijena: trenutno nije u ponudi, ali se može pronaći u rabljenoj verziji.
Snaga: 65 KS
Prosječna potrošnja: 5,1 l/100 km
Obujam prtljažnika: 251 l
Dužina auta: 347 cm

mali gradski auti - vw up

Usporedba malih SUV-ova