Prometne gužve na putu prema moru ste možda već zaboravili, al one svakodnevne gradske gužve dovoljne su za izludjeti vas svaki put iznova. Nervoza za volanom neprijatelj je sigurne vožnje, a i garancija da će vam dan proći u nervozi. Zato – skulirajte se.

Ubacivanje bez žmigavca, izletavanje iz sporedne ulice, naglo kočenje bez razloga – znamo… Ali pokušajte se ne pretvoriti u divljaka. Za svoje dobro. Neugodne emocije, kažu znanstvenici, aktiviraju stresne reakcije, a samim time i ubrzavaju otkucaje srca i disanje te podižu tlak, što može imati ozbiljne posljedice po fizičko, ali i psihičko zdravlje.

Evo nekoliko savjeta kako se skulirati:

GLAZBA

Odaberite glazbu koju volite, pojačajte i pjevajte. Ona pozitivno djeluje na emocije. Razmislite o potrebi slušanja vijesti u automobilu. Možda nije najsretnije početi dan lošim vijestima.

MENTALNA PRIPREMA

Ne krećite u žurbi. Prije nego pokrenete automobil zatvorite oči na sekundu, zamislite kako biste se htjeli osjećati, neko sretno mjesto i uživajte koji trenutak.

PROMIJENITE STAV

Zapnete li u koloni zamislite da će sve brzo krenuti dalje i nećete kasniti kamo ste krenuli. Razmislite što je najgore što se može dogoditi ako i stojite 10 minuta. Čemu vas to uči? Ima li potrebe za promjenom jutarnje rutine i prilagodbom vremena polaska?

OPUŠTAJUĆE METODE

Metode meditacije i vizualizacije mogu vas smiriti u roku od minute. Mozak može provesti u djelo baš sve što zamislimo.

SAVRŠEN DAN

Pozitivno započet dan ima veću šansu da će takav i ostati. Odlučite da će biti tako i ne dajte se izbaciti iz takta. Isplanirajte radni dan dok se vučete u koloni prema poslu. Idealno! Bar sad imate vremena za to.

Odgovori