Vrijeme koje provedemo u putovanju s posla i na posao nije zanemarivo, oduzima sat do dva dnevno, a prema nekim istraživanjima – najgore po vaše zdravlje je provesti ih u automobilu.

Put je definitivno najkomotniji, no bicikl ili šetnja mogu podići kvalitetu života. Najvažniji faktor je stres, jer vožnja je neminovno stresna. Gužve, kašnjenja, drugi vozači koji ne mare za prometne znakove… sve to utječe na viši tlak i brže otkucaje srca.

Jedno od istraživanja pokazalo je da je duljina puta prema poslu direktno povezana sa zdravljem jer što je duže vozač bio u autu to mu je viši bio tlak i indeks tjelesne mase.

Zaključak jedne australske studije napravljene na 37.000 ljudi je da oni koji provode dva ili više sata na dan u automobilu lošije spavaju, više su pod stresom, imaju čak 78 posto više šansi da budu pretili i u 43 posto slučajeva kažu da nisu zadovoljni kvalitetom života. Češće puše, manje vježbaju, a zdravstvenom stanju ne pomaže ni dugotrajno sjedenje

U svakom slučaju, iako je automobil i potreba i zadovoljstvo, ponekad iskoristite lijep dan i prošećite do posla ili se barem odvezite biciklom.

Odgovori