Vožnja u zimskim uvjetima ostavlja trag na unutrašnjosti i vanjštini vozila i zato vam savjetujemo kako ga pripremiti za sunčano vrijeme.

Većina vlasnika automobila smatra da je za pripremu njihova vozila za proljeće sasvim dovoljno odvesti ga do prve praonice i dobro uglancati, a to je zapravo tek prva stvar koju morate priuštiti svom vozilu prije prve proljetne vožnje. Prije nego što objasnimo što sve i kako morate provjeriti na vozilu prije proljeća, vratit ćemo se nakratko temeljitom pranju automobila. Ispiranje tragova soli koja se tijekom zime posipa po cesti korozivno djeluje na metalne dijelove te oštećuje lak i farove vozila, zato je važno prije nego što temperature porastu ukloniti sol koja u takvim vremenskim uvjetima može napraviti još veće štete na vašem automobilu. Primjerice, ako je sol “zagrebala” lak i napravila ogrebotinu, pri visokim temperaturama ogrebotina će postati još veća, stoga čim primijetite takvo oštećenje, sanirajte ga sredstvom za uklanjanje ogrebotina.

16.02.2016., Zagreb - Vedran Kopcic iz Auto Zubaka objasnjava i demonstrira kako pripremiti automobil za proljece. DKS_56132585 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Zimske gume obavezno zamijenite ljetnima čim temperatura nekoliko dana zaredom prijeđe sedam Celzijevih stupnjeva te provjerite tlak u gumama jer on utječe i na sigurnost u vožnji i udobnost vožnje. Osim toga, pravilna razina tlaka u gumama može vam uštedjeti i kune, jer ako su gume nepravilno napumpane, povećavaju potrošnju goriva. Na popisu stvari koje biste trebali provjeriti prije proljeća svakako je i akumulator. Važan dio proljetnog uljepšavanja vašeg vozila provjera je ulja, to i sami možete brzo učiniti i doliti ga ako je to potrebno.

2 PUTA

GODIŠNJE, UOČI ZIME I PRIJE PROLJEĆA, PREPORUČUJE SE VOZILO ODVESTI NA PREGLED MEHANIČARU

I dok ovu provjeru možete obaviti sami, svom mehaničaru ili serviseru prepustite provjeru kočnica, odnosno razine kočione tekućine. Rashladnu tekućinu također provjerite jer ona ljeti otežava prokuhavanje i štiti sustav od korozije. Ovo je samo dio popisa obaveza, a u nastavku vam donosimo popis još nekoliko stvari koje Vedran Kopčić iz servisa AutoZubak Neostar svakako preporučuje da provjerite čim proljeće zakuca na vrata.

PXL_160216_12625042 (Medium)

Čista stakla omogućuju preglednost tijekom vožnje

Provjera stanja u spremniku tekućine za pranje vjetrobranskog stakla također je nešto što treba obaviti prije proljeća. Omjer tekućine i vode koji se ulijeva ovisi o temperaturi. Ljetna tekućina pomaže da se s vjetrobranskog stakla otklone ostaci soli, kukci i ostale nečistoće i omogućava vam dobru preglednost tijekom vožnje.
16.02.2016., Zagreb - Vedran Kopcic iz Auto Zubaka objasnjava i demonstrira kako pripremiti automobil za proljece. DKS_56132585 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Antifriz je važan u svim godišnjim dobima

Uz pomoć profesionalnog mjerača, Vedran je ispitao antifriz za koji uglavnom mislimo da ga treba provjeravati tijekom zime, no koristan nam je i pri visokim temperaturama. Kada bi u rashladnom sustavu bila isključivo voda, ona bi pri radu motora brzo bila izložena visokim temperaturama i kada bi dosegla 100 ˚C, počela bi ključati odnosno isparavati. U tom slučaju sustav bi ubrzo ostao bez sredstva za hlađenje, što bi moglo izazvati oštećenja. Ljeti nam zato antifriz služi kako bi povećao točku vrelišta odnosno spriječio isparavanje rashladne tekućine.
PXL_160216_12625039 (Medium)

Promjena metlica brisača

Većini se vozača dogodi da tijekom zime upale brisače i njima prijeđu preko stakla koje je zaleđeno ili pak ne podignu brisače za vrijeme niskih temperatura te se oni zalijepe za staklo. U oba slučaja metlice brisača se mogu oštetiti, škripati i stvarati mrlje na staklu dok ih koristite. Zato svakako provjerite u kakvom su stanju metlice vaših brisača i ne štedite pri kupnji novih jer su dugovječnije i kvalitetnije.
16.02.2016., Zagreb - Vedran Kopcic iz Auto Zubaka objasnjava i demonstrira kako pripremiti automobil za proljece. DKS_56132585 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Poliranje farova

Tijekom zime sol koja se posipa po cesti može oštetiti površinu farova automobila i tako utjecati na propusnost svjetla. Poliranjem u servisu ili u kućnoj radinosti sredstvima za poliranje očistit ćete površinu pa propusnost svjetla više neće biti problem. Ako je potrebno, zamijenite i žaruljice. Obratite pozornost i na oštećenja laka koja pri većim proljetnim i ljetnim temperaturama mogu postati još veća – ako ih uočite, sanirajte ih sredstvima za uklanjanje ogrebotina.
zimske_gume

Skidanje zimskih guma

Kada se temperature počnu penjati iznad sedam stupnjeva, vrijeme je da zimske gume zamijenite ljetnima. Provjera tlaka u gumama također je dio priprema automobila za proljeće jer tlak utječe na sigurnost i udobnost vožnje. Obratite pozornost i na gazni profil ljetnih guma koje ponovno vraćate na kotače.

Odgovori