U danima kad temperature u hladu idu preko 30 stupnjeva, automobili se pretvaraju u pećnice u samo nekoliko minuta. Nikada ni ne pomišljajte o tome da dijete ili kućnog ljubimca ostavite u zaključanom autu “na samo nekoliko minuta” jer to već može biti kobno.

Temperatura u autu, čak i ako je u hladu, je bitno veća od one vani. Temperatura tijela se brzo podiže i dolazi do toplotnog udara. Posljedice mogu uzrokovati teško opće stanje, a u nemalom broju slučajeva i smrt, čak i kod odraslih, a djeca su još osjetljivija. Njihova tjelesna temperatura diže se tri do pet puta brže nego odraslima.

Djelomično otvoren prozor ne utječe bitno na rashlađivanje unutrašnjosti automobila. U samo 10 minuta temperatura u autu može se podići za 20 stupnjeva i doseći 50. Tu su ugroženi i kućni ljubimci jer psi se, primjerice, ne znoje nego se hlade dahtanjem. Ako je temperatura u automobilu 45-50 stupnjeva, jasno je da se ne mogu rashladiti. U slučaju da primjetite znakove toplotnog udara pod hitno pokušajte rashladiti tijelo i odvedite osobu liječniku (ili ljubimca veterinaru).

ZNAKOVI TOPLOTNOG UDARA

Visoka temperatura, iznad 40

Vruća, crvena i suha koža

Nema znojenja

Ubrzan rad srca

Ubrzan puls

Nemir

Zbunjenost

Vrtoglavica

Glavobolja

Povraćanje

Ubrzano, plitko disanje

Letargija

Nesvijest

Odgovori