Na izvanredni zdravstveni pregled mogu se uputiti svi vozači za koje se sumnja da zbog zdravstvenih razloga nisu sposobni sigurno upravljati vozilom.

Izvanredni zdravstveni pregled u praksi

Sudeći po nedavnim primjerima iz prakse, isto vam se može dogoditi odbijete li alkotest. Iako vozač ima pravo na to, policija ima pravo na sumnju da nije sposoban upravljati vozilom. U jednom konkretnom slučaju vozač je odbio liječnički pregled radi utvrđivanja prisutnosti droga u organizmu.

Pravomoćnom presudom prekršajnog suda upućen je na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled i pozvan da u roku 15 dana policiji dostavi uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilom. Do tada mu je vozačka dozvola bila oduzeta.

Visoki upravni sud utvrdio je kako je vozačka dozvola pravilno i zakonito oduzeta budući da čl. 284. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kaže da će se vozaču ili instruktoru vožnje koji se ne podvrgne nadzornom zdravstvenom pregledu na koji je upućen, oduzeti vozačka dozvola dok se tom pregledu ne podvrgne.

Prema istom Zakonu na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač kod kojeg je utvrđen udio alkohola u krvi viši od 1,50 g/kg, ili su upravljali vozilom pod utjecajem droga ili lijekova, kao i vozač koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ima li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju ili su najmanje tri puta pravomoćno kažnjeni zbog upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi.

Izvanredni zdravstveni pregled

Kako izgleda izvanredni zdravstveni pregled?

Inače, na izvanredni zdravstveni pregled potrebno je ponijeti sa sobom osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, potvrdu liječnika obiteljske medicine o zdravstvenom stanju i eventualnoj trenutnoj terapiji te nalog od policije ukoliko je ona inicirala provođenje tog izvanrednog liječničkog pregleda. Pregled uglavnom uključuje vađenje krvi, elektrokardiogram, pregled vida te dodatnu obradu ovisno o kategorijama vozila upućenim na pregled ili razlogu upućivanja na izvanredni nadzorni pregled (alkohol/droge). Trajanje pregledaj je oko 90 minuta a uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti se uglavnom dobiva isti dan po zaključenju pregleda.

Također saznajte zbog kojih bolesti ne smijete za volan bez liječničkog odobrenja.