Većina vozača uživa u slobodi koju im pruža otvorena cesta, no dugotrajno sjedenje za volanom može uzeti i svoj danak zdravlju. Iako su se problemi s bolnim zglobovima i kroničnim bolom u leđima povezivali uglavnom s kamiondžijama i profesionalnim vozačima, australska studija potvrdila je da i drugi vozači mogu imati problema.

Ispitali su oko 37.000 vozača i došli do zaključka da oni koji su dva ili više sati dnevno za volanom imaju veći rizik od pretilosti (78%), manjka sna (86%), psihičke uznemirenosti (33%), a čak 43% je reklo kako im je smanjena kvaliteta života.

Liječnici koji su provodili studiju kažu kako je dugotrajno nepomično sjedenje loše jer tijelo ne može sagorijevati kalorije, a javljaju se i bolovi u donjim ekstremitetima te kičmi. I druga su istraživanja posljednjih godina potvrdila da sati za volanom podižu kolesterol i krvni tlak.

Vožnja je i stresna, što također loše utječe na zdravlje.

Kako bi izbjegli ove probleme pokušajte se protegnuti kad osjetite da vam je teško – stanite, prošetajte, udahnite zraka pa tek onda nastavite. I ne zaboravite na barem pola sata tjelovježbe na dan, pa makar ona bila i šetnja u krugu firme tijekom pauze.

Odgovori