Audio sustavi iliti zvučnici za auto u automobilima nemali su izazov želite li da sve besprijekorno funkcionira. Nekad proizvođači teže vrhunskoj kvaliteti, a nekad se ipak zadrže na srednjoj vrijednosti kako bi cijena automobila ostala pristupačna. Ono na čemu se ne rade kompromisi je masa – audio sustav mora biti što lakši. Za usporedbu, kućni sustavi mogu težiti više od 50 kilograma, a automobilski svega nekoliko kilograma, a pritom ne smiju izgubiti na kvaliteti.

Audio sustav može se nadograđivati, no brojna vozila već dolaze s visokokvalitetnim ugrađenim sustavima. Prednost – teško ih je ukrasti, a i stručnjaci su zvukove prilagodili ovisno o obliku kabine, materijalima te smještaju zvučnika.

Testiranje

Mazda Mazdaspeed 3 primjerice ima integrirani Bose stereo sustav s 10” zvučnicima u svom Technology paketu. Zvuk značajno poboljšava subwoofer smješten u prostor rezervne gume. Bose je američki proizvođač s tradicijom dugom 50 godina. Partneri su im Nissan, Infinity, Maserati i brojni drugi.

Za 6000 eura nadoplate Mercedes je nudio 2012. Mercedes-Benz CLS550 s Bang&Olufsen Beosound premium audio sustavom. 15” zvučnici i dva odvojena pojačala ukupne snage 1200 W garantiraju odličan zvuk. Nije loše za znati ako ste audiofil u potrazi za rabljenim vozilom. Bang&Olufsen osnovan je prije gotovo 100 godina u Danskoj, a vodeće svjetske stručne publikacije često su ga proglašavale najboljima za automobile. Povjerenje su im dali BMW, Audi, Bentley, Mercedes… Zvuk se može usmjeriti na cijelu kabinu, prednji ili stražnji red ili samo na vozača što pruža brojne mogućnosti. Mana mu je nekad i dvostruko veća cijena od konkurencije.

I Audi je dao povjerenje Bang&Olufsenu te u svom A8 modelu uz ostalu vrhunsku tehnologiju nude i 1400 W sustav s 19 auto zvučnika.
Porsche Panamera nudio je opciju Burmesterovog 1000 W sustava koji dolazi sa 16 zvučnika i 9,8” 300 W aktivnim subwooferom. Najpoznatiji su po suradnji s Mercedesom koja traje od 2009.

Premium marke audio sustava poput JBL ili Bang&Olufsen u aute ugrađuje Harman, od 2017., neovisna podružnica Samsunga. On proizvodi i audio sustave u automobilima marke Harman Kardon, Infinity, Mark Levinson, Revel i Lexicon. Piše li na zvučnicima vozila Fender, ELS ili Blue Note proizvođač je Panasonic. Bose je ipak toliko velik da svoje sustave za automobile izrađuju sami.

zvučnici za auto

Važno za znati

Teško je usporediti cijene želite li sami ugraditi audio sustav u svoj automobil jer su gore spomenute marke sve premium kvalitete, a i u nižem razredu ima kvalitetne ponude. Nadalje, možete se odlučiti na nekoliko varijanti zvučnika za automobile, što će naravno, diktirati i cijenu pa tako postoje širokopojasni, koaksijalni te komponentni audio sustavi.

Širokopojasni zvučnici za auto – jedan može reproducirati cijeli raspon frekvencija te stvara ravnomjernu zvučnu pozadinu u automobilu, ali nije prikladna za ljubitelje visokokvalitetnog zvuka.
Koaksijalni zvučnici za auto- sustav koji se sastoji od samo jednog velikog zvučnika punog opsega u čije je središte postavljen visokotonac, a zvučnici su raspoređeni u jedan stupac. Instalacija je jednostavna ali je ovaj sustav sve manje popularan jer kvaliteta zvuka nije tako visoka iako im je niska cijena.
Komponenta – skuplji sustav koji reproducira čitav frekvencijski opseg bez smetnji, a posebno se kupuju visokofrekventni zvučnik, niskofrekventni te subwoofer. Zvučnici su postavljeni odvojeni jedan od drugog.

Sa sigurnošću možemo reći kako neke od najpoznatijih marki nude najkvalitetniji proizvod na tržištu audio sustava, a na vama je da provjerite koji brand zadovoljava vaše preferencije.