Strah od vožnje nije rijetkost, bilo da je uzrokovan neiskustvom ili prethodnim lošim iskustvima. Ovdje nije riječ o fobiji, jer ona predstavlja iracionalni strah, a ovaj je vrlo racionalan. Također, treba imati na umu da se ne bojite same vožnje već je strah potaknut svjesnosti od rizika i potencijalnih opasnih situacija koje vožnja može donijeti.

Ukoliko je vaš strah uzrokovan neiskustvom, ne libite se uzeti dodatne sate vožnje ili prvo vrijeme vozite s nekim tko je iskusan vozač, a u čijem vam je društvu ugodno. Lakše ćete se opustiti i nakon treninga sigurne vožnje koji nudi ORYX Centar za sigurnu vožnju. Tamo će vam otkloniti sve sumnje u to treba li volan okrenuti naglo, dodati gas, pustiti ga, stisnuti kvačilo…

Kad ste sigurni da možete vi upravljati autom, a ne on vama, krenite polako. Vozite u početku manje udaljenosti na kojima se osjećate sigurno, poput kvarta. Učinite svoj automobil ugodnim mjestom – maknite suvišne stvari, namjestite sjedalo, možete čak i pustiti laganu glazbu koja vas opušta, a ne dekoncentrira.

Važno je zapamtiti da strahovi ne prolaze dok se ne suočite s njima. Ponavljajte si da se ništa neće dogoditi ako vam netko potrubi ili ako vam se ugasi auto na semaforu. S iskustvom će se i takve greške manje događati.

U krajnjem slučaju, ako se ne možete riješiti anksioznosti, porazgovarajte sa stručnjakom.

Odgovori