Većina proizvoda na tržištu u nekoliko sekundi otapa led, no neki od ispitanih sprejeva moraju se nanositi više puta. Ipak, cijena je u balansu s kvalitetom pa se sav uložen novac isplati.

Spuštajući se iz toplog stana prema parkingu na kojem je vaš automobil, razmišljate kako ćete se brzo zavući na vozačevo sjedalo, upaliti automobil i grijanje i uživati u toploj vožnji prema poslu ili kamo ste se već uputili. No, mašta je jedno, a stvarnost tijekom zime nešto sasvim drugo pa vam misaonu idilu u ranim jutarnjim satima lako naruši pogled na zaleđeno vjetrobransko staklo. U takvim situacijama dio vozača odlučit će se za paljenje klime ili uključivanje opcije odmrzavanja vjetrobranskog stakla, ali taj proces malo je dugotrajniji jer treba nekoliko minuta dok se stakla zagriju i led se ne počne topiti. Druga opcija za koju se vozači najčešće odluče je struganje leda strugalicama, no to je još dugotrajnije i hladnije od prve navedene opcije.

Prije svega, pri ruci morate imati rukavice jer će vam se ruke smrznuti ako led uklanjate bez njih, a naodmet nije ni metlica kojom ćete ostatke leda ukloniti sa stakla. Ako imate strugalice bez mekane navlake na vrhu, grebanjem riskirate oštećenje stakla i osim što takav postupak traje i više od desetak milisekundi, nakon njega morate stakla očistiti i krpom ili sredstvom za čišćenje stakala kako biste si mogli osigurati dobru vidljivost tijekom vožnje.

Prethodno navedene metode uz sredstva iz kućne radinosti prije dvadesetak godina bile su jedini način za uklanjanje leda, ali zato danas na tržištu postoji cijeli spektar učinkovitih sredstava za odleđivanje vjetrobranskih stakala. Testirali smo pet odabranih, dva marke Sonax, jedan brenda Nigrin, zatim Zimko i Alfacar. Sve, osim Sonaxova spreja za odleđivanje, pronašli smo u trgovačkim lancima i na benzinskim postajama, dok smo spomenuti Sonaxov proizvod naručili preko interneta jer ga trenutačno nema u ponudi naših trgovina. Ispitivanje smo radili u jutarnjim satima dok je temperatura bila oko pet stupnjeva ispod ništice. Prvi je na redu bio proizvod privlačnog imena – Zimko. U jednakom sloju smo ga nanijeli na vjetrobransko staklo, počeo je djelovati za desetak sekundi, ali nije odmah uklonio sav led zbog čega smo sredstvo nanijeli još jednom u jednakom sloju. Da je bilo hladnije i da je bilo više leda, zasigurno bismo trebali upotrijebiti i strugalicu i njome ukloniti ostatke leda.

Zaključujemo da je ovo sredstvo dobar izbor kada stakla nisu jako zaleđena, a plus mu je to što dolazi u ambalaži od 400 ml i cijena mu je tek 20 kn. U 100 ml većoj ambalaži, ali za istu cijenu kupili smo Alfacare sredstvo na čijoj se ambalaži proizvođač pohvalio kako taj proizvod brzo i jednostavno odleđuje staklo te kako se njime mogu odlediti i farovi i brisači vozila. Kako nam farovi nisu bili zaleđeni, nismo mogli provjeriti funkcionira li i kod njih kao na staklu, ali za odleđivanje stakala apsolutno je učinkovitiji od Zimka i k tomu malo se jednostavnije nanosi zbog pumpice kakvu imaju i sredstva za pranje stakala. Nigrin cijenom spada u srednju kategoriju, a takva mu je i efikasnost odleđivanja. Za nešto više od deset sekundi sredstvo je počelo djelovati, ali morali smo ga nanositi još jednom kako bismo u potpunosti otklonili sav led. Zadnja smo testirali sredstva marke Sonax. Oba su sredstva led uklonila za manje od deset sekundi, nisu ostavila nikakve mrlje nakon što se staklo posušilo i oba su se pokazala da nakon odmrzavanja osiguravaju dobru vidljivost vozaču. Cijenom su nešto skuplja od svih prethodnih sredstava koja smo ispitali, ali njihova kvaliteta to opravdava.

 

Sonax sprej za uklanjanje leda

Ovo sredstvo za topljenje leda na staklima automobila praktično je za nanošenje zbog odlične pumpice na zrak.

PLUS:

Jednostavan je za korištenje i u manje od deset sekundi riješit će vas leda s automobilskog stakla.

MINUS:

Trenutačno ga nema u našim trgovinama i na benzinskim postajama i može se naručiti samo preko interneta.


Zimko

Učinkovito odmrzava led na svim staklenim površinama i sprečava daljnje smrzavanje i stvaranje nove naslage leda na automobilskim staklima.

PLUS:

Cijena mu je prihvatljiva s obzirom na to da dolazi u pakiranju od 400 ml.

MINUS:

Kod jačih naslaga leda staklo treba posprejati u barem dva navrata kako bi se uspješno odledilo, a čak i tada vam treba strugalica da uklonite led.


Nigrin sprej

Odleđuje automobilska stakla i farove u manje od 15-ak sekundi i nakon njegova korištenja stakla su čista, što osigurava dobru vidljivost u zimskim uvjetima vožnje.

PLUS:

Pozitivna je strana što ga se može koristiti za uklanjanje leda i na automobilskom staklu i na farovima.

MINUS:

Kod debljih naslaga leda staklo je potrebno poprskati minimalno u dva navrata.


Sonax odleđivač

Poslije odmrzavanja stakla pruža jasnu vidljivost. Nakon špricanja nije potrebno strugati led strugalicom pa je time staklo zaštićeno i od ogrebotina.

PLUS:

Poboljšana zaštita od ponovnog zaleđivanja i kratko vrijeme odleđivanja, a dolazi i u pakiranju od 400 ml.

MINUS:

Najskuplji je proizvod na ovom testiranju, ali ni to mu ne možemo sasvim zamjeriti.

 


Alfacare

Brzo i jednostavno odleđuje vjetrobranska stakla, ali i brisače i farove automobila. Ne ostavlja tragove nakon nanošenja i time osigurava dobru vidljivost.

PLUS:

Može ga se primijeniti i za odleđivanje brisača i farova što je pozitivna odlika, a prihvatljiv je i cijenom i ambalažom od 500 ml.

MINUS:

Za veće naslage leda treba mu 15-ak sekundi da odledi staklo.


Pogrešni načini skidanja leda sa stakla

  1. Jedna od najčešćih pogrešaka pri uklanjanju leda s vašeg vjetrobranskog stakla je zalijevanje istog vrelom vodom. To može izazvati štetu jer zbog velike razlike u temperaturi zaleđenog stakla i vruće vode može doći do pucanja vjetrobranskog stakla.
  2. U nedostatku provjerenih sredstava za odmrzavanje leda neki vozači posegnu za sredstvima iz kućne radinosti. Jedno od poznatijih je ono načinjeno od vinskog octa i vode. Izbjegavajte tu kombinaciju jer ocat nagriza staklo i oštećuje ga.
  3. Možda zvuči čudno, ali veliki broj vozačica za uklanjanje leda s automobilskog prozora koristi i vrh potpetice. Osim što takvo micanje leda s prozora može potrajati, postoji velika šansa da ćete oštrim vrhom trajno izgrebati staklo.
  4. Kovanice, CD-i i ključevi većini vozača uvijek su pri ruci pa se tim predmetima znaju poslužiti za struganje leda. Kad je staklo jako zaleđeno, ovakvim pomagalima namučit ćete se da biste uklonili led, a k tomu će na staklu ostati trajni podsjetnik na tu lošu ideju.
  5. Oštri predmeti poput noža ili skalpela pojedinim vozačima bili su oružje u borbi s ledom. Takve predmete nipošto nemojte koristiti za struganje leda jer vam mogu kliznuti iz ruke i ozlijediti vas, a ne moramo ni spominjati kako će vam poslije struganja oštricom izgledati staklo.

Odgovori