Vitamini su važni za pravilno funkcioniranje organizma, a ljudi ih često zanemaruju iako se njihova razina može provjeriti jednostavnom krvnom pretragom. Simptomi koji smetaju vozačima, poput umora, grčeva u mišićima ili dekoncentracije mogu biti uzrokovani upravo manjkom vitamina. No, treba biti oprezan jer vitamini nisu bomboni i ne smiju se uzimati na svoju ruku. Naime, i višak u organizmu može štetiti.

Nedostatak vitamina A tako uzrokuje degenerativne promjene na oku, a manjak vitamina iz skupine B kriv je za umor i manjak koncentracije kao i depresije. Ima ih u crvenom i pilećem mesu, grahoricama, zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama…
Vozači bi posebno trebali pripaziti da imaju dovoljno vitamina D.

vitamin D

On štiti kosti, mišiće i srce te je izuzetno bitno da ga u organizmu ne manjka. Jedna od njegovih uloga je i da pomaže kognitivnim funkcijama. Nedostaje li ga u organizmu vozač će itekako osjetiti jer uzrokuje bolove u kostima, slabost, grčeve u mišićima, visok tlak, slabu koncentraciju te glavobolju.

Organizam ga sam proizvodi kad se izlažemo suncu, a ima ga i u hrani (tuna, sardine, skuša, bakalar, haringa, losos, škampi, goveđa jetra, žumanjak, sir i mliječni proizvodi, neke vrste gljiva).

Osjećate li ove simptome koji vas ometaju u vožnji, provjerite krvnu sliku i dogovorite s liječnikom uzimanje kapi vitamina D.