Naplatci su dio automobila koji je najzahtjevniji za održavanje i čišćenje. Zbog velike brzine vrtnje, izloženosti vanjskoj prljavštini i finoj prašini koju proizvode kočnice, naplatci su jako podložni stvaranju tvrdokorne prljavštine. Stoga je prilikom svakog pranja automobila potrebno posebnu pažnju posvetiti čišćenju naplataka. Ako to ne radite s vremenom će se stvoriti tvrdokorna prljavština koju nećete moći ukloniti uobičajenim sredstvima za pranje auta. U tom slučaju trebat će vam specijalna sredstva za čišćenje naplataka. Kako ona djeluju isprobali smo u testu. Odabrali smo neke od najboljih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Armor All Wheel Foam  500 ml – 65 kn

Armor All

Sredstvo koje se može koristiti na svim vrstama naplataka. Gusta pjena uklanja sve vrste prljavština na naplatcima, no to čini manje efikasno od prosjeka ostalih sredstava na testu. Odnos cijene i kvalitete bi mogao biti bolji.

Ocjena 3/5

Dr Wack P21S Felegen Reiniger Power Gel 500 ml – 160 kn – Najbolje sredstvo

Dr. Wack

Jednostavan za korištenje i ekstremno efikasan. Potrebno je samo poprskati po naplatku, pričekati određeno vrijeme i isprati.  Može se koristiti na svim vrstama naplataka, pa i na oštećenima. Najbolje sredstvo na testu, ali vrlo visoka cijena.

Ocjena 5/5

K2 Roton pro – 1000 ml – 90 kn – Najbolji odnos cijene i kvalitete

k2

Izuzetno efikasno sredstvo s iznadprosječnom snagom čišćenja. Namijenjen za aluminijske, lakirane i kromirane naplatke. pH neutralan i ugodnog mirisa. Najbolji odnos cijene i kvalitete na testu.

Ocjena 4,5/5

Kako udahnuti život rabljenom automobilu?

Liqui Moli Felgen Reiniger Spezial 1000 ml – 100 kn

liqui Moli

Sredstvo ima dobar učinak čišćenja, no taj učinak je ipak ispod razine prosjeka drugih sredstava na ovom testu. Nježno je prema materijalima i namijenjeno za sve vrste naplataka. Odnos cijene i kvalitete je dobar.

Ocjena 3,5/5

Meguiars Ultimate All Wheel Cleaner 650 ml – 160 kn – Među najboljima

Meguiars-Spray

Sredstvo je bez kiselina, pH neutralno te se može koristiti na svim vrstama naplataka. Također mijenja boju dok djeluje. Po uklanjanju tvrdokorne prljavštine pokazao se među najboljima na testu. Minus je visoka cijena.

5/5

Michelin Wheel Cleaner 650 ml – 45 kn

Michelin

Proizvodi gustu pjenu koja dobro prianja za naplatke i dugo se zadržava. Bez kiseline je i ne oštećuje naplatke te je prikladno za sve vrste naplataka. Učinak čišćenja je dobar, ali ispod prosjeka ostalih sredstava na testu. Cijena je vrlo povoljna.

Ocjena 3,5/5

Sonax Felegen Beast – 1000 ml – 140 kn – Jako dobro

sonax-felgen-beast

Još jedno sredstvo koje tijekom čišćenja mijenja boju. Može se koristiti za sve vrste naplataka, od čeličnih do aluminijskih, poliranih, bojanih i kromiranih. Ne sadrži kiseline. Među najboljima po kvaliteti čišćenja prljavštine.

Ocjena 5/5

Sonax Xtreme Felgen Reiniger Plus – 750 ml – 90 kn – Dobar odnos cijene i kvalitete

sonax-xtreme-felgenreiniger-plus

Vrlo efikasno sredstvo bez kiselina koje odlično čisti prljavštinu poput zapečene prašine kočionih pločica, ostataka ulja , gume, katrana. Može se koristiti na svim vrstama čeličnih i aluminijskih naplataka. Dobar odnos cijene i kvalitete.

Ocjena 4,5/5

Turtle Wax All Wheel Cleaner 500 ml – 100 kn

Turtle wax

pH neutralno sredstvo koje tijekom djelovanja poprima crvenu boju. Sredstvo je prilično gusto i vrlo dobro se lijepi na naplatke te efikasno čisti  naplatke. Nedostatak je prilično visoka cijena za samo 500 ml.

Ocjena 4/5

Wonder Wheels Color Active Super Wheel Cleaner – 600 ml – 90 kn*

Wonder wheels

Odlično sredstvo bez kiselina koje jako dobro djeluje na sve vrste naplataka: polirane, lakirane, bojane, kromirane, oštećene… Jako dobro uklanja zapečenu kočionu prašinu, prljavštinu i masnoću.

*U Hrvatskoj ga je moguće kupiti samo u setu s dodatnim proizvodima za popravak i njegu naplataka i guma koji košta 265 kn. Cijena od 90 kn se odnosi na pojedinačan proizvod koji se može naručiti iz inozemstva putem internetske prodaje.

Ocjena: 4,5/5

Zaključak

Kao najbolje sredstvo na testu pokazalo se Dr Wack P21S Felegen Reiniger Power Gel, a odlikuju ga jednostavno korištenje i odlična učinkovitost. Jako dobrima su se pokazali i Meguiars Ultimate All Wheel Cleaner i Sonax Felegen Beast. K2 Roton pro predstavlja najbolji omjer cijene i kvalitete.

Važno!

Sva sredstva su prilično skupa s razlogom, te izbjegavajte jeftine proizvode iz supermarketa jer njihova snaga čišćenja je uglavnom slaba, a mnogi od njih sadrže kiseline koje djeluju agresivno na aluminijske legure naplataka te ih mogu dodatno oštetiti!

Dobro pročitajte uputstva na svakom proizvodu prije korištenja bilo kojeg sredstva kako biste zaštitili sebe, svoj automobil i najbolje iskoristili djelovanje samog proizvoda. Cijene za sve proizvode su okvirne.