Većina vlasnika automobila misli kako je putovanje autom previše skupo i kako se više isplate svi oblici javnog prijevoza, na nekim destinacijama čak i zrakoplov. Je li automobil zaista preskup i isplati li se njim putovati istražili smo usporedivši cijene putovanja za avion, bus, vlak i automobil na nekoliko destinacija unutar Hrvatske i Europe

Cijene iznesene u nastavku odnose se na povratno putovanje, dakle putovanje do destinacije i natrag, dok se vrijeme putovanja odnosi samo na putovanje u jednom smjeru. Za javni prijevoz birane su najjeftinije raspoložive cijene i to pod uvjetom da je do putovanja preostalo još tri tjedna. Kupujete li karte u zadnji čas cijene mogu biti osjetno skuplje.

U cijene putovanja autom su uračunati svi troškovi poput pristojbi, cijena cestarina i troškova goriva. Izračun se odnosi na prosječni kompaktni automobil s dizelskim motorom. Svi izračuni su na osnovi jednog putnika.

Zagreb – Split

Auto – 810kn, 4 sata
Avion – 650kn, 45 minuta
Autobus – 200kn, 5 sati
Vlak – 400kn, 6 sati

Na ovoj relaciji zrakoplov se pokazuje kao najbolji odnos uloženog i dobivenog. Bus je mnogo jeftinije i brže rješenje od vlaka i nije mnogo sporiji od automobila. Vrlo je popularna destinacija pa je konkurencija među prijevoznicima rezultirala nižim cijenama.

Zagreb – Osijek

Auto – 560kn, 3 sata
Avion – 530kn, 1 sat
Bus – 250kn, 4 sata
Vlak – 280kn, 5 sati

Nije tako popularna relacija kao Zagreb – Split pa su i cijene autobusa skuplje unatoč tome što je put kraći. Zrakoplov je neznatno jeftiniji od automobila no s obzirom da se radi o kretkom putovanju autom, let se ne isplati previš. Bus je i ovdje bolji izbor od vlaka i ukupno najbolji izbor u pogledu uloženog i dobivenog.

Zagreb – Budimpešta

Auto – 600kn, 3,5 sati
Avion – 1900kn, 2,5 sata
Bus – 260kn, 4,5 sati
Vlak – 260kn, 6 sati

Autobus je neznatno sporiji od automobila, te je upola jeftiniji. Vlak stoji poput busa, no s njim se putuje sat duže, ali je putovanje udobnije. Avion je potpuno neisplativ na ovoj destinaciji. Najbolji odabir i ovdje je autobus.

Zagreb – München

Auto – 1120kn, 6 sati
Avion – 700kn, 1 sat
Bus – 400kn, 8 sati
Vlak – 600kn, 9 sati

Zrakoplov je neusporedivo najbolje rješenje za putovanje do Bavarske prijestolnice kada je u pitanju odnos uloženog i dobivenog. Autobus je dva sata sporiji od automobila no dosta jeftiniji. Vlak je i ovdje najsporiji, a s obzirom na to da je skuplji od busa, potpuno je neisplativ.

Zagreb – Rim

Auto – 2240kn, 9 sati
Avion – 1200kn, 2,5 sata
Bus – 600kn, 13 sati
Vlak – 900kn, 13 sati

Put do glavnog grada Italije je dug pa se kao najbolje rješenje nameće zrakoplov. No i s njim do Rima treba dva i pol sata jer zrakoplov slijeće u Split i nakon toga nastavlja putovanje. Putovanje autom je gotovo dvostruko skuplje, a traje devet sati. Autobus je uvjerljivo najjeftiniji no putovanje traje čak 13 sati. Vlak nije ništa brži, a čak je 50% skuplji od autobusa.

Zagreb – Pariz

Auto – 2700kn, 14 sati
Avion – 1850kn, 2 sata
Bus – 900kn, 23 sata
Vlak – 2400kn, 16 sati

Zrakoplov je uvjerljivo najbrže rješenje no nije nimalo jeftino. S autobusom ćete uštedjeti gotovo 1000 kuna, no putovat ćete 23 sata. Auto se ne uspijeva nametnuti niti cijenom niti brzinom puta. Vlak je relativno brz no skuplji je i od zrakoplova tako da se niti na ovoj destinaciji ne isplati.

Zaključak

Iako je putovanje njime u pravilu najudobnije vlak se svojom brzinom i cijenom nigdje ne nameće kao relativna alternativa autobusnom prijevozu koji je u pravilu najjeftiniji i nudi najbolji odnos uloženog i dobivenog. Zrakoplov je uvjerljivo najbrži i najbolja alternativa za duga putovanja, no putujete li s većom količinom prtljage cijene će biti osjetno veće od navedenih. Auto se realno pokazuje kao najbolja alternativa za većinu destinacija ako putuje dvoje i troje putnika kada postaje osjetno jeftiniji od svih drugih načina putovanja. Primjerice, s tri osobe u automobilu putovanje je po putniku jeftinije od autobusa na većini relacija.

Odgovori