Tržište je zatrpano sredstvima za uklanjanje ostataka kukaca s automobila, a mi smo provjerili koje je najučinkovitije, koje najisplativije, a na koje ne treba trošiti novac.

Ako ste jednom putovali autocestom prema moru, onda znate što vas čeka na kraju puta neprepoznatljiva karoserija automobila u potpunosti prekrivena slojem kukaca. U proljetnim i prvim danima ljeta situacija je najkritičnija, ali ni kolovoz ni rujan ne zaostaju po količini kukaca koji se nadaju da će bezbrižno preletjeti cestu. S vjetrobranskim staklima situacija se još koliko-toliko može držati pod kontrolom jer tijekom puta možete uz pomoć sredstva za čišćenje stakala i brisača očistiti vjetrobran, ali na karoseriju, registraciju, retrovizore i druge dijelove automobila dosadni kukci doslovce se zapeku. A svi oni koji se za ljubimca najradije brinu sami znaju koliko je teško riješiti se tih mrlja. Ni dugotrajno namakanje ni miniwash ni najbolji šamponi za pranje karoserije neće vam pomoći. Osobito ako ste odabrali bijelo vozilo. Onda ćete se ili zadovoljiti djelomično očišćenim automobilom ili ćete potražiti stručnu pomoć. Zato ne čudi da na tržištu postoji velik broj sredstava specijaliziranih upravo za tu vrstu problema, uklanjanje kukaca s površine automobila.

Proizvoda je mnogo, od raznih sprejeva koji stvaraju pjenu, do šampona, uljnih preparata sve do maramica. Kod takvih preparata najvažnije je da ne budu preagresivni jer onda postižete kontraefekt, ostavit će trajne mrlje na karoseriji. Pri korištenju ovakvih sredstava budite dobro pripremljeni i na oprezu. Važno je da uza se imate meku krpicu kojom ćete ukloniti sredstvo, također i vodu, jer nikako ne smije biti ostataka tih jakih sredstava na površini automobila. Najbolje bi bilo da koristite rukavice i zaštitne naočale jer su ta sredstva izrazito otrovna. Automobil obavezno čistite u hladu, izbjegavajte sunce jer većina sredstava u doticaju sa suncem ostavlja trajne posljedice na automobilu. Također, pripazite da lim na koji nanosite sredstvo nije vruć, nije dovoljno samo preparkirati automobil u hlad i odmah početi s čišćenjem, pustite ga da se ohladi.

Poželjno je i da prije upotrebe ovih specijaliziranih sredstava uklonite grubu prljavštinu, ostatke kukaca, kako bi vam čišćenje bilo jednostavnije. Zapamtite, ostaci kukaca u kombinaciji sa suncem mogu ostaviti trajne posljedice na vašoj karoseriji. Zato nemojte biti lijeni, čim stignete na svoje odredište, uklonite ostatke kukaca. Ako baš nemate vremena učiniti to odmah, posvetite se tom poslu što je prije moguće. Barem isperite i uklonite grube ostatke, jer što dulje čekate, posljedice su gore. Nemojte zaboraviti na sredstvo kada ga jednom nanesete. Neka sredstva treba ostaviti da djeluju i do pet minuta, no nemojte se osloniti na osjećaj za vrijeme jer ako djeluju predugo, oštetit će površinu.

Niti jedno od ovih sredstava ne smije se osušiti do kraja, a ako vam se to ipak dogodi, što prije to mjesto navlažite. Najbolje je tretirati male površine, a ne poprskati pola automobila jer nećete stići sve očistiti prije sušenja. Također, i ako je zaprljan samo dio automobila, ipak tretirajte cijelu površinu zbog moguće razlike u sjaju. Iako to piše na svakom pakiranju, obavezno držite ova sredstva podalje od djece jer su, ponavljamo, vrlo otrovna i već sam doticaj s dječjom kožom može biti opasan. Također, iako su sva sredstva sigurna za korištenje na karoseriji, ipak ih isprobajte prije korištenja na skrivenom dijelu, osobito ako imate novi automobil. Bolje da na vrijeme spriječite veću katastrofu. Sva sredstva nakon korištenja dobro isperite vodom, a zatim zaštitite sredstvom za poliranje.

Nigrin Bioenzym

Ekološko sredstvo za uklanjanje kukaca. Najprije treba ukloniti grubu prljavštinu, zatim nanijeti sredstvo, ostaviti ga da odstoji, ali ne dulje od tri minute. Na kraju operite vodom i mekom krpom.

PLUS

Odlično uklanja mrlje, većinu čak iz prvog puta. Nije potrebno dugo čekati da djeluje. S obzirom na to da je ekološko, tu je i sigurnost da ne zagađujete okoliš.

MINUS

Kada upotrebljavate ovo sredstvo, trebate prije svega biti brzi jer ako ostane dulje na površini, može je oštetiti. Zato ga ne nanosite na veće površine odjedanput, već tretirajte manje.

CIJENA 49,90 kn

Sonax Multistar

Univerzalno sredstvo koje možete koristiti i u unutraš- njosti automobila, čak i na tekstilu. Nakon nanošenja na mrlju, ostavite sredstvo da djeluje najmanje tri minute.

PLUS

Sredstvo je univerzalno pa će vam koristiti i za druge mrlje. Posebno je korisno u uklanjanju naljepnica sa stakala, poput ostataka vinjeta i sličnog.

MINUS

Nažalost, kod problema s kukcima nije baš savršeno. Ni nakon nekoliko pokušaja tvrdokorne mrlje se ne uklanjaju. Posebnu pozornost treba posvetiti uvjetima tijekom korištenja, nikako ne čistite vozilo na na suncu i ne ostavljajte sredstvo predugo.

CIJENA 59,90 kn

Pulimoscerini

Sredstvo je u spreju, nanesite ga na zaprljanu površinu i pričekajte pola minute. Nakon toga mokrom krpom uklonite kukce, a po potrebi postupak ponovite.

PLUS

Ugodnog mirisa, lako za korištenje, ovim ćete sredstvom brzo pokriti veću površinu. Biorazgradivo je pa ćete barem biti sigurni da ne zagađujete okoliš. Sredstvo se često koristi u profesionalnim praonicama, što je jamstvo njegove učinkovitosti.

MINUS

Za tvrdokorne mrlje postupak ćete morati ponoviti i nekoliko puta. I pazite da sredstvo uklonite do kraja.

CIJENA 49,90 kn

Nigrin

Nanijeti na zaprljanu površinu, ostaviti kratko da djeluje te ukloniti ostatke mokrom, mekom krpom.

PLUS

Vrlo jako sredstvo, lako se nanosi na veće površine i prilično dobro uklanja mrlje. Tvrdokorne ostatke insekata uklonili smo već iz drugog pokušaja.

MINUS

Dosta neugodnog mirisa i s obzirom na brojna upozorenja na boci, vrlo otrovno. Paziti da ne dođe u kontakt s očima i držati podalje od djece. Ne koristiti na suncu jer kada se ostavi malo dulje, ostaju tragovi.

CIJENA 36,90 kn

Sonax pjena

Pjenu obavezno protresti prije upotrebe i našpricati zaprljanu površinu. Ostaviti da djeluje nekoliko minuta, zatim ukloniti ostatke i dobro isprati vodom. Ako je potrebno, postupak ponovite.

PLUS

Aktivna pjena dobro omek- šava mrlje i ostatke pa se oni s lakoćom uklanjaju. Može se koristiti na svim površinama, pa i plastici, ali je sredstvo potrebno isprati na kraju.

MINUS

Nikako ne upotrebljavati na jakom suncu i sredstvo se ne smije osušiti jer bi moglo uništiti karoseriju.

CIJENA 36,90 kn

Super Help

Sredstvo za uklanjanje katrana i kukaca. Sprej prvo dobro protresti, zatim nanijeti na zaprljanu površinu i čekati pet minuta. Ne nanosite iz velike blizine. Zatim dobro istrljati suhom, čistom krpom.

PLUS

Vrlo snažno sredstvo koje odlično uklanja i kukce i masne mrlje. Dobro će vam doći i za čišćenje felgi i jakih zaprljanja oko guma.

MINUS

Dosta jako sredstvo pa pazite da ga na vrijeme uklonite jer bi moglo prouzročiti oštećenja. Također ne koristiti na izravnom suncu jer reagira.

CIJENA 16,90 kn

Maramice Bug &Tar

Način upotrebe maramica ne može biti jednostavniji, samo ih izvucite i upotrijebite. I kod njih bi bilo korisno koristiti rukavice jer su natopljene jakim sredstvom.

PLUS

One su vam uvijek pri ruci i nakon duže vožnje s lakoćom možete odmah nakon zaprljanja očistiti automobil. To im je najveći plus. Nisu jednako jake, ali su pristupačne. Također, zbog meke tkanine možete površinu jako istrljati.

MINUS

Nisu baš jake, pa se nemojte pouzdati u to da ćete ukloniti tvrdokorne mrlje. Ne budite lijeni i upotrijebite ih odmah.

CIJENA 34,90 kn

Šampon Heavy Duty

Može se koristiti nerazrijeđen za tvrdokorne mrlje te razrijeđen za pranje cijelog automobila. U drugom slučaju u kantu vode, ovisno o zaprljanju, ulijte tri ili šest čepova šampona.

PLUS

Dobro ga je kombinirati. Možete prvo na mjesta na kojima ima puno kukaca nanijeti nerazrijeđeno sredstvo, a zatim ga cijelog našamponirati.

MINUS

Neće vam ni nerazrijeđeno pomoći kod tvrdokornih mrlja, ali nakon pranja njime, auto će imati savršen sjaj jer odbija vodu.

CIJENA 49,90 kn

 

60 kuna stoji najskuplje sredstvo za čišćenje, ali se zbog kvalitete isplati

Parkiranje u hladu šume više nije problematično

Sredstvo za uklanjanje smole od crnogoričnog drveća i iz drugih izvora vrlo je učinkovito, ali obavezno slijedite upute.

Još jedan čest problem ljeti su mrlje od smole. Koliko ste puta u potrazi za hladom parkirali ispod crnogoričnog stabla, da bi vas dočekao automobil pun mr lja koje nikako ne možete ukloniti. Koliko god izbjegavate takva mjesta, na moru je jednostavno nemoguće ne zamrljati automobil smolom. Zato smo odlučili testirati sredstvo specijalizirano baš za ovaj problem. Nigrinovo sredstvo za uklanjanje smole prilično je učinkovito. Mi smo imali zaprljanje smolom na prozoru te na karoseriji. Oba su uklonjena iz drugog pokušaja. Sredstvo je potrebno nanijeti na smolom zahvaćeno mjesto i nakon kratkog vremena (ne više od dvije minute) ukloniti ga krpom. Ako se radi o debljem nanosu smole, što nije tako rijedak slučaj, potrebno je na krpu nanijeti veću količinu sredstva i istrljati mjesto. Ne treba trljati snažno da se ne ošteti boja. Nakon završenog čišćenja mjesto obavezno oprati vodom. Lak bi bilo dobro nakon toga i zaštititi premazom. Mi smo testirali na bijelom automobilu, ali kod jakih boja možda bi bilo dobro isprobati sredstvo na skrivenom mjestu. sredstvo stoji 29.90 kuna.

Spužvica posebne strukture olakšava posao

Nije svejedno koje sredstvo koristite, ali također nije svejedno ni kojom tkaninom uklanjate to sredstvo s automobila. Zato smo odlučili isprobati specijaliziranu spužvicu za uklanjanje ostataka. Sigurna je za korištenje na svim površinama, staklu, karoseriji i plastici. Zbog svoje posebne strukture pomaže u uklanjanju tvrdokornih, zapečenih ostataka, a sigurna je za upotrebu i neće naštetiti laku. Vrlo je važno da je koristite na mokrim površinama, a i nju prije korištenja navlažite. Spužvica u kombinaciji s najjačim sredstvima zaista jamči uspjeh, a ostaci kukaca jednostavno nemaju šansu. I ne morate uložiti toliko napora u čišćenje. Proizvod je moguće nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama autoopreme, a stoji 15 kuna.

Odgovori