Dugotrajno sjedenje za volanom može izazvati neugodne bolove u leđima. No, i to se može izbjeći s nekoliko jednostavnih savjeta. Sjedenje u jednom položaju više sati uzrok je brojnih bolova, ne samo u leđima, pa se pokušajte pomaknuti i premjestit poziciju tijela barem svakih sat vremena.

dugotrajna voznja

U pauze obavezno uključite istezanje. Jedna od najboljih vježbi za leđa su čučnjevi pa ne budite lijeni. Leđa će vam biti zahvalna. Iako se vozači često samo prebace iz automobila na kavu i opet sjede, puno je pametnije i korisnije malo prošetati kako bi nastavak sjedenja bio udobniji. Istezanje, naime, razdvaja dijelove kralježnice omogućujući tekućini između spinalnih diskova da se vrati u normalu.

Izuzetno je važno i držanje tijela prilikom vožnje. Pogrbljeni stav povećava pritisak na donji dio leđa i vrat koji u tom položaju mora biti napregnut kako bi držao glavu. Dobro namješteno sjedalo također će pomoći udobnijem putu. Neka bude nekoliko stupnjeva nagnuto unatrag tako da kralježnica, možda i uz pomoć jastučića za lumbalni dio, ima prirodni ‘S’ oblik. Kralježnica mora cijelom dužinom biti prislonjena uz naslon sjedala. Ako vam oblik sjedala ne odgovara i nemate lumbalni jastučić, može poslužiti i običan zarolani ručnik.

Čak i temperatura u vozilu može negativno utjecati na leđa i izazvati bolove. Hladnoća će prouzročiti stezanje leđnih i vratnih mišića što u kombinaciji s dugotrajnim sjedenjem može izazvati ukočenost i bol.

bol u leđima dugotrajna vožnja

Tijekom vožnje sve vam mora biti na dohvat ruke (i noge). Ako se morate istezati kako bi dohvatili papučice ili nešto na kontrolnoj ploči, riskirate bolove. Također, trebate li nešto dohvatiti radije zaustavite automobil. Zbog sigurnosti u prometu, ali i nepotrebnog istezanja mišića.

Ljudi koji imaju kroničnih problema s kralježnicom moraju pripaziti i pri kupnji automobila. Svakako treba izbjeći preniske automobile ili rabljene s neadekvatnim sjedalima.