Kako ispravno vezati djecu u autosjedalicama?

Glavno pravilo vezivanja djece u autosjedalice je da nikada ne smiju biti u zimskoj jakni, jer zbog njih pojas neće biti dovoljno čvrst i neće pružiti potrebnu zaštitu u slučaju prometne nesreće. Isprika nije ni hladno vrijeme. Dijete radije obucite slojevito ili ih pokrijte dekicom. Jaknu im, kad zavežete pojas, obucite naopako. Tako će ih grijati dok se auto ne ugrije.

Pojas autosjedalice, ili od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz djetetovo tijelo. Debele jakne i slična odjeća to onemogućavaju. Zamislite koliko zraka istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakumiranje, koliko se one stisnu. Taj zrak se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazni prostor između pojaseva i djeteta. Dakle kao da dijete niste uopće zategnuli – ističe Jana Bosanac, savjetnica za autosjedalice udruge RODA.

Stručnjaci upozoravaju i kako su jakne od skliskih materijala, što također onemogućava pravilnu funkciju pojasa. O opasnosti koju donose predebele jakne svjedoče i brojni crash testovi. Kako bi provjerili je li jakna vašeg djeteta predebela, provedite jednostavan test. Stavite dijete u jakni u sjedalicu i zategnite pojaseve. Zatim, izvadite dijete bez da olabavite pojaseve i vratite dijete bez jakne u sjedalicu. Ako u prostor između remena i djetetovog ramena možete staviti dva prsta, znači da je pojas prelabav.

Odgovori